Tsavo East National Park

Tsavo East National Park
Med sina 13 700 km2 är Tsavo East National Park Kenyas överlägset största park. Det som utmärker parken, förutom sin storlek sin stora hjordar av elefanter. Tsavo East och Tsavo West delar namn, gränser och ligger båda två nära Mombasa Highway, dock är de på väldigt olika på många sätt. De har helt olika natur, landskap och ekosystem. Tsavo West är täckt med kullar och vulkaner medan Tsavo East är plattare med öppna fält och utspridda buskar. Safari i Tsavo East är bäst i den södra delen av parken. Parkens norra del var under en lång tid avstängd, nuförtiden är den till stor del öppen, men saknar en riktig turistverksamhet. Till följd av Tsavo East National Parks stora omfång och brist på en strukturerad verksamhet, är många delar av parken avsedd för äventyrslystna utforskare snarare än vanliga safariresenärer. I Tsavo East kan ni, tack vare dess storlek, åka ut på en safaritur i flera timmar utan att se varken bilar eller turister.

Djur och Natur
Tsavo East består främst av platt sandmark, men genom parken går bl.a. Galana River och Voi River, vilket gör att växtligheten runtom är grön. Galana River är en av Kenyas största floder och utmärkande för Tsavo East park. I Tsavo East National park är majoriteten av alla trädsorter baobabträd och doum-palmer. Baobabträd agerar hem till fåglar och insekter, vilket det finns väldigt många av i området. Doum-palmerna växer främst vid Galana River. Det gröna i Tsavo East är övervägande kort gräs, törnbuskar och träd.

Tsavo East National Park är inte lika djurtät som många andra parker i Kenya, däremot har den istället väldigt varierat med arter. Det är bl.a. vanligt att få syn på kortmanade tsavolejon, elefanter, geparder, och olika antiloper. I Tsavo East finns en liten men ständigt ökande population av svarta noshörningar, som turister tyvärr sällan får syn på, även utrotningshotade grevyzebror, somaliska strutsar och giraffgaseller lever i området. Det är ovanligt att få se dessa djur i sydöstra Kenya, då de håller främst till i Kenyas norra delar.

Tsavo East bjuder på många vackra naturupplevelser, bland annat:
- Mudanda Rock - ett inselberg med flanker som vatten rinner ner längs, som under vissa säsonger, bildar en stor sjö som djuren gärna besöker.
- Yatta Plateau - ett gammalt 300km långt lavaflöde som man tror har spelat en viktig roll när det kommer till att leda migrerande fåglar.
- Lugard Falls vid Galana River - är en del där floden blir brant och har några mindre vattenfall.
-Crocodile Point - är en samlingsplats för stora reptiler som ligger och steker i solen. Det är ett vanligt stopp på de flesta safariturer.

Historia
I förhistoriska tider bodde det jägar-samlare i området som idag är Tsavo East. Man har på senare tid hittat grottor och liknande som man tror har varit tidigare boendeplatser. För över 1000 år sedan migrerade Kambafolk från Mount Kenya till nordvästra delar av Tsavo, mest troligt tog de över och förändrade kulturen så att jägar-samlar-samhället försvann. Hade man bosatt sig i Tsavo East så gällde det att hålla sig nära vatten, då stora delar av området är torrlagt. Kambafolket höll sig till Galana River och hade sina boskap där. De upptäckte även bin i baobabträden som de lärde sig att utnyttja. Detta gjorde dem senare till exceptionella biskötare och kända över hela Kenya för deras honung. Även giftpilar var något som Kambafolket var tidiga med och duktiga på.

Masaifolk kom till Tsavo East på 1700-talet, men långt innan dess hade Swahili-folk länge varit i området och gjort affärer med Kambafolket. Kamba och Swahili var de första i världen att ta med utlänningar på safariturer. Kolonister från Storbritannien ansåg att Tsavo East var ett problematiskt område, då man inte kunde odla mat där och deras problem med människoätande lejon. Dock var de ändå fast beslutna att göra färdigt järnvägen. De ansåg också senare att den stora mängden svarta noshörningar var en säkerhetsrisk och så sent som efter andra världskriget anlitades en man för att döda noshörningarna. 1948 bestämdes det att Tsavo East skulle tas om hand och skyddas, och fick namnet ”Tsavo East National Park”. Efter självständigheten förbjöds all jakt och man började istället försörja sig på turismen, dock var elefant- och noshörnings-tjuvjakt fortfarande ett stort problem. Än idag finns det problem med detta, men nu finns det möjlighet att vidta åtgärder och säkerheten har blivit bättre.

Tillbaka