Starta din resa Mina sidor
Reseberättelse

Reseberättelse: Olivias rundresa i Sydafrika

Camps Bay i Kapstaden erbjuder både trevliga restauranger och en fantastisk strand.

Kapstaden: en av världens vackraste städer

Efter nästan en månad i Namibias extrema värme var det skönt att komma till Kapstadens något svalare klimat. I november bjuder staden på svensk sommarvärme vilket nästan kändes lite kyligt jämfört med Namibias ökenklimat.

Kapstaden beskrivs av många som en av världens vackraste städer, så vi har sett mycket fram emot att få komma hit. 

Första tiden i staden bodde vi i den kända och färgglada stadsdelen Bo-Kaap. Området ligger i de centrala delarna av Kapstaden och passar bra att bo i om man vill bo med närhet till trevliga restauranger, de flesta aktiviteterna och Waterfronts puls. Från vår balkong hade vi utsikt över staden, hamnen och Table Mountain.

Vi gjorde bland annat en dagsutflykt till Two Oceans Aquarium, där vi fick se färgglada fiskar och undervattensmiljöer. En trevlig och rolig aktivitet för barnen som tyckte att det häftigaste var att se de full utrustade dykarna simma runt i akvariet och mata fiskarna och sköldpaddorna.

Efteråt åt vi lunch på ett café i anslutning till akvariet med lekland för de yngsta. Dit kom vi tillbaka fler gånger under vår vistelse i Kapstaden. Vi imponerades om och om igen av stadens majestätiska natur, bergen och kustremsan som omringar stadskärnan.

Kapstaden är en fantastisk destination med mycket att uppleva och njuta av. Staden har ett stort utbud av restauranger, en av våra favoriter blev Kloof House. En charmigt inredd restaurang med mysig uteservering, trevlig meny och god stämning. Precis som namnet avslöjar ligger Kloof Street House, på den kända gatan Kloof Street. 

Läs Safariresors stora guide om Kapstaden

Bo Kaap i Kapstaden är både känt för sin rika historia med också för sina färglada byggnader.

Efter vistelsen i Bo-Kaap flyttade vi ner till Camps Bay för att spendera några avslappnade dagar vid stranden.

Camps Bay ligger bara 9 kilometer från Waterfront, så även om man bor där är möjligheten att uppleva alla de aktiviter och restauranger som centrala delarna av Kapstaden bjuder på. Vår lägenhet låg direkt vid stranden där det även finns ett stort utbud av restauranger. Det är en plats med mycket liv och rörelse, allt från surfare, till hundägare som rastar sina hundar på stranden.

Camps Bay har en fantastisk strand och även om vattnet sällan blir varmare än 16 grader här, så är det härligt att få känna havsbreezen och svalka sig i vattnet en solig dag när värmen legat på. På grund av lite sjukdomsfall missade vi vår tänkte utflykt till Godahoppsudden, så den har vi kvar till nästa gång. Däremot tänkte vi ta oss upp på Taffel-berget.

Taffelberget: En bergsbestigning i motvind

När vi kom upp till incheckningen för liftarna blev vi dock informerade om att det var för starka vindar uppe på berget och därför kunde liftarna inte åka upp. Detta är inte helt ovanligt, och efter att Ola och Max vandrat upp på sanddynerna i Namibia skulle väl inte en stängd lift stoppa oss.

Vi satte Max i bärsele på ryggen, hittade en vandringskäpp till Ola och började promenera uppåt. Som tur var hade vi med oss både vatten och energi i form av frukt i ryggsäcken.

Under vandringen passerar vi vackra träd, buskar och blommor. Väl framme har vi fantastisk utsikt över Signal Hill, staden och havet. På vägen ner svängde vi av från huvudvägen och hittade en trevlig naturstig ner. Efter två timmars vandring och efter att ha frågat om vägen några gånger kom vi ner till Kloof Street och hittade ett trevligt café där vi åt en välförtjänt brunch. 

Camps Bay i Kapstaden erbjuder både trevliga restauranger och fantastisk strand.

I slutet av vår tid i Kapstaden började vi känna oss allt mer hemmastadda i staden. En resa till Kapstaden kan verkligen anpassas beroende på vad man gillar och är intresserade av. Beroende på vart man bor och vilka aktiviteter man vill göra kan upplevelsen skräddarsys mer än i någon annan afrikansk stad.

Staden passar sig perfekt för den som är intresserade av mat och vin, men också för barnfamiljen som vill fylla dagarna med aktiviter eller den som gillar att vandra, surfa eller spela golf. Dessutom är Kapstaden/Sydafrika ett billigt land för en svensk att leva i, då landets valuta har försvagats rejält mot den svenska kronan de senaste åren.

Efter nästan två veckor i staden var det så dags för oss att resa vidare – och nu börjar vårt äventyr på riktigt.

Från Kapstaden ska vi via vindistriktet, Garden Route, Plettenberg Bay, Durban, St Lucia, norra och södra Kruger, Johannesburg – ta oss vidare till Gabarone i Botswana. För att sedan resa genom Botswana, Zimbabwe, Zambia och Tanzania innan vi reser hem från Nairobi i Kenya.

Dag 1: Kapstaden – vindistriktet 

Vi hämtar ut vår hyrbil som ska ta oss genom hela Sydafrika och vidare in i Botswana. Vi lämnar Kapstaden bakom oss och kör vidare mot vindistriktet.

Sydafrikas vindistrikt startar precis utanför Kapstaden vilket gör att man både kan spendera några nätter där eller åka dit på en dagsutflykt. De mest kända platserna i vindistriktet är: Paarl, Stellenbosch och Franschhoek. Vi bor på ett Basse Provance, ett vackert Bed & Breakfeast med tillhörande vingård där huvudbyggnaden är från 1855.

Från Kapstadens storstads puls bor vi här i en fantastisk miljö med vinrankor så långt ögat kan nå. Basse Provance ligger ca 3 kilometer från Franschhoek centrum. Staden är en liten med ett charmigt centrum med kaféer restauranger och konstgallerier.

Vi käkade lunch på den gamla tågstationen som nu är ombyggd till pub och restaurang. Eftermiddagen spenderades på boendet med ett avsvalkande dopp i poolen och en promenad i omgivningarna. På kvällen åkte vi in till Franschhoek för middag på en trevlig resturang på stadens huvudgata.

Vackra vyer över vindistriktet. En utflykt till vindistriktet passar både stora och små!

“Vi kommer att rekommendera Safariresor till alla vi vet, som vill ut på äventyr. Tusen tack för väldigt välarrangerade dagar i Uganda. ”

Ann-Sofie och Bosse

Dag 2: Vindistriktet

Idag vaknade hela familjen med extra förväntan, då det är Max födelsedag. Vi uppvaktade honom med ballonger, presenter och äpple i sängen. Han fick bland annat en plastmotorcykel (typ en bobby car), vilket blev en riktig hit. På frukosten kom personalen sjungandes med tända ljus i en croissant.

Max blev glad över all uppmärksamhet och fick hjälp av Ola att släcka ljusen. Vi satt ute på den gamla mysiga trädgården och blev serverade en fin och god frukost. Efter en lugn förmiddag på vårt trevliga boende åkte vi till den anrika vingården Boschendal.

Det var en häftig känsla att gå runt på innergården, på en av byggnaderna står det 1770, delar av gården byggdes redan år 1665. De hade en trevlig gårdsbutik och restaurang. Förutom vinprovning erbjöds även guidade turer på plantagen och möjlighet att hyra mountain bikes.

Ola fick även syn på en cykel i hans strolek. När vi gick för att se om han fick testa den fick vi även syn på en lite "crossbana". Efter ungefär oändligt med varv för Ola i banan, avslutade vi vårt besök på Boschendal med en god lunch och stor tårtbit till Max.

Tillbaka på Basse Provence var det dags för en trevlig vingprovning. Basse Provance bjöd på fantastisk service genom hela vår vistelse och det är en häftig känsla att bo på en gård med anor från ett annat sekel. 

Dag 3: Oudtshoorn

Denna morgon blev det besök på ett antal vingårdar och boenden innan vi påbörjade vår resa mot Oudtshoorn, en körning med vackra vyer och branta stup. Oudtshoorn ligger längs den kända vägen, Route 62 och är starten på Garden Route som vägen mellan Kapstaden och Port Elisabeth vackert kallas för.

Vi stannade till för lunch vid en vägkrog med mycket unik inredning och stil, där vi beställde maten ur en husvagn. Restaurangen hade alla möjliga prylar och detaljer, till exempel gamla barnkarusellsdelar, skyltdockor, troll på väggarna med mera.

Det fanns en massa motorcyklar (liknande den Max fick när han fyllde år) så barnen kunde leka av sig innan det var dags att hoppa in i bilen igen. När vi närmade oss Oudtshoorn såg vi strutsfarm efter strutsfarm. Det finns över 400 strutsfarmar i området. Vårt boende De Zeekoe ligger på en farm med härlig omgivning. Till middag serverades strutsfilé och vi lade oss tidigt inför morgondagens surikat-safari.  

Vår guide hade tagit med camping-stolar som han satte upp åt oss några meter från en av öppningarna till tunnelsystemet, sen var det bara att vänta.

Dag 4: Oudtshoorn - Gondwana Game Reserve

Väckarklockan ringde 04:30, vi klädde på barnen medan de sov och bar in dem bilen. Efter ca 20 minuters körning i mörkret mötte vi upp vår guide för en kopp te med skorpa. Därefter lämnade vi bilarna och gick sista biten till fots.

Surikat-safari var något nytt för oss, surikater bor i hålor och gångar under jorden. Delar av tunnelsystemen kan vara flera hundra år gamla. Vår guide hade tagit med camping-stolar som han satte upp åt oss några meter från en av öppningarna till tunnelsystemet, sen var det bara att vänta.

Efter en lång stunds väntan tittade första surikaten fram. Vi trodde nästan inte det var sant när vi såg att den också hade ungar. Det var en fin och harmonisk upplevelse där vi fick anpassa oss efter djuren.

Vi åt vår picknick frukost innan vi packade in oss i bilen och körde vidare till Gondwana Game Reserve. Det är ett privat reservat på 11000 hektar som erbjuder möjlighet att se "The Big 5"; lejon, leopard, elefant, noshörning och buffel. 

Vi åt lunch på Lelehe Lodge innan vi åkte vidare till vår privata villa 10 minuter därifrån. På vägen dit passerade vi tre lejon som låg och vilade sig nära vägen. Ett tips till alla som reser med barn är att ta med lego, det är roligt att leka med och tar lite plats och med fantasi kan det varieras i det oändliga.

Vi mötte upp vår guide kl 16:00 för eftermiddagssafari i ett öppet safarifordon. Gondwana har vacker natur och ett böljande landskap. Det är alltid lika spännande att söka efter de vilda djuren. Vi fick se många olika djur och avslutade med sundowner med snacks och dryck på en väl vald plats i vildmarken. Turens häftigaste upplevelse var att få komma nära en noshörningsmamma och hennes unge. 

Att få möta en fullvuxen lejonhanne är en mäktig upplevelse, lejon det största kattdjuret i Afrika. En lejohanne kan väga upp till 270 kg.

Dag 5: Knysna

05.00 ringer klockan, dags för nytt morgonsafari, denna gången fick jag och Ola åka själva. Vi klädde på oss varma kläder och kände förväntan inför vad morgonen skulle erbjuda. Vi åkte genom dalen till andra sidan parken.

Vi såg bland annat en flock kudu antiloper, men även en ovanlig syn, en Elandantilop med ett böjt horn. Elandantilopen är den största antilopen. En fullvuxen hane kan väga upp till 1 000 kg. I horisonten ser vi bufflar och giraffer.

Vi körde genom parkens vackra natur, vår guide stannade till i en dunge inte långt bort från en zebra flock, därefter dukar han upp lite muffins, kaffe och varmchoklad på motorhuven samtidigt som solen precis gått upp och värmde våra ansikten, vi lyssnade till fågelkvitter och försökte räkna hur många zebror vi kunde se. För Ola som vill lära sig att räkna till 20 blev det en bra övning.

Efter att vi hade fångat solens första strålar vände vi tillbaka till lodgen, och mötte upp resten av familjen för frukost. Därefter packade vi vår bil och började vår resa mot Knysna. Att köra genom Sydafrika är verkligen en härlig upplevelse, ständigt bjuder naturen på sagolika vyer.

Vi gjorde ett kort stopp i kuststaden Wilderness, innan vi fortsatte vår resa mot Knysna. Väl framme i Knysna, kände vi hungern smyga sig på, det dröjde inte länge innan vi hade hittat en lokal pizzeria. Under eftermiddagen gick vi runt i stadskärnan, besökte fruktmarknaden, och tittade på ett vägbygge.

Våra barn älskar stora maskiner, så till slut får fick vi dra dem från väggbygget. Vi avslutade dagen i med ett bad hotellets jacuzzi och pool. 

Elandantilopen är världens största antilop, en fullvuxen hane kan väga nästan 1000 kg. Vi fick se en ovanlig syn, en Elandantilop med ett böjt horn.

Dag 6: Knysna

Efter frukost gör vi oss redo för dagens äventyr, vi börjar med en promenad till Knysna Waterfront, med dess butiker och restauranger. Ola köpte en liten flodhäst nyckelring som han blev förtjust i. Med tanke på att vi har en lång resa framför oss så måste vi göra väl avvägda köp. Inget får ta för mycket plats, om det inte finns en mycket bra anledning.

Efter Waterfront åkte vi vidare till The Heads som är området som ligger med den bästa och finaste utsikten över Knysna Lagunen.

Vi började bli hungriga och åkte vidare till den charmiga restaurangen Thyme and Again som ligger strax utanför Plettenberg Bay, drygt 30 minuter från Knysna. Thyme and Again har även lite gårdsförsäljning och bageri, när vi ätit lunch hade vi planerat en utflykt till Eden Garden som är en regnskogsmiljö med framförallt mängder av fågelarter.

Tyvärr så började regna, så istället åkte vi tillbaka till vårt boende i Knysna och började packa för morgondagens resa till Port Elisabeth. 

Ola och Max busar med varandra på en klippavsatts vid The Heads. Att åka på en safariresa med familjen är svårslaget!

Dag 7: Från Knyssna till Port Elizabeth

Vissa stopp har vi mest för att korta ner restiderna, så var det med vår övernattning i Port Elizabeth. Det blev ett härligt stopp på ett charmigt och trevligt guesthouse, det var en regning dag, så vi tog det mest lugnt på rummet och gick en liten promenad på gatorna vid strandpromenaden.

Port Elizabeth är ingen stad som vi rekommenderar några längre vistelser i, men i bland kan en natt på ett trevligt Guest House här skapa bra tempo i resan och behövs för att man inte ska behöva missa morgon- eller eftermiddagsafarin på grund av lång resväg. Dessutom var det hit min farmor och farfar anlände 1944 så självklart var det roligt för mig att att gå runt och känna att jag kanske gick på samma gator som de hade gjort.

Den viktigaste händelsen i Port Elisabeth för barnen var annars när vi köpte in vår andra motorcykel. Efter att Max hade fått en på sin födelsedag och vi märkt hur kul Ola tyckte den var och att det emellanåt blev det bråk om vem som skulle ha den, hade det varit en diskussion om plats snarare än pris om vi skulle införskaffa en till. Ola får nu resa med den framför sitt säte och familjefriden är intakt.

Plötsligt har en elefanthjord blockerat vägen, för en stud står tiden stilla...Vi återvänder till Kariega Main Lodge med ett leende på läpparna och sovande barn.

Dag 8: Port Elizabeth - Kariega Game Reserve

Efter frukost packar vi bilen och kör mot Kariega Game Reserve, resan tar inte mycket mer än 1 timme och 30 minuter. Väl framme välkomnades vi till lodgen med glädje. Precis som på många av de andra boendena vi har bott på under vår resa så är vi de första internationella gästerna sedan landets långa nedstängning.

Vi bor på Kariega Main Lodge som är en av parkens 5 lodger. Det är en speciell upplevelse att vara ensamma på en lodge, hela vildmarksupplevelser blir än mer påtaglig. Samtidigt som pojkarna leker med sina "motorcyklar" sitter vi på terrassen och njuter av utsikten. Kariegas natur är otroligt vacker, väldigt grön och kullig.

Sydafrika är fullt av både stora och små privata naturreservat och en av de mest populära i de södra delarna av landet är utan tvekan Kariega Game Reserve. Ofta är reservatet fullbokat månader i förväg. En anledning till dess populäritet är läget som passar sig väldigt bra för alla som vill åka längs Garden Route, men också för dens vackra vildmark, trevliga lodger och fantastiska djurliv.

Under eftermiddagen möts vi upp av vår guide, trots att vi åkt på otaliga safaris är alltid förväntan påtaglig inför en "game drive". I Kariega Game Reserve blev det extra tydligt att man aldrig vet vad man kan få se efter nästa kurva, vi åker genom kullar och dalar täckta av täta skogssnår, men även öppna slätter.

Plötsligt har en elefanthjord blockerat vägen, för en stud står tiden stilla, vi iakttar dem utan att säga mycket till varandra, efter några minuter har de vandrat in i skogen det ser ut att gå mot bäcken längre ner i dalen. Under vår eftermiddagstur ser vi zebror, antiloper, giraffer och många andra djur. Vi återvänder till lodgen med ett leende på läpparna och sovande barn.

Återigen är det dags för en tidig morgon, 05.00 ringer klockan och vi åker ut på ett morgonsafari i parken efter en kopp kaffe och muffin.

Dag 9: Kariega Game Reserve

Återigen är det dags för en tidig morgon, 05.00 ringer klockan och vi åker ut på ett morgonsafari i parken efter en kopp kaffe och muffin. Förutom att parken bjuder på ett rikt djurliv är naturen kanske det vi njuter mest av, upp och ner, upp och ner genom ogenomtränglig regnskog. Vår guide stannar till vid en vacker utsiktsplats och tar fram kaffe och varm choklad som han ställer på huven.

Under morgonen följer vi färska lejonspår, men lejonen höll sig undan. Spänningen av att följa färska spår och försöka hitta de vilda djuren är nästan lika häftig som när man väl får syn på dem. När vi sedan återvänder till vårt boende väntar frukost.

Under dagen badar vi i poolen och njuter av det sköna vädret. Inför eftermiddagens safari frågade guiden oss vilket djur vi helst skulle vilja se, vi svarade alla lejon. Det är detta som är del av tjusningen av att åka på safari, man vet aldrig vad man får se, när man får se, och om man kommer att få se några djur.

Hela eftermiddagsturen tittade vi tillsammans efter spår längs med grusvägen. Efter drygt tre timmar sa Ola, Mamma vi kommer nog inte få se några lejon. När solen började gå ner stannade vår guide bilen och dukade upp ett drinkbord på huven, vi skålade, därefter säger Olivia, vad är det som rör sig på kullen?

Guiden svarade lejon och hällde ut våra drinkar. Snabbt hoppade vi in i bilen igen och guiden körde så fort han kunde mot kullen på andra sidan dalen. Väl framme var lejonen borta, och besvikelsen kom över oss. Efter att vi cirkulerat i området en stund var vi nära på att ge upp samtidigt som en lejonhona kom fram tillsammans med sina fyra ungar. En fantastisk upplevelse som är svår att beskriva. 

Vi fick se en lejonhona tillsammans med sina fyra ungar. En fantastisk upplevelse som är svår att beskriva.

Dag 10: Kariega Game Reserve - Durban

Återigen dags för en tidigmorgon, tyvärr inte för ett morgonsafari denna gången utan för att resan denna dag gick vidare till Durban. En resa på 85 mil, vår längsta dagsetapp under vår resa genom Sydafrika.

Vi kör genom Sydafrikas vackra landsbygd, om man jämför med södra delarna av landet är det som att tiden har stått stilla i över hundra år, längs med vägen går getter och kor som betar. Vi kör genom otaliga byar och på sina håll ser vi även lerhyddor.

Vi har under resans gång utvecklat en taktik, sover barnen kör vi, är det en lång resa stannar vi helst inte förrän vi kört mer än halvvägs. Det funkar för det mesta bra, barnen leker med varandra utifrån de förutsättningar de har. Nackdelen är att det egentligen inte finns så mycket att göra, fördelen är att de blir kreativa genom att skapa med sin fantasi, plötsligt leker de i sin egna värld.

Efter några korta kisspauser och ett längre lunchstopp i staden Kokstad, börjar vi närma oss Durban. Vi välkomnas av Elin som är vår lokala partner på plats. Äntligen var vi framme, vår lägenhet var fantastisk. Direkt på stranden med stor terrass och underbar utsikt över Indiska Oceanen. 

Vår längsta dagsetapp under vår resa genom Sydafrika, 85 mil med vackra vyer och och sydafrikansk landsbygd.

Dag 11 - 14: Durban

Under dagarna i Durban njöt vi av sol & bad i havet, med drygt 34 grader i luften och 24 i vattnet. Vi bodde i ett område som heter Umhlanga, sandstranden sträcker sig flera kilometer och det finns ett stort utbyte av trevliga och charmiga restauranger. För oss alla var det skönt att ha några dagars paus från bilåkandet.

Dag 15: Från Durban till St Lucia

Efter ett tidigt morgondopp i havet påbörjar vi vår resa mot St Lucia som ligger i provinsen KwaZulu Natal, en resa som tar drygt 3,5 timmar. Desto längre norr ut vi kör på Sydafrikas kust upplever vi att landskapet blir vildare och vildare.

Väl framme i St Lucia gör vi ett stopp på en restaurang Reef & Dune, det visar sig snabbt att vi gjorde rätt val. Det hade en liten lekplats, vilket gjorde hela besöket extra roligt för barnen, vilket också innebar att vi blev stammisar där under våra dagar i St Lucia.

På eftermiddagen besökte vi Jubala Beach, som sträcker sig längs med hela Isimangaliso Wetlands Park. Vi bor på vackra Kingfisher Lodge, själva huvudbyggnaden bär på en rik historia och har sedan den uppfördes för över hundra år sedan endast ägts av tre olika ägare vilket gör att mängder av originaldetaljer finns kvar.

Våtmarksområdet kring St Lucia är bland annat känt för att vara hem åt över 1200 nilkrokodiler och cirka 800 flodhästar. I centrala delar av byn ska man vara försiktig att gå nattetid, detta då flodhästar regelbundet går på gatorna mellan bostadshusen. 

Ola rider genom bushen, en upplevelse som han sent kommer att glömma!

Dag 16: St Lucia

Efter frukost väntade båtsafari längs med flodmynningen, aldrig tidigare har vi sett så mycket flodhästar som under denna förmiddag. Det är en fantastisk upplevelse att glida fram över vattnet. Flodhästen är inte bara mycket smidig i vattnet, utan även snabb på land.

Dessa mäktiga djur kan nå en topphastighet på 45 km i timmen och är dessutom mycket aggressiva. Därför är de också det farligaste djuret i hela Afrika. Trots detta så ser de så harmoniska ut när de leker med varandra i vattnet.

Vi såg även krokodiler och fåglar. Efter en fin utflykt var det dags för ett nytt äventyr, vi köpte med oss picknick lunch och körde till stranden Cape Vidal genom Isimangaliso Wetland Park. Längs med vägen såg vi babianer, kudus, giraffer, zebror, bufflar & noshörningar. Stranden vid Cape Vidal är verkligen en paradisstrand. Efter en lång dag återvände vi till vårt boende. 

Dag 17: St Lucia

St Lucia är ett fantastiskt område att resa till. På en resa till St Lucia finns aktiviteter för alla. Däribland dagssafari till Hluhluwe Imfolozi Park, fyrhjulingsturer i vildmarken, sköldpaddssafari, hästridning i vildmarken. Vi bestämde oss för att göra en mer barnanpassad form av hästridning.

Ola var extra laddad efter att ha tittat lite på Emil i Lönneberga och sett hur han rider över ängen. Detta gjorde att han flög upp på hästen, trots att han egentligen inte är van vid hästar. Max var mer avvaktande till en början, för att mjuka upp honom lät vi honom mata och klappa hästen. Men han vägrade hoppa upp.

Vi började vandringen i bushen, Olivia bar Max i famnen, Ola såg stolt ut över att sitta på hästryggen. När Olivia berättade för Max att det var hans häst som gick bredvid ville han genast sitta på hästryggen, osäkerheten var som bortblåst. Under vår vandring såg vi zebror, antiloper och vårtsvin.

Efter ridningen var barnen lyriska, de ville rida mer. Det gick nästan att ta på glädjen i deras ögon. Det slutade med att vi bokade in en till ridtur nästa morgon. 

Under vår vandring såg vi zebror, antiloper och vårtsvin. Efter ridningen var barnen lyriska, de ville rida mer.

Dag 18: St Lucia - Thanda Game Reserve

Morgonen därpå hinner Max knappt öppna ögonen innan har brister ut: "Max rida mera". Att se sina barn förväntansfulla är en härlig känsla. Vi äter frukost på lodgen och packar därefter vår bil då vi idag ska åka vidare mot Tanda Game Reserve, men först ridning genom bushen för barnen.

Även denna tur blev mycket lyckad, vi såg en varán ligga i gräset men även zebror och antiloper. Plötsligt ropar Ola: "Mamma jag såg två Pumba bebisar i ett hål". Då han sitter upper på hästryggen ser han bäst av oss alla, bara 5 meter bort var ett gryt, och mycket riktigt: där tittar en mamma upp med sina ungar. Ola kände sig som en guide och blev ännu stoltare.

Efter lite picknick, kör vi vidare mot Thanda Game Reserve, vi åker igenom Isimangaliso Wetland Park, på andra sidan parken kör vi ut genom gaten och ut på en större väg. Vi är framme på lodgen lagom till lunch. Thanda Safari Lodge har vid flera tillfällen utsetts till en av de bästa safarilodgerna i Sydafrika. Lodgen erbjuder service och upplevelser i världsklass, varje detalj på boendet är noga genomtänkt.

Eftermiddagssafarin bjöd på vackra vyer och fina upplevelser i vildmarken, vår guide imponerade på oss genom att inte bara kunna spåra djurens fotavtryck, men även kunna känna doften av dem. Tydligen ska det gå att känna doften av bufflar upp till 250 meter, i rätt förhållanden. Vi somnar till en öppen brasa som de tände mitt i vårt rum, oerhört mysigt och skönt då det börjat bli lite ruggigt under kvällen. 

När man får se ett lejon i sin naturliga miljö förstå man varför de kallas för savannens konung.

Dag 19: Thanda Game Reserve - Hazyview

Att åka på safari är som ni redan märkt lika med tidiga mornar. Återigen ringer klockan och det är dags för en tidig morgonsafari, som tidigare sagt är ingen safaritur är lik den andra. Vi var alla redo för safari, vi har insett att vi behöver ha med lite extra snacks och frukt till barnen, ifall de blir hungriga vid fel tillfälle. Max bokstavligen älskar äpplen och äter gärna så många har får.

Vi hann inte köra långt från vårt boende innan vår guide få syn på två lejonhanar inne i buskarna. Ganska snart ser vi att de smyger mot en flock Impala antiloper, lejonen börjar springa, men antiloperna springer snabbare, ensam kvar är en nyfödd Impalaunge, trots att ungen inte är äldre än någon dag lyckas han komma undan lejonens klor.

Vi följer lejonen en stund, plötsligt går de mot vår bil. Vi säger åt barnen att vara tysta och ger Max ett äpple. En fantastisk upplevelse, när lejonen går bara någon meter från vårt öppna safarifordon. När man får se ett lejon i sin naturliga miljö förstå man varför de kallas för savannens konung.

Efter fantastiska upplevelser körs vi till lodgen, där vi packar in våra väskor i vår bil innan vi påbörjar den långa resan mot Hazyview. Vår resa går som en halvmåne runt Swaziland, vi kör genom slätter, genom bergsområdet och vackra naturområden. På kvällen kommer vi fram till vårt boende, Rissington Inn. 

I sydafrika hör det till att avsluta en game drive med en trevlig sundowner i solnedgången.

Dag 20 - 23: Hazyview

I Hazyview njuter vi av lugna dagar, vårt boende ligger otroligt vackert, och på den stora tomten växter dussintals jacaranda träd. Vi bodde på Rissington Inn i tre nätter, vilket gav oss möjlighet att koppla av och samla krafter.

Hazyview är en knutpunkt för turister som åker på safari i Kruger, park gränsen ligger bara 15 minuter bort från centrum. Hazyview erbjuder ett stort utbud av aktiviteter, allt från safari i Kruger, till helikoptertur runt Panoramarutten, hästridning i bergen och fyrhjulingsturer bland bananplantagen.

En av dagarna åkte vi till God´s Window som är en av de mest kända utsiktsplatserna runt panoramarutten. Förutom att få koppla av efter mycket resande passade jag också på att besöka mängder av boenden i området.

Panoramarutten bjuder på svårslagna vyer och vackra naturupplevelser.

Dag 24: Hazyview - Mjejane Game Reserve

Nu var det dags för oss att åka på safari i södra Kruger. Vi körde in i Kruger genom Phabeni gate, och fortsatte söderut mot Mjejane Game Reserve som är en förlängning av Krugerparkens ecosystem. Mjejane River Lodge är en av de lodgerna som vi använder oss mest av i Sydafrika.

Boendet ligger med vackert utsikt över floden och från lodgens träddäck sitter man under middagar och blickar ut över Krugers 2 miljoner hektar av vildmark.

Efter lunch och bad i poolen var det återigen dags för safari. Under vår vistelse i Sydafrika hade vi ännu inte fått se någon Leopard, så inför denna tur pratade med guiden om vad som var vårt stora mål. Leoparden är oftast det djuret som är svårast att få syn på när man är på safari.

Tro det eller ej men det dröjde inte länge innan vi fick syn på en leopard, och än mer ovanligt blev det när vi under ett par minuter fick följa leoparden som rörde sig nära vårt fordon innan den hoppade upp i ett träd. En upplevelse som gjorde att barnen kunde somna gott denna kväll.

Förutom leopard fick vi även se en massor av djur. Bland annat elefanter, flodhästar och mängder av vackra fåglar. Efter safarin blev vi under kvällen serverade en go middag med utsikt över den orörda vildmarken. 

Under ett par minuter fick följa leoparden som rörde sig nära vårt fordon innan den hoppade upp i ett träd.

Dag 25: Mjejane Game Reserve - Krugerparken

Efter ett härligt dygn på Mjejane River Lodge fortsatte vår resa norrut i Krugerparken. Istället för att köra den snabbast vägen runt parken körde vi igenom den. På väg till vår boende i de norra delarna av Kruger såg vi både lejon, elefanter och många andra djur.

Framme vid Imbali lodge välkomnades vi med lemonad och av tjugo elefanter vid vattenhålet. Imbali lodge är ett charmigt och privat boende med endast 12 stycken bushbungalows. Vi tog ett dopp i polen innan vi åkte ut på eftermiddags safari.

Det är en extra fin tid att åka på safari när djuren får sina ungar och kalvar, vi såg bland annat mängder av impala ungar. Vi åkte genom vacker natur men såg inte mycket djur de första två timmarna, så från ingenstans kom en flock vildhundar springandes tvärs över vägen.

Trots att jag troligtvis har varit på mer än 100 safariturer så är detta bara andra eller tredje gången jag fått se vildhundar, de det är mycket ovanliga och väldigt skygga. Vildhunden är också en av savannens absolut bästa jägare och kan springa över enorma ytor.

Denna gången fick vi följa dem i några minuter, vilket var en magisk upplevelse. En av de sakerna som jag gillar mest med safari är att det handlar så mycket om timing och att man nästan alltid får uppleva något som man minns för livet.  

Dag 26: Krugerparken

Nästa morgon åkte jag på morgonsafari själv och klockan ringde i vanlig ordning kl 05.00. Denna gången behövde jag inte vänta länge för att få se djur. Utan bara efter 5 minuters körning från lodgen, kom en leopard gående längs med vägen.

Andra leoparden på tre dagar är fler än vad de flesta får se i sitt liv. Leoparden är ett djur med ett fantastiskt rörelse mönster, smidig men fortfarande otroligt stark. Efter mötet med leoparden tog det inte lång tid tills vi fick stanna till igen då vi möttes av lejon som låg på vägen.

Guiden berättade att lejonen troligtvis jagat några bufflar som fanns i närheten, men misslyckats. Han körde vidare och lite senare upptäckte guiden vildhundar springandes längs med floden bädden. Det visade sig att det var valparna från flocken som vi hade sett igår. När man får se leopard, lejon och vildhundar under en och samma safaritur är det inte svårt att tycka att den tidiga morgonen var värd det.

Tillbaka på boendet blev det frukost tillsammans med resten av familjen och sedan spenderade vi dagen på lodgen. Barnen körde runt med sina "motorcyklar" samtidigt som managern på Imbali Lodge kom fram och berättade att lodgen ligger mitt i en leopard hanes territorium. Har man "tur" kan man få syn på när den kommer fram och kissar på buskarna runt lodgen.

Klockan 16.00 gjorde vi oss återigen redo för safari, vi körde runt i parken i drygt 1 timme, på jakt efter lejon, men hade inte tyvärr inte turen på vår sida denna gång. Barnen somnade dock gott med friska luften i ansiktet innan himlen började mörkna och regnet började falla. Helt plötsligt öppnade sig himlen helt och vi fick skynda oss tillbaka mot vårt boende. Tillbaka på lodgen serverades varm choklad och barnen tog ett värmande bad. 

Vill du också åka på en oförglömlig resa med barnen? Se alla våra familjeresor med safari här. 

Efter mötet med leoparden tog det inte lång tid tills vi fick stanna till igen då vi möttes av lejon som låg på vägen.

Dag 27 -  29: Johannesburg

Frukost först och sedan avresa mot Johannesburg. Första 1,5 timmarna åkte vi genom parken därefter lämnade vi Kruger bakom oss och körde in i ett häftigt bergslandskap. Efter en heldag i bilen kom vi fram till vår lilla stuga i Sandton, Johannesburg.

I Johannesburg spenderade vi tre lugna dagar, där jag fick chansen att jobba lite met med datorn och familjen fick ta det lugnt. Det bästa med vistelsen i Johannesburg var att Ola och Max fick nya kompisar att leka med.

Det är alltid roligt för dem när de får träffa barn i sin egna ålder och roligt för mig och Olivia att få uppleva hur fort de får kontakt med andra barn trots alla språkbarriärer.

Under denna resa har Ola verkligen börjat snappa upp engelskan, ibland tog han paus i lekandet för att springa till oss för att fråga efter vad saker heter på engelska, därefter sprang han tillbaka och fortsatte leka.

Sista dagen i Johannesburg var det också dags för oss att ta nya covid-19 tester. Många länder runt om i Afrika precis som övriga världen kräver negativt PCR test vid ankomst. Så både Sydafrika och Botswana som vi snart skulle köra igenom. 

Dag 30: Pilanesberg och Black Rhino Lodge

Ola och Max fick säga hejdå till sina till sina nyvunna vänner. Därefter fortsatte resan mot Pilanesberg och Black Rhino Lodge. Vi hann knappt lämna Johannesburg och stadspulsen innan vi återigen fascinerades av Sydafrika vilda och vackra landskap.

Vi kom fram till vårt boende i tid för lunch. Kl 16.00 åkte vi ut på ett safari, vår guide hette Markus vilket barnen tyckte var roligt. Han visade oss Pilanesbergs äldsta träd, ett shepherds tree, som är daterat till över 700 år gammalt. 

En noshörning korsar vägen inte långt från vår lodge, Black Rhino Lodge i Pilanesberg.

Dag 31: Pilanesberg och Black Rhino Lodge - Botswana

Trots att Ola bara är 4 år, så har han följt med på nästan alla safariturer. Vilket han gjorde även denna morgon. 05.00 klär vi på oss och går mot bilen, där vi möter upp vår guide. Ola är förväntansfull, och vill gärna att vi ska få se lejon.

Tyvärr blev det inte några lejon, men ändå en härlig tid tar jag och Ola fick lite ensam tid. Han brukar ligga i knät och ställa frågor om det han tänker på, eller så står han upp och spanar efter djur.

När vi körde genom parken ropar Ola plötsligt: "that was a big Elefant, please go back". Guiden hörde inte först, så jag fick påkalla hans uppmärksamhet. Ola var säker på sin sak, och guiden backade, mycket riktigt sod där en stor elefant bara några meter från vägen.

Ola var riktigt stolt över att det var han som fick syn på elefanten och var ivrig att få berätta det för sin mor på frukosten. Efter 1,5 månad var det nu dags för oss att lämna Sydafrika för att köra in i Botswana. Hoppas ni följer med!

Nyfiken på Sydafrika? Safariresor arrangerar många typer av resor till Sydafrika däribland med populära Rovos Rail.

Safari med familjen i Sydafrika

Resor till Sydafrika

Kapstadens Pärlor
17 dagar | Big five-safari | Äventyrsresor | Vinprovning | Storstad

Kapstadens Pärlor

fr. 39 900,- /person

Kapstaden, Garden Route & Safari
17 dagar | Big five-safari | Safari med sol och bad | Vinprovning | Storstad

Kapstaden, Garden Route & Safari

fr. 29 000,- /person

Exklusiva Sydafrika
15 dagar | Big five-safari | Exklusiv safari | Vinprovning | Storstad

Exklusiva Sydafrika

fr. 73 900,- /person

Safari & Mauritius
13 dagar | Safari med sol och bad

Safari & Mauritius

fr. 39 900,- /person

Julen 2025 Kapstaden & Safari Kruger
15 dagar | Klassisk safari | Big five-safari | Familjeresor | Julresor

Julen 2025 Kapstaden & Safari Kruger

fr. 64 900,- /person

Rovos Rail i Namibia
15 dagar | Äventyrsresor | Resor med Rovos Rail | Företagsresor

Rovos Rail i Namibia

fr. 134 900,- /person

Rovos Rail - Pretoria till Cape Town
8 dagar | Resor med Rovos Rail | Storstad

Rovos Rail - Pretoria till Cape Town

fr. 29 900,- /person

Rovos Rail - Cape Town till Pretoria
8 dagar | Resor med Rovos Rail | Storstad

Rovos Rail - Cape Town till Pretoria

fr. 29 900,- /person

Rovos Rail & Golfsafari
13 dagar | Äventyrsresor | Resor med Rovos Rail | Företagsresor

Rovos Rail & Golfsafari

fr. 74 900,- /person

Bröllopsresa Sydafrika
13 dagar | Klassisk safari | Bröllopsresor | Vinprovning | Storstad

Bröllopsresa Sydafrika

fr. 39 900,- /person

Bröllopsresa Kapstaden, Safari & Mauritius
17 dagar | Big five-safari | Safari med sol och bad | Bröllopsresor | Storstad

Bröllopsresa Kapstaden, Safari & Mauritius

fr. 44 900,- /person

Safari & Moçambique
13 dagar | Klassisk safari | Big five-safari | Safari med sol och bad

Safari & Moçambique

fr. 34 900,- /person

Kapstaden & Namibia
13 dagar | Äventyrsresor | Off The Beaten Track | Storstad

Kapstaden & Namibia

fr. 34 900,- /person

Kapstaden, Safari & Mauritius
17 dagar | Big five-safari | Safari med sol och bad | Storstad

Kapstaden, Safari & Mauritius

fr. 38 900,- /person

Kick-off Sydafrika
9 dagar | Företagsresor

Kick-off Sydafrika

fr. 34 900,- /person

Det bästa av Sydafrika
13 dagar | Klassisk safari | Big five-safari | Vinprovning | Storstad

Det bästa av Sydafrika

fr. 36 900,- /person

Kapstaden, Vindistriktet & Safari
13 dagar | Big five-safari | Vinprovning | Storstad

Kapstaden, Vindistriktet & Safari

fr. 28 900,- /person

Victoriafallen, Botswana & Kapstaden
15 dagar | Klassisk safari | Big five-safari | Äventyrsresor | Storstad

Victoriafallen, Botswana & Kapstaden

fr. 69 900,- /person

Julen 2025 Det bästa av Sydafrika
13 dagar | Klassisk safari | Big five-safari | Julresor | Vinprovning | Storstad

Julen 2025 Det bästa av Sydafrika

fr. 59 900,- /person

Kapstaden & Safari
13 dagar | Klassisk safari | Big five-safari | Familjeresor | Storstad

Kapstaden & Safari

fr. 23 900,- /person

Rovos Rail - Southern Cross till Victoriafallen
17 dagar | Big five-safari | Resor med Rovos Rail | Off The Beaten Track

Rovos Rail - Southern Cross till Victoriafallen

fr. 109 000,- /person

Upptäck KwaZulu-natal
13 dagar | Big five-safari | Familjeresor | Safari med sol och bad | Storstad

Upptäck KwaZulu-natal

fr. 24 900,- /person

Östkustens pärlor
13 dagar | Big five-safari | Safari med sol och bad | Storstad

Östkustens pärlor

fr. 39 900,- /person

Rovos Rail, Victoriafallen & Safari Botswana
14 dagar | Big five-safari | Äventyrsresor | Resor med Rovos Rail

Rovos Rail, Victoriafallen & Safari Botswana

fr. 69 900,- /person

Kapstaden, Rovos Rail & Safari
15 dagar | Big five-safari | Resor med Rovos Rail | Storstad

Kapstaden, Rovos Rail & Safari

fr. 54 900,- /person

Prenumerera på inspiration och resenyheter

Dröm dig bort med vårt populära nyhetsbrev, fullmatat med inspiration och restips inför ditt nästa stora äventyr.

Tack!

Du prenumererar nu på vårt nyhetsbrev.