Malawi

Malawi är fortfarande en oupptäckt pärla i sydöstra Afrika. Malawi passar er som vill komma bort från de mest klassiska turiststråken och upptäcka orörda naturområden och bergskedjor. I Malawi lever stora delar av befolkningen som småbönder och fiskare. Vad som gör Malawi unikt är att det går att kombinera klassisk big 5 safari med sol och bad i världens tredje största insjö. Lake Malawi sträcker sig igenom landet från norr till söder, känd för sitt kristallklara vatten, sina bortglömda paradisöar, pittoreska strandlinjer och hisnande soluppgångar.

Liwonde National Park är Malawis mest kända naturområde. Parken grundades år 1973 och är är 550 km2 stor. Liwonde National Park ligger 160 km norr om Blantyre på den vänstra stranden av floden Shire, söder om Malawi-sjön. Mount Mulanje är också ett av Malawis landmärken, vars högsta höjd sträcker sig över 3000 meter över havet. Det är en fantastisk upplevelse att stå på Sapitwa, 3 002 m ö h.

Lake Malawi National Park var den allra första sötvatten nationalparken som togs upp i UNESCO: s världsarvslista vilket skedde 1984. Denna status skyddar mångfalden av områdets endemiska arter. Även om sjön täcker en tredjedel av landet, är nationalparken bara 94 km2 stor. Lake Malawi National Park ligger i södra sjön nära Cape Maclear. Byn Cape Maclear är ett paradis som erbjuder något för alla. Den gyllene sandstranden kombinerat med den avslappnade atmosfären gör den till den perfekta platsen för lugna dagar med sol & bad. 

På 1800-talet bedrev arabiska handlare en omfattande slavhandel med malawier. 1859 kom den skotska äventyraren och missionären David Livingstone vars vision var att få ett slut på slaveriet. Hans ankomst följdes av brittiska missionärer och 1891 blev Malawi en brittisk koloni. Britterna kallade landet Nyasaland, havs-landet, men när landet blev självständigt 1964 fick det namnet Malawi. Efter frigörelsen blev Malawi en enpartistat med Hastings Banda som president. Bandets konservativa politik mötte stort motstånd. 1971 utropades han till president för livet. 1992 röstade befolkningen om de skulle övergå till ett flerpartisystem eller fortsätta med enpartisystemet. Efter en klar majoritet för demokrati och för en flerpartiregering hölls landets första fria val två år senare.
 

Läs mer