Tanzanias bästa safari

Tanzanias bästa safari 
Tanzania är, enligt många, Safarilandet med stort S. För detta påstående finns visst empiriskt stöd då Tanzania i år (2017) utsågs till världens bästa safariland. Tanzania vann även motsvarande undersökning 2013. Två av anledningarna till dessa förstaplatser kan stavas Serengeti och Ngorongorokratern –  två av världens mest kända safariparker och båda belägna i Tanzania. Utöver dessa kronjuveler stoltserar landet med en rad mindre välkända (men inte för det sämre!) safariparker och viltreservat. Tanzania är helt enkelt safarilandet som kan erbjuda någonting för alla. Dessutom finns det möjlighet att kombinera safariresor med sol- och badsemester, vilket lockar många D-vitamintörstande nordbor, på kusten eller öar som paradiset Zanzibar.  

Varför safariresor i Tanzania? 
Nedan följer sex anledningar till att välja Tanzania som destination för safariresor: Safariresor i Tanzania kan erbjuda den unika kombinationen av spännande djurskådning på savannen och lata stranddagar vid Indiska Oceanen – båda aktiviteter i absolut världsklass 
  
Safariupplevelser i Tanzania håller rakt igenom hög klass
The Great Wildebeest migration (migrationen av gnuer) rankas som en av världens mest spektakulära naturupplevelser och finns att bevittna i Tanzania.  
På safariresor i Tanzania finns det en rad aktiviteter att ägna sig åt, utöver parkturerna i safarifordon. Man kan exempelvis tälta ute i bushen, beskåda Serengetis slättland från en luftballong eller åka båt i Selous. 
I Tanzania ståtar den utsläckta vulkanen Kilimanjaro, som inte bara är Afrikas högsta berg utan även världens högsta fristående berg. Med egna ögon kan du bevittna de tre ikoniska snötäckta kratrarna, eller varför inte ta dig ända till toppen själv? Safariresor till Tanzania präglas av intimitet och därmed en känsla av exklusivitet. Parkerna erbjuder boenden, service och guidning i toppklass – trots detta trots hör Tanzania inte till det dyraste bland safariländerna.  

Tanzanias bästa safariparker 
Mer än 30 % av Tanzanias cirka 945 000 km² stora yta, står under statligt skydd, antingen som viltreservat eller nationalpark, av bevarandeskäl. Dessa områden stoltserar med häpnadsväckande skiftande djur och natur i alla storlekar, färger och former. Att välja safaripark i Tanzania är något av ett så kallat ”lyxproblem”.

Parkerna i norr – giganternas hem
Parkerna i norr, så kallat The northern circuit (”den norra kretsen”), inkluderar de två giganterna: Serengeti och Ngorongorokratern. Båda är ultimata safariresemål för den som vill uppleva safariresors spänning och se Östafrikas spektakulära, sjudande djurliv på nära håll! I Ngrorongoro, världens största intakta vulkankrater, finns den högsta koncentrationen rovdjur på hela den afrikanska kontinenten. Med ständigt ökande turistströmmar är det å ena sidan svårt att undvika andra fordon ute i parkerna. Å andra sidan är ett besök i parken en oförglömlig upplevelse med det dramatiska, häpnadsväckande landskapet och den rika faunan. I Ngrorongoro finns det stor chans att se den utrotningshotade spetsnoshörningen (även kallad svart noshörning) samt det stiliga, men sällsynta, svartmanade lejonet. 

Nordväst om Ngorongoro ligger världens kanske kändaste nationalpark – Serengeti nationalpark. De ändlösa slätterna utgör Afrikas rikaste betesmarksområde. ”Ändlösa slätter” är just vad ordet ”Serengit” betyder på språket maa (talas av massajer i södra Kenya och norra Tanzania). Detta enorma område är de stora hjordarnas och de många vilddjurens hem. Förutom att parkens rika djurliv gör den till en av Afrikas – om den inte allra – bästa nationalparker, kan Serengeti dessutom skryta med en naturföreställning som saknar motstycke: The Great Wildebeest Migration. Migrationen innebär att drygt en och en halv miljoner gnuer (tillsammans med zebror och antiloper) förflyttar sig mellan Serengeti i Tanzania och Masai Mara i Kenya (en sträcka på 800 km!). Hur hjordarna rör sig, samt exakt var de befinner sig vid en viss tidpunkt, får undersökas före resan bokas så att man säkert inte missar den spektakulära ”showen”. 

Befinner man sig i landets norra delar, men vill besöka något lugnare parker, finns ett par att tillgå. Tarangire är en något säsongsbetonad park som är bäst i slutet av torrsäsongen. Djurlivet är omfattande, men Tarangires specialitet är elefanterna. Vid Rift Valleys skugga kan man besöka behagliga Lake Manyara. Parken fungerar mycket som en genomfart, snarare än slutdestination, där safariturister ofta stannar på väg till Serengeti eller Ngorongoro. Det finns bara en väg så möjligheter för större utforskning är begränsade, men djurlivet desto bättre. Lake Manyara är förmodligen mest känd för sina trädklättrande lejon (alla lejon kan klättra i träd men här klättrar de vanemässigt). Belägen nära staden Moshi, längs gränsen till Kenya, blev berget Kilimanjaro med omgivande landskap tidigt (redan under början av 1900-talet) viltreservat och senare nationalpark. Befinner man sig i landets norra delar och är mycket fågelintresserad kan man även bege sig till Arusha nationalpark, som ligger strax utanför staden Arusha. Det parken saknar i däggdjur väger den upp i sina cirka 400 olika fågelarter.  

Parkerna i söder – vildmark på riktigt 
Det är lätt att stirra sig blind stora de stora parkerna i norr, men faktum är att parkerna i andra delar av landet håller minst lika hög standard, både när det gäller boende och djurliv. I landets sydliga delar finns Selous viltreservat och Ruaha nationalpark. Selous är Tanzanias äldsta och största viltreservat. Landskapet präglas av täta lövverk, sjöar och floder, och djurlivet av Afrikas alla klassiska vilda djur. Är man intresserad av båtsafari är Selous ett naturligt val. Som kontrast till Selous frodigare karaktär, är Ruahas landskap slätt och torrt, med stora, urgamla boababträd som vakar över den röda jorden. Ruaha är mindre än Selous och belägen nästan i mitten av landet – ungefär en och halvtimmes flygresa skiljer parkerna åt. Ruahas ”specialitet” är de enorma lejonflockarna som parken hyser – ofta runt 25, och ända upp till 30, lejon i en flock. Nordväst om Selous ligger ytterligare två mindre välbesökta, nationalparker: Mikumi nationalpark och Udzungwabergens nationalpark. Mikumi delar gräns med Selous, och således många av dess vilda djur.Udzungwabergen, däremot, är en del av en större, urgammal bergskedja – The Eastern Arc Mountains (”östra bågbergen”) – i Tanzania och Kenya. Bland områdets många djur finns tio olika typer av primater, varav tre är utrotningshotade, att se i parken. En av de utrotningshotade är markattapan Uhehes röda guerza. Udzungwabergen är även hem till mer än 400 fågelarter.       

Parkerna i väst – landets väl bevarade hemligheter
Om parkerna i söder känns vilda är det ändå inte alls på Katavis nivå. Många menar att en safariresa till Katavi är en resa till urtida vildmark. Katavi nationpark är, trots att den är landets tredje största, en av de mindre välbesökta parkerna i Tanzania. Anledningen till detta är inte för att djurlivet är skralt – snarare tvärtom med stora buffelhjordar, lejonflockar samt elefanter, flodhästar och krokodiler – utan för att flygen till parken är dyra och resan tidskrävande. Från Serengeti eller den nordöstra staden Arusha tar det fyra timmar med flyg. En alternativ rutt man kan ta är via parken Ruaha, vilket kräver en övernattning. Belägen vid den urgamla Tanganyikasjön finns Mahalebergens nationalpark, eller helt kort: Mahale. Parken ligger så långt väst man kan komma i Tanzania och skiljer sig markant från landets andra parker – till, från och i Mahale finns nämligen inga vägar eller utbyggd infrastruktur. Parken nås via båtresa på sjön eller med flyg. Själva parken är en av de få i Afrika som upptäcks helt till fots. Landskapet är, från Tanganyikasjöns strandlinje, upp till bergens toppar, täckt i tät, tropisk skog. Ett annat utmärkande drag för parken är dess stora koncentration av schimpanser och schimpansskådningen hör till Afrikas bästa.  

Tanzanias safarimöjligheter
För den som vill uppleva någonting mer, utöver djurskådningen i safarifordon som alltjämt är den allra vanligaste safaritypen, har man valt rätt land att åka till. Tanzania kan erbjuda alltifrån kulturellt utbyte med massajerna runt Serengeti och möten med lokala kaffebönder vid Kilimanjaro, till luftballongsfärder över Serengeti och vandringssafaris med tältnätter i vildmarken. Andra safarityper man kan ägna sig åt är båtsafari, fågelskådningssafari eller – för den riktigt äventyrliga – safari från hästryggen. På vissa platser finns det till och med möjlighet för cykelsafari. Och varför inte ge sig på en rejäl utmaning och ägna ett par dagar att bestiga Kilimanjaro eller Mount Meru (belägen i Arusha nationalpark) Möjligheterna är många, så fundera på vad som intresserar just dig. Tänk dock på att undersöka och rådgöra i förväg vilken park som erbjuder vad, samt till vilket pris. Detta bör göras innan man bokar flygbiljetterna så att resan kan anpassas till valda park/parker. 

Tanzanias djurliv
Safariresor till Tanzania är en garanti att få se de flesta av Afrikas allra häftigaste vilda djur, då man tror att Tanzania är hem till ungefär 20 % av Afrikas däggdjursarter. Man kan få se alltifrån The Big Five (”Storvilt”) – lejon, noshörning, afrikansk buffel, afrikansk elefant och leopard – till giraffer, gnuer, zebror, flodhästar, krokodiler, gaseller, antiloper, vildhundar, geparder, schimpanser och så vidare. Att nämna alla vid namn är en omöjlighet då Tanzania är hemvist för cirka fyra miljoner vilda djur, med drygt 400 arter och underarter. Utöver dessa finns det mer än 60 000 insektsarter, över 1000 fågelarter, där vissa är unika för landet – bland dessa Udzungwa-hönan och Usambara-uven –, samt 100 olika typer av ormar, 25 arter av kräl- och groddjur och otaliga fiskar. Djurlivet i Tanzania sägs sakna parallell i något annat afrikanskt land, och safariresor hit är safariresor så som safariresor ska vara – Karibu Tanzania!

 

Tillbaka