Julresor

Hur låter det med julafton på Masai Maras vidder och att fira in det nya året på det tropiska öparadiset Zanzibars bländvita stränder? Samtidigt som den kalla, mörka årstiden tar oss i ett hårdare grepp, öppnar Afrika upp sina armar i ett ljust, varmt välkomnande. Ta chansen att byta ut snö mot sand, mössen i Askungen mot elefanter på savannen och den svenska julmaten mot det sydafrikanska köket. 
 

Sydafrika
För femte (!) året i rad har Kapstaden, landets näststörsta storstadsområde, kammat hem titeln Världens bästa stad. Med omgivande berg, hav och stränder och vingårdar nära är Kapstaden sannerligen en riktig pärla på Afrikas absoluta sydkust. Staden är dessutom som allra vackrast och ljusast i december. Hur låter det med omkring elva soltimmar om dagen, i jämförelse med Stockholms två? December är startskottet för sommaren i landet och ger soliga, varma och torra dagar med lite nederbörd och temperaturer på omkring 25 grader. Det fina med Sydafrika är just kombinationerna av urbana, moderna städer, sol, bad och hav och safariresor i utmärkta parker. Krugerparken är landets – och en av hela kontinentens – kändaste safariparker och ger suverän safari och djurskådning – med alltifrån ”Big Five” till över 500 fågelarter. Safariresor till Sydafrika har även den positiva sidan att många parker ligger i helt malariafria områden, vilket särskilt uppskattas bland barnfamiljer.

Tanzania
”Rudolf med röda mulen”, i all ära men åker du till Tanzanias populäraste park Serengeti kan du sjunga sånger om ett annat djur med hovar. December och januari är nämligen utmärkta månader att se The Great Wildebeest Migration i parken. Efter de korta regnen (i regel i början av november) anländer de enorma hjordarna med gnuer (och zebror, antiloper etc.) till Serengetis färska, näringsrika gräsmarker under sen-november och tidig december. 

Kenya
Jul och ”vinter” i Kenyas flagskeppspark Masai Mara garanterar dig en speciell högtid. Luften är frisk. De korta regnen i november brukar vara över i mitten av december och vid jultid är Masai Mara ett grönt, frodigt savannparadis. Det är även en perfekt tidpunkt för den som vill se nyfödda djurungar stappla och vackla på ovana ben, eller de otaliga flyttfåglar som kommer till parken. Masai Maras djurliv är rikt året om och vid denna tidpunkt på året ger den frodiga naturen dem ett grönt, lummigt hem. December i Masai Mara ger varma dagar, runt 25-30 grader, med spridda regn på eftermiddagarna. Morgnarna är kyliga så lämna för all del inte alla varma tröjor hemma. 

I övrigt är Kenya, liksom Tanzania, varmt året om. Vid denna tid på året, på de högre höjderna, skiftar temperaturerna mellan strax över 20 grader till 27 grader. På de lägre belägna platserna ligger temperaturerna mer konsekvent runt 30 gradersstrecket. Även safariresor till Kenya kan kombineras med sol och bad – antingen till landets egna orter, som Mombasa, med kust till Indiska Oceanen eller till Zanzibar, som hör till Tanzania.

 

*Gäller resor till Tanzania och Kenya i kombination med Zanzibar samt avresa på datumen nedan. Gäller både landprogram och flygbiljetter. 

Läs mer