Zanzibar

Stone Town
På våra Zanzibar resor rekommenderar vi ett besök till Stone Town som är ett känt och populärt inslag för alla som besöker Zanzibar, Stone Town är upptagen i Unescos världsarvslista och är en av de mest kända kuststäderna längs med Östafrikas kust. I Stone Town återfinns ett rikt historiskt arv med influenser från europeiska, indiska, afrikanska & arabiska kulturen, många av byggnaderna i Stone Town härstammar från 1800-talet. I Stone Town får ni uppleva pulsen och rytmen från morgon till kväll, den mörka historien från slavhandelstiden gör sig påmind runt om i Stone Town. För den som önskar är det också möjligt att bo några nätter i staden. I Stone Town kan ni gå längs med de smala gränderna, besöka marknaden, ta en tur till Prison Island, besöka hamnbadet och mycket mer.

Zanzibars Historia
Redan under 900-talet började invandring från Persien till Zanzibar, som då var bebott av bantufolken. Med åren växte en ny folkgrupp fram som kom att kallas Shirazi och de blev en viktig del av handeln och kulturen i området. Under 1600-talet intog Omanier Zanzibarområdet och under 1700-talet hade Omanierna tagit kontrollen över hela området. År 1806 blev Said Ibn Sultan över Oman, 1830 flyttade han sitt högkvarter till Zanzibar. Said Ibn tog vara på det tropiska klimatet och de goda förutsättningarna för att odla kryddor. Under hans styre växte kryddindustrin till att bli en allt viktigare för området. Behovet av arbetskraft var stor detta ledde till att en av Afrikas största slavmarknader växte fram på Zanzibar, slavarna kom från Afrikas fastland. Said Ibn Sultan dog 1856 fyra år senare blev Zanzibar självständigt. Västerländska konsulatet öppnades i området och verkade för att slaveriet skulle avta. Zanzibar blev Storbritanniens protektorat år 1890 i och med detta förbjöds slaveriet. Först 1963 blev Zanzibar självständigt.

Djur och växter på Zanzibar
På Zanzibar lever många olika djur-och växtarter, många av dessa återfinns i Jozani Chwaka Bay nationalpark som är Zanzibars enda nationalpark. I parken lever Zanzibarguereza, apor som inte återfinns på andra platser i Afrika, man tror att arten varit isolerad på ön i cirka 1000 år.I Jozani Forest lever även små antiloper, penselsvin, småfläckig genett och tidigare även Zanzibarleoparden som idag tros vara utdöd. På ön återfinns över 100 olika fjärilsarter och över 80 olika fågelarter.

Tillbaka