Starta din resa Mina sidor
Guide

Kilimanjaro – en fantastisk & utmanande resa

Safariresor.se arrangerar gruppresor samt privata till Kilimanjaro för 1-20 personer som lämpar sig väl för både vänner, familj och företag. Resan anpassas helt efter era önskemål. Ni väljer själv vilken led ni vill vandra och hur många nätter ni önskar vara på berget. Våra bärare kommer att gå i förväg och bär all utrustning, inklusive er personliga friluftsutrustning som liggunderlag och sovsäck. När ni kommer fram till kvällens läger är allt förberett och ni har tillgång till er packning igen. Packning som inte kommer att behövas under själva bestigningen lämnas på lodgen.

Ni bär endast er egen dagsryggsäck (20-40 liter) på max 5-6 kg med personlig utrustning för dagen som vatten, klädesombyte, värktabletter, medicin, energipåfyllning, picknickmat lagad av kocken, första hjälpen-kit, kamera, kikare m.m. Safariresor.se står också för tält på berget, under alla leder utom Marangu då övernatt-ning sker i stugor, samt dricksvatten. Första dagen på berget delas 3 liter flaskvatten ut. Därefter kommer vatten att finnas tillgängligt efter behov vid alla läger. Vattnet hämtas från närliggande fjällbäckar, kokas och är därefter säkert att dricka. Om ni har problem med att dricka råvatten kan ett tips vara att blanda ut det med smaksatta pulver. Det är mycket viktigt att ni får i er tillräckligt med vatten under vandringen.

Följande ingår alltid i våra resor till Kilimanjaro:

  • Huvudguide och assisterande guider anpassade efter gruppens deltagarantal, certifierad av Tanzanias parkmyndighet TANAPA,
  • Ett team med bärare
  • Privat kock
  • Välsmakande och energirik mat under hela vandringen
  • Transfer

 

Fängslande Naturupplevelser
Kilimanjaros natur är otroligt vacker. Under bestigningen vandrar ni genom bergets alla olika klimatzoner och upplever faschinerande natur, djurliv och oändliga vyer. Vandringens första del går genom regnskog. Där kan ni få se och höra Colobusapor, Blå apor och många olika fåglar. Ni lämnar sedan skogen bakom er och kliver in i ett buskigt landskap som övergår i ännu lägre växtlighet. Kring Kilimanjaros fot lever i vissa delar elefanter och bufflar, men det är ovanligt att se dom under vandringen. Allt eftersom att ni vandrar högre upp blir djurlivet och växligheten glesare.

3 000 m ö.h.

Här går trädgränsen, över den här höjden finns enbart mycket låg växtlighet.

4 000 m ö.h.
Vegetationen har förändrats markant. Klippterräng, vulkanaska och sand dominerar och endast ett fåtal växter överlever här uppe. Ni kan dock fortfarande se finkar och kameleonter som lyckats anpassa sig till höjden.

5 000 m ö.h.
Stora svarta korpar kan följa er så långt som upp till den här höjden, men vid fortsatt stigning får ni klara er i sällskap av varandra. Varken djur eller växter överlever här. 5 500 m ö.h. 
Kilimanjaros toppglaciärer breder ut sig över den svarta vulkanaskan. De Tanzanianska myndigheterna har en åldersgräns på 10 år vid bestigning av berget. Ni får själv avgöra om det är lämpligt att ta med ert barn. Om det skulle vara så att ert barn behöver avbryta bestigningen så behöver alla barn mellan 10-18 år följas med tillbaka av målsman.

5 500 m ö.h. 
Kilimanjaros toppglaciärer breder ut sig över den svarta vulkanaskan. De Tanzanianska myndigheterna har en åldersgräns på 10 år vid bestigning av berget. Ni får själv avgöra om det är lämpligt att ta med ert barn. Om det skulle vara så att ert barn behöver avbryta bestigningen så behöver alla barn mellan 10-18 år följas med tillbaka av målsman.

 

Årstider för bestigning

I Tanzania är det sommar hela året med avbrott för den stora regnperioden som burkar infinna sig i slutet av mars till början av juni. Med undantag för den stora regnperioden kan man bestiga Kilimanjaro året runt. Bestigningarna utgår från staden Moshi som ligger på 1 200 meters höjd vid Kilimanjaros fot. Där ligger temperaturen på mellan 20-28 grader året runt.

Januari – mars 
Den här perioden brukar ge bra förutsättningar för en härlig och lyckad bestigning, men vädret kan växla snabbt mellan sol och regn så det går aldrig att i förväg veta exakt hur vädret blir.

Slutet av mars - början av juni
Här infaller den stora regnperioden och det är då inte lämpligt att bestiga Kilimajaro. April och maj är månader som man absolut ska undvika. Berget är under dessa månader ofta täckt av moln. De tunga regnen gör vandringslederna leriga och det är svårt att hålla sig torr.

Juli - oktober
Man brukar säga att det här är den bästa tiden för att bestiga Kilimanjaro. Under dessa månader är himlen ofta blå och det finns goda chanser till en fantastisk utsikt från toppen, dessutom är vandringslederna torra. 

November
Den lilla regnperioden infaller vilket innebär att det vanligtvis bara är lättare regn. Det brukar inte vara ett hinde

December
Under jul och nyårshelgen är det ofta många vandrare på berget på grund av lov och julledighet. Man har dock i regel inte samma möjlighet till vacker utsikt som under höstmånaderna.

Leder på Kilimanjaro

Machame ”Wiskey Route”: Vackra vyer, ni bor i tält, 6-7 dagar.
Marangu ”Coca Cola Route”: Ni bor i stugor, 5-6 dagar.
Rongai: Den nordvästra leden, ni bor i tält, 6-7 dagar.
Lemosho: Den längsta leden, ni bor i tält, 6–9 dagar.
Umbwe: Brant stigning, ni bor i tält, 6-7 dagar.
Shira: 6-7 dagar.
Mweka: Används för nedstigning och är därför ”enkelriktad”.

Kilimanjaro National Park Authority har tagit fram och ansvarar för alla leder och läger inom området. 

Många anser att leden Machame erbjuder den vackraste vandringen upp mot toppen. Leden Marangu är också väldigt uppskattad och är den enda leden där övernattning sker i små stugor, dessa delas med andra bestigare på berget. Längst alla andra leder övernattar ni med tält ute i det vilda.

För er som vill bestiga Kilimanjaro via leden Marangu, med övernattning i stugor, är det viktigt att vara ute i god tid. Det händer att stugorna blir fullbokade, särskilt över jul och nyår. 

Om ni vill bestiga Kilimanjaro via Machame, Rongai, Lemosho, Umbwe eller Shira är det möjligt att boka nära inpå avresa eftersom ni övernattar i tält längst lederna. Självklart är det bäst att boka i god tid oavsett vilken led ni vill gå. Då hinner ni förbereda er både mentalt och fysiskt inför bestigningen.

 

“Och äntligen stod vi där, Uhuru Peak 5895 m ö h, och såg ut över Kenya och Tanzania. Det var en härlig känsla som jag hoppas alla någon gång får uppleva. Och till mitt lilla barnajag kan jag bara meddela följande: Det finns snö på toppen av Kilimanjaro, ”

Henrik

En tuff utmaning

Att bestiga Kilimanjaro är en otrolig upplevelse men det är viktigt att komma ihåg att det också är en utmanande. Alla leder är vandringsleder så det krävs ingen teknisk klättring, men ni befinner er nästan 6 000 m ö.h. under bestigningen. Det krävs god fysik, starkt psyke, motivation och gott humör. Det är en tuff utmaning och stor prestation!

Vandringen är ansträngande men man behöver inte vara elitidrottare. Med god grundfysik och bra väderförhållanden är chansen stor att nå Uhuru Peak på 5 895 m ö.h. Dagsetapperna mot toppen varierar mellan 4–13 km och har en stigning på drygt 1 000 höjdmeter. Ni vandrar vanligtvis mellan 5-8 timmar om dagen. 

Det är viktigt att genomföra bestigningen i ett lugnt tempo och ta regelbundna pauser, ett steg i taget närmare toppen. Kroppen behöver anpassa sig till höjden för att minska effekterna av höjdsjuka. Våra guider ser till att hålla tempot nere. Alla som bestiger Kilimanjaro lär sig swahiliorden pole pole, vilket betyder långsamt långsamt. 

Många känner av höjdens påverkan på kroppen vid baslägren Barafu Huts eller Kibo Huts som ligger ca 4 600 m ö.h. Vanliga symtom för mild höjdsjuka är trötthet, illamående och aptitlöshet, det är inte farligt men man behöver lyssna på kroppen och vara observant så att tillståndet inte förvärras. 

Den sista delen av vandringen upp mot Uhuru Peak består av en brant uppförsbacke som är mycket påfrestande för både kroppen och psyket. Toppbestigningen börjar strax efter midnatt, det är kallt och ibland stark vind och snö. Temperaturen ligger vanligtvis på drygt minus 10 grader, men det kan vara kallare än så.

Väl uppe på toppen av Kilimanjaro infinner sig en obeskrivlig glädje och lycka. All slit och möda brukar vara som bortblåst. Nu börjar den andra delen av vandringen, ner för berget längst leden Mweka. Här kan tanken på hotellets varma dusch upplevas ganska drivande. Hela toppbestigningen tar totalt mellan 12–17 timmar.

Höjdsjuka & Risker

Vid hög höjd sjunker lufttrycket och syrenivån i luften, en tumregel är att lufttrycket sjunker med ca 10% för varje 1 000 höjdmeter. Det gör så att lufttrycket på Uhuru Peak är 40-50% lägre än vid havsytan. När ni tar ett andetag uppe på Kilimanjaro får ni alltså i er häften av syret som ni vanligtvis får nere på havsnivå.

För kroppen innebär det här att det blir tyngre att andas och svårare att fylla behovet av syre. Vi börjar därför att andas djupare och oftare och hjärtfrekvensen ökar för att vi snabbare ska kunna syresätta kroppen. Efter några dagar på hög höjd blir också blodet tjockare eftersom vi bildar fler röda blodkroppar. Kroppen kan alltså anpassa sig ganska bra till förhållanderna på hög höjd, om den får tillräckligt med tid. Eftersom bestigningar av Kilimanjaro ofta genomförs på relativt kort tid hinner kroppen dock inte anpassa sig helt till det låga lufttrycket och vi drabbas då av höjdsjuka.

Höjdsjuka, också förkortat AMS (Altitude Mountain Sickness), brukar delas in i tre olika nivåer: mild, måttlig och svår. Nästan alla som bestiger Kilimanjaro känner symtom av mild eller måttlig höjdsjuka. Det innebär inte att man måste avbryta sin vandring mot toppen, men det är viktigt att gå långsamt och ta regelbundna pauser för att hjälpa kroppen att återhämta sig. Det är också viktigt att vara observant på sitt mående så att tillståndet inte övergår till svår höjdsjuka. 

Svår höjdsjuka är ett allvarligt tillstånd som kräver att bestiningen avbryts. Kroppens alla muskler och organ är beroende av syre. Om hjärnan utsätts för syrebrist på hög höjd kan det leda till allvarliga konsekvenser.

En 6 dagars tur på Kilimanjaro ger i regel bra förutsättningar för att nå toppen och tid för kroppen att anpassa sig till den höga höjden. Det är dock möjligt att lägga till 
en acklimatiseringsdag för den som vill ge kroppen lite extra tid. Under acklimatiserings-dygnet, även kallat ”Walk high and sleep low”, går ni upp på högre höjd för att sedan vandra ner igen och sova innan toppturen till Uhuru Peak påbörjas. 

Er huvudguide finns där som stöd vid eventuella problem och har stor erfarenhet av de vanligaste medicinska situationerna som kan uppstå. Det är därför viktigt att ni upplyser er guide om ni mår dåligt.

I samråd med huvudguiden har ni ett personligt ansvar för att avbryta er bestigning vid behov. Om ni skulle välja att avbryta går ni oftast ner med följe av guide och bärare. Huvudguiden kan också avbryta er bestigning om det anses oförsvarligt att låta er fortsätta, det beslutet måste ni respektera. Er guides bedömning grundar sig på stor erfarenhet om både berget och vanliga sjuksymtom. Syrgas används inte under bestigningen men helikopter kan tillkallas vid nödsituationer. 

Symtom för mild höjdsjuka: Tung och bultande huvudvärk, illamående och brist på energi. Aptitnedsättning och sömnsvårigheter är även vanligt. Det kan vara effektivt att använda sig av vanliga huvudvärkstabletter men måttligt för att inte dölja signaler om tillståndet skulle förvärras.

Symtom för måttlig höjdsjuka: Illamåendet leder till kräkningar. Att kräkas en eller några gånger under vandringen upp mot Uhuru Peak är inte ovanligt och heller inget att oroa sig över. Det är dock viktigt att hålla måttlig höjdsjuka under uppsikt så att tillståndet inte förvärras och leder till svår höjdsjuka. Trots pauser är det svårt att få ner den snabba andningen, men med längre och fler pauser får kroppen tillfälle att återhämta sig. 

Symtom för svår höjdsjuka: Balanssinnet rubbas vilket leder till att man lätt ramlar. Om någon har uppenbara problem med balansen kan man alltså misstänka svår höjdsjuka. Det är vanligt att man börjar prata sluddrigt och osammanhängande, blir mentalt snurrig, hostar blod och har svårt att hålla sig vaken, blir blå om läppar och ansikte. Pulsen kan ligga på över 130 slag i minuten utan att gå ner igen trots pauser. Om man drabbas av svår höjdsjuka är det livsviktigt att avbryta vandringen direkt och ta sig ner till lägre höjd. Det är i regel inte farligt att bestiga Kilimanjaro, men kom ihåg att det är ni som har det yttersta ansvaret för er hälsa. Varje deltagare ska ha med sig första hjälpen-utrustning och nödvändig medicin. Vid bestigning av Kilimanjaro är ni ansvarig för att teckna en fullgod reseförsäkring, kontakta ert försäkringsbolag och berätta för dem att ni avser att bestiga Kilimanjaro och behöver teckna passande försäkring.

Förberedelser

En bra grundkondition och erfarenhet av friluftsliv ger goda förutsättningar för en fantastisk upplevelse på Kilimanjaro. Förbered er gärna genom långa vandringar och löpning ute i skog och mark med brant lutning. Vandra med stavar då dessa minskar belastning och slitage på knä och höft.  lutning. Vandra med stavar då dessa minskar belastning och slitage på knä och höft. 

Inför er resa är det också viktigt att ni har bra vandringskängor. Ett vanligt misstag är att köpa nya kängor precis innan avresa vilket kan ge otäcka skavsår. Se därför till att gå in era kängor ordentligt innan bestigningen. De ska vara stabila och vattentäta, men det är inte nödvändigt att de har högt skaft för bestigningen av Kilimanjaro. 

Packning
En bra start när ni ska packa inför bestigningen är att utgå från vad ni skulle packa för aktiva dagar i den svenska fjällen. Tält, liggunderlag & sovsäck tillhandahåller Safariresor.se, men ni har själva ansvaret för att ta med resterande packning och  utrustning. För att underlätta har vi tagit fram en packlista på nästa sida som ni kan använda er av, men kom ihåg att ni känner er själv bäst. 

Allt som inte kommer att behövas under själva bestigningen lämnas på lodgen.  Det kan därför vara smart att ta med en extra väska till packningen som inte ska med upp. 

De Tanzanianska myndigheterna och Safariresor.se har satt en gräns för hur mycket bärarna får bära, ert bagage ska därför inte överstiga 15 kg per person. Detta brukar räcka gott och väl för resan. Försök att packa lätt, både för er och bärarnas skull. 

Vädret kan vara väldigt varierande så trots fint väder i början av vandringen är det klokt att packa ner varma plagg i er dagsryggsäck. Ni kommer att vandra i både plus- och minusgrader så tänk på att klä er efter flerlagersprincipen. Då kan ni enkelt reglera temperaturen genom att ta av eller sätta på ett plagg i taget. Det är viktigt att kläderna närmast kroppen är torra.

Det kan också falla några skurar under vandringen. Tänk därför på att skydda er packning med vattentäta förpackningar och ryggsäcken med regnskydd, vanliga sopsäckar brukar fungera alldeles utmärkt.

 

Packlista - tips & utrustning

Slitstark packsäck/ryggsäck 
(max 15 kilo) som bärarna bär. 
Dagsryggsäck 
(20 – 40 liter) som ni själv bär.
Extra väska/packsäck 
för packningen som lämas på lodgen under bestigningen.

Huvud, ansikte & hals
Varm mössa (fleece/ull) 
Solglasögon 
Halsduk/buff 
Keps/solhatt Överkropp T-shirts
Underställströja i ull
Långärmad skjorta
Fleecetröjor/sweaters (kan vara mycket kallt på toppen)
Stor poncho
Dunjacka
Regntät jacka (Gore-Tex eller liknande) Tumvantar
Fingervantar

Underkropp
Underkläder
Ullstrumpor
Bomullsstrumpor
Underställsbyxor i polyester/ull Underställsbyxor i fleece 
Tunna/lätta vandringsbyxor
Varma byxor (Gore-Tex eller liknande) Termobyxor
Träningsoverall
Regntäta byxor (Gore-Tex eller liknande) Vandringskängor (väl ingågna för att undvika onödiga skavsår)
Gympadojor/sandaler (att byta till när ni är klar med dagens vandring)

Energipåfyllning
Druvsocker
Nötter
Choklad
Proteinbars

Hygienartiklar & skydd
Litet första hjälpen-kit
Toalettartiklar
Resehandduk och tvål Ansikts-, hand- och fotkräm Solskyddskräm
Myggmedel
Compeedplåster mot skavsår och blåsor
Sporttejp till att förebygga/tejpa skador
Handdesinfektionsgel
Våtservetter
Toapapper
Tigerbalsam
Öronproppar
Medicin

Personliga mediciner
Diarrétabletter (t. ex. Dimor, receptfritt)
Malariatabletter
Värktabletter
Nässpray
Vätskeersättningstabletter (t. ex. Resorb, receptfritt)
Halstabletter

Dokument
Pass (ditt pass ska vara giltigt minst 6 månader vid hemresan)
Valuta 
Sjukförsäkringspapper
Resedokument 

Utrustning
Pannlampa med extra batterier
Fickkniv
Ficklampa 
Liten kikare Zip-påsar (skydd till vattenkänsliga föremål) Kamera
Uppblåsbar kudde
Vattenflaska Camelbak, 2-3 liter (med isolerad slang)
Liten termos  
Vandringsstavar
Extra skosnöre

Resor till Kilimanjaro

Prenumerera på inspiration och resenyheter

Dröm dig bort med vårt populära nyhetsbrev, fullmatat med inspiration och restips inför ditt nästa stora äventyr.

Tack!

Du prenumererar nu på vårt nyhetsbrev.