Möte med massajer i Kenya & Tanzania
När ni befinner er på er safari i Kenya och Tanzania, så finns stora möjligheter till spännande möten massajer. Massajerna är kända världen över och känns ingen genom sina rödfärgade skynken som livligt bryter av de jordnära färgerna i omgivningen. Det är en häftig upplevelse och en unik känsla av att få bära möten med en flera hundra år gammal kultur.
Historia – migrerade över Nilen
Det sägs att massajerna härstammar från södra Sudan och att de migrerade över Nilen in till Kenya och Tanzania för att hitta grönare betesmarker åt sina boskapsdjur. Idag lever massajerna ofta i utkanten av nationalparker, som de sedan länge har försökt kräva betesrätt till och där de lever sida vid sida med de vilda djuren.
De flesta massajer klär sig i sin välkända ”shuka” – en särk gjord av rött tyg som sveps runt kroppen och som smyckas med handgjorda pärlhantverk runt nacke, öron och armar. Både kvinnor och män klär sig likartat och har ofta töjningar i öronen – stora töjningar i öronen anses vara mycket vackert. Massajernas pärlhantverk är vackra, och är ofta väldigt eftertraktade souvenirer hos turister.
Sång och dans – otrolig harmoni i rösten
Ett distinkt kännetecken av massajfolkets musik är deras avsaknad av instrument och deras otroliga harmoni i rösten. De flesta sånger består av responsiva mönster, där kvinnorna sjunger en del och männen svarar med nästa, medan det enda musikaliska ackompanjemanget till deras röster är rasslet från de pärlklädda assessorer som både de som sjunger och de som dansar har på sig.
Huvud- och nackrörelser är en viktig del i deras sång och skapar ett slags rytmiskt “guppande”. Trots att massajernas hoppdans “adumu” är den mest framförda dansen, så finns det även andra typer av välstrukturerade danser till diverse högtidliga tillfällen. I hoppdanserna ställer sig alla män i en ring där var och en får sin chans att hoppa så högt han bara kan medan resten uppmuntrar honom med sång – allt eftersom sånger blir högre, ökar samtidigt hoppandet.
Läs mer om olika safariresor till Tanzania respektive Kenya.
En helig relation till boskapsdjur
Relationen mellan massajer och boskapsdjur är näst intill helig, enligt legenden så har massajerna fått i uppgift av Gud att ta hand om allt boskap på jorden. Traditionellt så mäter massajer sin rikedom efter hur många barn de har, samt hur mycket boskap de har.
Deras boskap förser dem med nästan alla livsnödvändiga råvaror i form av kött, mjölk och blod, medan skin och päls används till sovplatser och avföringen till att göra vattensäkert takmaterial till husen. Om man inte har några boskap, så har man inte heller någon mat, inget skydd och ingen ställning i samhället, vilket är anledningen till varför massajkrigare är så beskyddande över sin boskap.
Upptäck massajkulturen öga mot öga
Massajer är ett glatt och tillmötesgående folk och vet ofta om att vi som turister är fascinerad över deras levnadssätt. Ett av de bästa sätten att få upptäcka några av massaj-kulturens mysterier och legender är att gå på vandringssafari tillsammans med en lokal guide, som mer än gärna delar med sig av sina breda kunskaper om sitt land, allt för att göra er safari i Kenya och Tanzania till en upplevelse utöver det vanliga. För att se hur massajerna lever kan ni besöka en by och känna hur den afrikanska stämningen fyller er genom sång och dans.
Läs mer om olika safariresor till Tanzania respektive Kenya.
Nyfiken på Tanzania och Kenya?
- Här berättar Malin hur det är att bo och leva i Tanzania
- Här kan du läsa om hur det är att bo och leva i Kenya
“Så var det dags för det stora äventyret - en helikoptertur. Känslan att flyga dessa elva minuter över fallen var helt magisk, sagolik och fantastisk! Naturligtvis var det hyperdyrt, men faktiskt värt dessa pengar!”