Table Mountain National Park

Table Mountain National Park 
Parken ligger söder om Kapstaden. Berget har en höjd på 1085 m.ö.h och syns över hela staden. Nationalparken är en mycket populär turistdestination och samlar årligen miljontals besökare. Trots den täta turismen är berget värd ett besök, då ingen annan plats i Afrika erbjuder en så fantastisk utsikt.

Det finns varierade alternativ för er som vill ta er upp för berget. För er som gillar friluftsliv och långa promenader så finns det många fina vandringsleder tillgängliga och ni kan välja mellan olika svårighetsgrader när ni ska ta er upp för berget. För den bekväma rekommenderas ni att ta er upp via kabinbana, då luften där uppe skiljer sig mycket från den "vanliga" luften nedanför. Kabinbanan är dock inte öppen under de dagar berget är täckt i dimma, vilket inträffar relativt ofta pga den fuktiga luft som blåser in från False Bay. När detta inträffar, bildar dimman ett vattenfallsliknande fenomen som kallas Cape Doctor, över bergets sluttningar. Men om vädret tillåter så är kabinbanan öppen alla dagar i veckan mellan december och april.

När ni väl har tagit er upp för berget väntar er en fantastisk utsikt över Kapstaden och all dess omgivning. Bergets topplatå är tre kilometer bred och erhåller en mängd ovanliga växter, och det uppskattas finnas omkring 1470 olika växtarter där. Utöver alla växter så finns det också en hel del djur på berget, bland annat den söta klipphyraxen.

Historia
Hoerikwaggo - eller “Berget i havet” är bergkedjans ursprungliga namn och kommer från det infödda Khoisanfolket. Forskare tror sig hittat fynd som dateras gå tillbaka så långt som till stenåldern. Den första officiellt uppmärksammade bestigningen av Table Mountain gjordes av den portugisiske sjöfararen Admiral Antonio de Saldanha, som i maj 1503 kastade ankar i vad som idag är känd som Table Bay, och klättrade till toppen av berget via Platteklip Gorge. Sedan dess har många rest hit för att följa Saldanhas fotsteg. Idag är den ikoniska bergskedjan en av "New7Wonders of Nature" och känd som Table Mountain National Park. Den grundades år 1998, och är helt och hållet omringad av stadsmiljö. 

Tillbaka