Första resan till victoriafallen 1955

Judith imbergs memoarer

" 1955 gjorde familjen Olofsson och vi en gemensam bilresa till vad som då kallades Wankie Game Reserve. Det stora målet var naturligtvis Victoriafallen med Livingstonestatyn. Man såg röken som steg upp ur djupet av flodfåran, likaså regnbågen som slog sin bro så nära oss. Inte mindre fascinerande var det att se de väldiga träden, som växte i detta ständigt fuktiga klimat. En och annan barkbit som hade fallit ner på marken kunde man ju också ta med sig som souvenir. Man ville naturligtvis stanna några dagar vid fallen, och där var också mycket väl ordnat med stugor som man kunde hyra. 

Om man ville se fallen och flodfåran från ovan, kunde man för detta ändamål hyra ett litet flygplan. Josef ville naturligtvis fotografera från luften, så därför tog han, Gunnar och Gösta en flygtur. Vi andra ville hellre känna fast mark under fötterna."

Fakta om Victoriafallen
Victoriafallen är Afrikas största vattenfall. Det utgör en del av gränsen mellan Zimbabwe och Zambia och ligger vid Zambezifloden. Victoriafallen är ett av världens största vattenfall, 1989 upptogs Victoriafallen på Unescos världsarvslista. Vattenfallet har en bredd på cirka 1,7 kilometer och den högsta höjden uppmäts till 108 meter. Den förste europén som såg Victoriafallen var upptäckaren och missionären David Livingstone. Livingstone döpte Victoriafallen efter Drottning Victoria, det lokala namnet är Mosi-oa-Tunya, ”Röken som åskar”.När vattnet faller bildas stora vattenmoln som kan ses på flera mils avstånd där av namnet Mosi-oa-Tunya. I anslutning till Victoriafallen ligger två mindre nationalparker, Mosi-oa-Tunya nationalpark och Victoriafallens nationalpark. I nationalparkerna lever, elefant, afrikansk buffel, giraff, zebra, och många olika antiloper. Det finns lejon och leopard i området men dessa djur brukar vara svåra att se. I Zambezifloden lever över 120 olika fiskarter men också flodhästar och krokodiler. Växtligheten i området domineras av Mopaneskog och savann men också av Rhodesian Teakskog och Miomboskog. Victoriafallen vattnar regnskogen där bland annat mahogny och ebenholts växer som annars är sällsynta för området. 

Tillbaka