Ugandas bästa safari

Ugandas bästa safari
Innesluten av avsevärt större grannar (Kongo-Kinshasa, Tanzania, Kenya, Sydsudan – med lilla Rwanda som undantag), ligger Uganda tvärs över ekvatorn på Afrikas östsida. Hela landet befinner sig på drygt 1000 meter över havet på det mäktiga höglandet. Den vackra naturen med omväxlande savann, skogar, floder och berg gör att Uganda sannerligen lever upp till sitt smeknamn – myntat av självaste Winston Churchill – ”Afrikas pärla”. På safariresor i Uganda kan man se de flesta av Afrikas vilda djur, men landets stora berömdhet är den mäktiga bergsgorillan. Det enorma däggdjuret bor i de dimhöljda Virunga-bergen, överlappande tre grannländer, och i närliggande Bwindis ymniga skog. Safariresor till bergsgorillans hem är sannerligen upplevelser utöver det vanliga.

Fem anledningar att välja Uganda som safaridestination
1: Uganda är förmodligen det land i världen där det är bäst att se bergsgorillan. I synnerhet har Bwindi nationalpark skapat sig ett namn inom gorilla-trekking. Så mycket som omkring 400, nästan hälften av hela världens bestånd, lever och bor i Bwindis ogenomträngliga skog i västra Uganda.

2: Uganda är ett relativt litet land, nästan hälften så stort som Sverige till ytan, men med otaliga sevärdheter. De senaste åren har landet dessutom byggt ut sin infrastruktur avsevärt så att dessa lättare ska nås. Många safariparker ligger i landets västra del och en smidig motorväg förbinder huvudstaden Kampala med dem. 

3: Djurskådningen, och synnerhet ”Big Five”, i Uganda håller kanske inte riktigt samma standard som i grannländerna Kenya och Tanzania. Men safariresor till Uganda gör att man slipper de stora turistströmmar, som ”kändisparkerna” Masai Mara och Serengeti drar till sig, och ges på så vis chans till en genuin safariupplevelse.

4: Uganda kan skryta med oslagbara landskap, där den ena sceniska utsikten avlöser den andra. Oavsett om man befinner sig på ändlös savann, i tropisk skog eller uppe på höglandets vulkaniska vyer tar naturen andan ur en. I Uganda finns dessutom Afrikas högsta bergskedja, de mäktiga Ruwenzoribergen.

5: Trots sitt tropiska klimat har Uganda något lägre – och behagligare – temperaturer än andra länder vid ekvatorn. Detta beror på att hela landet är beläget på så pass hög höjd (minst 1000 m.ö.h.). Medeltemperaturen ligger mellan 20-25 grader året om och regnen kommer oftare, inte minst i regnskogsområdena. Djurliv
Den självklara höjdpunkten på Ugandas rika djurliv är gorillorna. Dessa kan med egna ögon skådas under så kallad ”gorilla-trekking”, gorillavandring. Gorillorna är dock inte de enda primaterna som finns i landet – schimpans-trekking är en annan aktivitet som blivit populär. Utöver dessa mest omtalade arter bor en rad andra mindre primater i landet. Alla ”Big Five” finns att se i Uganda, men med olika lätthet och framgång. Den svarta noshörningen är sedan 80-talet utdöd, som en följd av tjuvjakt. Samma tragiska öde hade den vita noshörningen mötts av om det inte vore för Ziwa Rhino Sanctuary som öppnade 2005 och i dag agerar fristad åt 19 vita noshörningar. Förutom att Uganda är hem till de klassiska afrikanska djuren hittar man även en del ovanliga arter i parken. Rothschilds giraff, även kallad ”ugandisk giraff”, är en giraff som bara finns att se på vissa platser i Kenya och Uganda. I Uganda finns den sällsynta giraffen i Murchison Falls National Park. Vidare kan det ovanliga, trädklättrande lejonet framförallt skådas på två ställen i hela Afrika: Lake Manyara i Tanzania, och i Queen Elizabeth nationalpark i Uganda. Även skogselefanten, huserandes i vissa ugandiska parker, är en mindre och rarare variant av bushelefanten. Vidare brukar landet rankas som Afrikas absolut bästa fågeldestination med över 1000 olika fågelarter, och många helt unika för området.

Safariparker
Ugandas nationalparker erbjuder det bästa av Östafrika. De böljande Rift Valley-landskapen, de lummiga, tropiska skogarna och de utbredda savannerna utgör utsökta kulisser för det vilda djur- och växtlivet. Nationalparkerna, tio till antalet, sköts av Uganda Wildlife Authority.

Bwindi Impenetrable National Park – gorillaäventyr i regnskog
Bwindi-parkens ogenomträngliga skog är hem till ungefär hälften av världens alla bergsgorillor. Bergsgorillorna är i dag en fridlyst art med enbart ca 880 kvar av hela stammen. I blott tre länder i hela världen går det att se bergsgorillor, alla i Afrika: Kongo-Kinshasa, Rwanda och Uganda. Bergskedjan Virunga spänner över de tre länderna och området har en park i varje land. I övrigt finns bergsgorillorna bara ett skådas på en annan plats i hela världen – Bwindiskogens nationalpark.

Utöver parkens unika status som hem till många av världens få bergsgorillor, är Bwindi en plats som sjuder av växt- och djurliv. Den har ett av kontinentens rikaste ekosystem med över 200 olika träslag, 120 olika däggdjursarter, 50 olika reptiler och mer än 300 fjärilsarter. Till detta är fågellivet sensationellt – så mycket 350 fågelarter har sin hemvist i Bwindi. Till dessa hör de ovanliga, endemiska arterna Grauers brednäbb och Bandtrogon. Belägen längs gränsen till Kongo-Kinshasa spänner parken över drygt 330 km² regnskog, både av låglandsskog och bergskog. Terrängen är strävsam och kanske inte något för den allt för bekväma resenären – i synnerhet inte om man vill ge sig ut på gorillavandring. De täta skogarna och branta kullarna bryts av, av insprängda dalar där fem stora floder letar sig fram. Det höga läget (alltifrån 1200-2600 m.ö.h.), regnskogen, floderna och de frekventa, årliga regnfallen bidrar till att skogen och parken är relativt blöta historier.


Queen Elizabeth National Park ­– klassisk östafrikansk safari
Belägen i landets västra del, 40 mil sydväst om huvudstaden Kampala, hittar man Queen Elizabeth National Park. Döpt efter Englands drottning Elizabeth II, är Queen Elizabeth Ugandas mest välbesökta park och rätt resmål för den som vill få en klassisk, östafrikansk safariupplevelse i Uganda. Queen Elizabeth, på sina nästan 2000 km², är uppdelad i olika sektorer, med Lake George i norr och Lake Edward i väster. Till skillnad från Bwindi, som är en skogspark, får du i Queen Elizabeth åka på klassisk savannsafari. Naturen skiftar bitvis från savann till våtmark, floder, sjöar och till och med vulkaniska inslag med djupa kratrar och salta kratersjöar.

Inte bara miljöerna är klassiska utan även den rika faunan som parken är hem till. Fyra av fem ”Big Five” finns att se – bara den fridlysta noshörningen saknas – och utöver detta har Queen Elizabeth landets kanske allra bästa djurskådning. Stora elefant-och buffelhjordar hittas på savannen och även den skygga leoparden ses ofta. I Ishasha-sektorn, i parkens södra delar, huserar de speciella, trädklättrande lejonen. Dessutom bor det många flodhästar i Kazingafloden, där det anordnas båtturer dagligen. Fågelentusiasten som tar sig till Queen Elizabeth kan skatta sig lycklig, parken är nämligen hem till mer än 500 fågelarter.

Murchison Falls National Park – Östafrikas mäktigaste fall
På nära 4000 km² är Murchison Falls landets största nationalpark. Parken har fått sitt namn efter det majestätiska vattenfallet Murchison Falls mellan Lake Kyoga och Lake Albert i Vita Nilen (en av två bifloder till Nilen). På vattenfallets topp, i en sju meter bred spricka, spränger Nilens vatten fram för att sedan rasa ner från 43 meters höjd och fortsätta ut i Lake Albert. De lugnare vattendragen lockar till sig många djur, såsom bufflar, ellipsvattenbockar, elefanter och svin, som kommer för att dricka, svalka sig och äta färskt gräs. Djurlivet är väl tilltaget och inkluderar lejon, leopard, noshörning, flodhäst, giraff, ugandisk kob, antilop, många fågelarter etc. Rabongoskogen, i sydväst, kryllar av regnskogsdjur som schimpanser, babianer och skogsfåglar. Båtturer på Vita Nilen är naturliga komplement till game drives. Landskapet i Murchison Falls nationalpark är en härlig kompott av frodig savann, skogsmark och floder, där den sceniska Vita Nilen tudelar parken. Den norra delen, med klassisk savann, är den bästa för djurskådning. Den södra, mer skogiga, led under 1980-talet av utbredd tjuvjakt och djurbeståndet är därför inte detsamma som i norr.

Kibale National Park – det tropiska skogsparadiset
Kibale nationalpark är hem till landets kanske allra vackraste tropiska skogar. Belägen strax norr om Queen Elizabeth delar de två parkerna Lake George. Norra Kibale (Sebitole) och södra Q.E. (Ishasha) utgör en 180 km lång korridor full med vilda djur och växter. Kibale sträcker sig i övrigt på en yta av nästan 800 km² och landskapet är skiftande med både hög- och lågland. De gröna, sjudande regnskogarna övergår bitvis till gräsmarkssavann och skogsmarker. Parkens biologiska mångfald saknar nästan motstycke med över 300 trädslag, nära 400 fågelarter, omkring 70 olika däggdjur och 13 primater. Parkens ”kändis” är kanske främst schimpansen då parken, likt Bwindis gorillasafari, anordnar schimpans-trekking. De norra delarna är blöta – i synnerhet under regnperioderna mars-maj och september-november – så glöm inte regnrocken hemma!

Lake Mburo National Park – den lilla pärlan
Lake Mburo nationalpark, en av landets minsta parker och faktiskt den minsta savannparken, är en liten, kompakt klenod. Den ligger på bekvämt avstånd, cirka fyra timmars bilresa från huvudstaden Kampala. Lake Mburo är den perfekta destinationen för ivriga fotografer och fågelentusiaster då parken är hem till omkring 350 fågelarter. I övrigt är parken en fin safaridestination med sitt rika djurliv – leopard, flodhäst, krokodil, zebra, eland, impala, buffel etc. Det vidsträckta savannlandskapet, vilandes på urtida metamorfit, tas allt mer över av buskage och skogsmark. Det är nämligen elefanter, som parken saknar, som annars är de som tämjer vildvuxenheten på savannen.

Ruwenzoribergens och Mount Elgon National Park – väst till öst
Den riktigt äventyrlige kan ta sig an Ruwenzoribergen, ”Månbergen” – en massiv bergskedja på gränsen Uganda/Kongo-Kinshasa. Det högsta berget, Mount Stanley på drygt 5100 meter, är Afrikas tredje högsta. Ruwenzoribergens nationalpark är med på UNESCOs världsarvslista och hem till rik, omväxlande flora och fauna. Djurlivet skiftar beroende på höjd men i parken kan man hitta skogselefanter, schimpanser och olika primater samt mycket fåglar. På andra sidan landet, nära Kenya i öst, hittar man Mount Elgon – en urgammal, utsläckt sköldvulkan. Mount Elgon nationalpark finns i bägge länder. Liksom Ruwenzori kan Mount Elgon nationalpark stolt visa upp stor biologisk mångfald – elefanter, bufflar, små antiloper, skogsapor, mer än 100 fågelarter etc. är några av parkens stoltheter.

Fler reseupplevelser i Uganda
Utöver landets mer kända aktiviteter – gorilla- och schimpans-trekking och ”game drives” – finns det andra spännande upplevelser. Bergsklättring och ”hiking” i Ruwenzori är en sådan. Och den som befinner sig i Nilenområdet bör ta sig en båttur. Uganda har i övrigt gott om vattenresurser i form av floder och sjöar. Tre (hur man räknar är för närvarande något godtyckligt) av Afrikas så kallade ”Great Lakes” finns i Uganda ­– Victoriasjön, Albertsjön och Edwardsjön ­– och är vackra naturområden. Forsränning och sportfiske är andra vattenrelaterade sysslor man kan ta sig an. Ett lugnare alternativ, eller komplement, till ovanstående aktiviteter är fågelskådningsturer. Landets drygt 1000 olika arter tillskrivs ett böljande område av östafrikansk savann, västafrikansk regnskog och nordlig halvöken. Som tidigare nämnt saknar Ugandas rika fågelliv någon like på hela kontinenten. I huvudstaden Kampala, nära Victoriasjöns strand, gör man rätt i att stanna någon dag extra, före eller efter safari. Den sjudande, levande kulturen med marknader, museer, konst, teatrar, arkitektoniska monument, universitet och mat, är sannerligen något man bör uppleva. Så välkommen till Uganda – kanske hela Östafrikas mest attraktiva och färgstarka land – och hem till världens största levande primat. 

 

Tillbaka