Tsavo West National Park

Tsavo West National Park
Tsavo West National Park är mer besökt än dess tvillingpark, Tsavo East. Tsavo West och East öppnades tillsammans i april 1948. Parkerna har sedan delats en delning upplevs naturlig då ekosystem och naturliv skiljer sig mycket. Tsavo West är mindre än Tsavo East, men är ändå av betydande storlek. Parken motsvarar, i storlek, mer än en fjärdedel av Kenyas alla parker.

Tsavo West sträcker sig från Tanzanias gräns till vägen mellan Nairobi och Mombasa. Parkens huvudattraktioner är bl.a. parkens noshörningsreservat, källor och Tsavo Gate. Tsavo Gate anses av många vara parkens bästa plats för djurskådning. Vid en utav parkens källor kan man titta på djur under vattnet, med hjälp av en undervattens stuga med fönster.

Lumo Sanctuary
Söder om Tsavo West ligger Lumo Community Wildlife Sanctuary, som är en ny framgångsrik satsning. LUMO är ett samarbete mellan Lualenyi, Ossa och Mramba, som valde att slå ihop sina områden för att jobba med vildmarksturism. Lumo Sanctuary är 500 km2 stort. Lumo och Taita Hills Sanctuary delar en öppen gräns vilket gör att man kan åka på turer genom båda parkerna. Reservatet är inte inriktat på rovdjur, däremot finns det mycket elefanter, giraffer, bufflar, olika typer av gaseller, antiloper och fåglar (över 400 arter).

Djur och natur
Norra Tsavo West har ett fantastiskt landskap. Kombinationen av vulkanisk jord, skogsmark och savannmiljöer som grönskar, lockar till sig mängder av djur av olika sorter. Tyvärr kan de vara svåra att få syn på djuren pga. områdets buskage och dess kulliga natur. I Tsavo West lever en stor mångfald av djur, framförallt stora mängder elefanter och lejon. Det finns ett skyddat noshörningsreservat i området med svarta noshörningar. Det finns också gott om fåglar och några speciella fåglar för området är bl.a. vithuvad buffelvävare och olika sorters näshornsfåglar. En bra plats för fågelskådning och fiske är Lake Jipe, i Tsavo Wests sydvästra hörn.

Sevärdheter
En av områdets mycket viktiga sevärdheter är Mzima Springs. Det kristallklara vattnet är fullt av fiskar, krokodiler och flodhästar, och i kombination med Chyulu Hills vulkaniska klippor och de ståtliga akacia-träden bildar de en mycket uppskattad vy. Shetani Lava Flow är parkens största lavaflöde. Namnet kommer ifrån swahilins ord för ”djävul”. Här är det också vanligt att man tar sig en bensträckare när man är ute på safaritur. Turister brukar bli mycket fascinerade av att se vad lavan har gjort med naturen.

I området finns det vulkankullar. Chaims Crater är en av dem, med en stig som går uppför den. Även här kan man ta sig ut ur bilen för en promenad upp till toppen. Det rekommenderas att göra detta tidigt på morgonen då det blir riktigt varmt under dagarna. På toppen har du fantastisk utsikt över området, i 360 grader. Antiloparten ”mindre kudu” lever vid Poacher’s Lookout. Branta slingrande vägar leder upp till den magnifika utsiktspunkten. Vill man ta sig upp för större berg och kullar så finns t.ex. Rhodesias Hill och Kichwa Tembo, och för att klättra upp för dem måste man arrangera en speciell utflykt i förväg då de är aningen svåra att bestiga.

Den södra gränsen av Tsavo West utgörs av Tsavo River. Mängden vatten i floden kan variera beroende på hur mycket det snöar och regnar på Kilimanjaro och kullarna runtomkring. Här finns bra vägar för safariturer, dock främst under torrperioderna.

Historia
Tsavo West är ett fascinerande område med en hemsk historia. För 200–300 år sedan var stora delar av området förstört av flera brutala vulkanutbrott. Detta dödade många av människorna och djuren som levde där. Delar av området är täckt med både nya och äldre vulkankullar, vissa väldigt små och vissa stora som pyramider. Det finns också områden där det fortfarande knappt finns något växtliv utan bara svarta lavastenar.

För tusentals år sedan bestod Tsavo Wests befolkning av jägar-samlare och senare även Kambafolk. Massajer kom senare under 1700-talet och försökte fortsätta livnära sig på sina boskap, tyvärr var området fullt med tsetseflugor som infekterade deras djur. Detta gjorde Tsavo East till ett bättre ställe för bete, trots Tsavo Wests goda vattenresurser. Parken öppnades 1948.

Under byggnationen av järnvägen mellan Mombasa och Nairobi 1898, fick några av Tsavos lejon lite extra uppmärksamhet. Två hanlejon gav sig på, främst indiska arbetare, i deras tält på nätterna. De fick inte död på lejonen på nio månader och under den tiden hade lejonen fått död på minst 30 arbetare. Man tror att lejonen fått upp smak för människor på grund av att det under långa perioder begravts människor i området.

Tillbaka