Utflykter på Zanzibar

Zanzibar
Zanzibar erbjuder någonting för alla. På Zanzibar går livet i sin egen takt. Pole pole betyder ungefär ”sakta” eller ”ta det lugnt” på swahili. Detta är lite av mottot för befolkningen och livet på Zanzibar är. Därför kan det också vara passande att upptäcka ön och ta del av vad den erbjuder. Vad man inte alltid tänker på är att Zanzibar ebjuder många olika aktiviteter, nedan följer ett axplock av vad ni kan göra på Zanzibar efter avslutad safari.

Guidad tur i Stone town
Utflykten börjar med avresa från hotellet kl 09:00 på morgonen, ni körs till Stone town. Tillsammans med er guide går ni genom de smala och krokiga gränderna i gamla stan, er guide berättar om områdets historia och hjälper er att förstå vad det är ni ser och upplever. Ni ser byggnader som Gamla fortet, underhuset, den anglikanska katedralen, Freddie Mercurys barndomshem och många andra byggnader som återspeglar tider som varit. Här hittar ni spår av indisk, kinesisk, arabisk, holländsk och brittisk kultur i kombination med den typiska afrikanska swahilikulturen. Under er guidade tur gör ni också ett stopp på museet vid den gamla slavmarknaden för att få en inblick i denna del av öns mörka historia.

Besöka Kryddfarm - kryddsfari
Idag får ni reda på varför Zanzibar kallas kryddön! Ni besöker en kryddfarm som ligger på de centrala delarna av Zanzibar, området är känt för sitt frodiga åkrar. Ni guidas genom plantagen där ni får, lukta, smaka och leta efter olika kryddor och tropiska frukter. Guiderna berättar även om hur zanzibars invånare använder de olika kryddorna i vardagen, allt från hur de används som medicin till hur maten smaksätts på bästa sätt.

Jozani Chwaka Bay nationalpark
Jozani är den största skogen och den enda nationalparken på Zanzibar. Den täta skogen är hem för den sällsynta röda colobusapor. Här hittar ni också många andra apor, tropiska träd, reptiler, fåglar och fjärilar. 

Prison Island
Det tar cirka 30 minuter att åka med båt från Stone town till Prison Island. På Prison Island möts ni av vita sandstränder och spektakulära skogar på ön lever än många olika fåglar, samt öns kända jättesköldpaddor. Ön är en av de bästa platserna för dykning och snorkling på Zanzibar, ta gärna med snorkelmask! Tidigare ägdes ön av rika arabiska handlare som använde ön för slavhandel. Fängelset på ön byggdes efter att slavhandeln avskaffades 1873.

Segling - Traditionell Dhow
Det är är en härlig upplevelse att segla med en traditionell dhow. Er kapten är en lokal fiskare med många års erfarenhet. Under dagen utforskar ni mangrove lagunen gömd i Kwale Island, där ni även kan klättra upp på ett gammalt baobabträd, väl på toppen njuter ni av en fantastisk utsikt. Ni serveras en oförglömlig lunch med färsk fisk och nyskördade kokosnötter på sandbanken.Snorkling
Zanzibar erbjuder otaliga möjligheter för snorkling. Väl på plats på Zanzibar kan ni boka snorkelutflykter till olika områden som är kända för sina vackra korallrev och rika på marint liv. De bästa platserna för snorkling på Zanzibar är Mnemba Island, Tumbatu, Prison Island, Bawe, Kizimkazi och många andra.Dykning
Zanzibar har många och varierande dykplatser som erbjuder fantastiska upplevelser. Här finns det något för alla färdighetsnivåer. Här hittar ni färgglada koraller och tusentals olika fiskarter. Eftersom Zanzibar ligger nära ekvatorn varierar vattentemperaturen inte mycket, den trevliga medeltemperaturen är 27 ° C. Mnemba Island erbjuder några av öns mest populära och kända dykplatser. 

Emerson on Hurumzi Restaurant
På Emerson på Hurumzi kan ni njuta av en fin middag medan ni ser solen går ner över Stone Town. Ni kan välja att äta på arabiskt sätt; att sitta på mjuka persiska mattor eller kuddar på golvet eller på vanliga stolar. De flesta kvällar spelas live taarab musik. På 1880-talet användes byggnaden av brittiska myndigheter för att administrera frigörandet av slavar: "Huru-mzee" betyder fritt översatt "fri man" och gatan blev känd som "Hurumzi" för att markera slavarnas frihet. Middagen serveras klockan 19.00, men gästerna är välkomna att njuta av en drink i solnedgången från cirka 18:00. Bord måste reserveras i förväg.The Rock Restaurant
Denna lilla ö ligger på den sydöstra kusten av Zanzibar och har blivit ett ikoniskt landmärke för Zanzibar. Vid lågvatten kan du gå ut och vid högvatten transporteras du med båt. Restaurangen serverar färsk fisk och skaldjur. Vi rekommenderar att du bokar bord i förväg.The Secret Garden Emerson Spice 
Innergården, som tidigare brukade vara en marknad ligger i hjärtat av Stone Town. Här hittar ni denna magiska hemliga trädgård. Restaurangen erbjuder en à la carte-meny inspirerad av Zanzibars-smaker, ofta framförs live musik av The Dhow Countries Music Academy. Bord måste reserveras i förväg. Stängt onsdag kvällar. 

Matkurs
Matkursen startar från den kända marknaden i Stone town. Tillsammans med er guide börjar ni med att handla vad ni behöver för matlagning; kryddor, fisk, frukt och så vidare. Förhandlingarna på marknaden är både utmanande och roliga. Efter shopping på marknaden åker ni daladala (lokaltrafik) mot köket där ni tillbringar de närmaste timmarna. De erfarna och engagerade swahilikvinnorna kommer att lära er allt ni behöver veta för att förbereda en läcker swahili måltid! Ni är inte med som observatörer utan kommer att laga maten tillsammans. 

Tillbaka