Sydafrikas bästa safari

Sydafrikas bästa safari
Sydafrika som land kan betraktas som själva arketypen för mångfald, vare sig det handlar om människor och kulturer, eller djur och natur. Landet är enormt (dubbelt så stort som Frankrike till ytan!), mångfacetterat och spännande, med pulserande storstäder, rofyllda vingårdar, vilt strövande djur och häpnadsväckande naturscenerier. Placerat allra längst söderut på den afrikanska kontinenten, påminner Sydafrika faktiskt inte om något annat land i Afrika. Det står lika mycket för det moderna, som för det som ”alltid varit”. I världsstaden Kapstaden kombineras den urbana pulsen med urtida landskap. Samtidigt strövar ”Big Five” runt på savannen, som själva sinnebilden för det ”vilda Afrika”. Sydafrika passar lika bra för förstagångsresenären som för den mer erfarna. Stora delar av landet är dessutom malariafritt, vilket är en av många anledningar till att Sydafrika är ett perfekt resmål för familjer med barn i alla åldrar.

Sex anledningar att åka på safariresa till Sydafrika:

1: Sydafrikas vildmark och djurliv är lika varierat som rikt. Vill du se ”Big Five” är Sydafrika kanske hela Afrikas säkraste kort. Dessutom hör Krugerparken till en av de kändaste (och populäraste!) safariparkerna ­– i klass med Serengeti och Masai Mara.

2: Man kan nästan åka till Sydafrika enbart för att erfara den storslagna, vackra naturen: mäktiga berg, dånande floder och ändlös, vidsträckt savann. Bara den som varit där kan riktigt förstå landets skönhet.

3: Sydafrika är ett perfekt land för den som aldrig besökt Afrika tidigare. Den ovana safariresenären kan luta sig tillbaka och njuta av välskötta parker och reservat, ”game drives” (djurskådning) och service i toppklass, smidiga transporter och kanske det bästa av allt: många malariafria områden.

4: Landet har något för alla. För den äventyrliga finns avlägsna parker, tuffare vildmark och ett smörgåsbord av aktiviteter – sugen på att dyka med vithajar eller spana på valar, någon? Den lugnare själen, däremot, kan kombinera safari med det vackra vindistriktet Winelands i västra Kapprovinsen ­– njuta av rofyllda miljöer, mat och vin.

5: Oerhört väletablerat som safariland, erbjuder Sydafrika boenden i alla prisklasser – alltifrån enklare gästhem och bed & breakfasts, till den absoluta lyxen och flärden. Det var faktiskt under 70- och 80-talet som ”lyxsafarin” föddes, just här. Några av kontinentens allra lyxigaste safariboenden finns i Sydafrika.

6: Även infrastrukturen i Sydafrika är välutvecklad och välplanerad, med både inrikesflyg eller biluthyrning för att köra själva. Detta gör det oerhört bekvämt att ta sig runt i det stora landet.

Sydafrika – en hel värld i ett land
Att sammanfatta Sydafrika och dess skönhet är inte det lättaste – landet är en mosaik av vänliga leende människor, spännande kulturer, skiftande färger, livliga dofter och inte minst den långa, komplexa historien som format landet. Naturen i Sydafrika är ett kapitel för sig och landskapets brokighet slutar aldrig att fascinera: från höga berg och kullar, till slätter och floder. Från skog och frodiga dalar, till oändliga hav och sandstränder. Man kan blicka ner från Table Mountain ena stunden, och ut över de två världshaven som möts i nästa. Och som om inte detta räcker är Sydafrika hemvist till ett av de mest spännande vilda djurliv som över huvud taget existerar på vår planet. Landet stoltserar även med urbana, färgstarka städer i Johannesburg, Pretoria, Durban, Port Elizabeth, Mossel Bay och inte minst – Kapstaden. Just den Västra Kapprovinsen, där Kapstaden ligger, har tillräckligt med sevärdheter för en hel semester: Godahoppsudden, Table Mountain, Garden Route, vindistriktet Winelands – ­och även safari. De mer prominenta safariparkerna ligger måhända i norr, men övriga landets safariresor håller allt igenom hög klass. ”Big Five” finns representerade i vissa parker och reservat även i söder.

”Big Five” – Afrikas berömmelser
Sydafrika blivit en riktig jätte inom safariresor och en stor del av safarin i landet kretsar kring de omtalade ”Big Five”. Sydafrika är faktiskt ett av de mer utmärkande ”Big Five”-länderna i hela Afrika – och till och med det allra främsta enligt vissa. Särskilt regionerna Mpumalanga och Limpopo i norr drar många turister just av denna anledning. Det är inte för intet som Krugerområdet är en av Afrikas populäraste safaridestinationer.

Med ”Big Five” talar man alltså, i safarisammanhang, om lejon, leopard, afrikansk elefant, afrikansk buffel och noshörning (både vit och svart). Begreppet ”Big Five” (storvilt på svenska) syftade ursprungligen på de fem djur som var svårast och farligast att jaga till fots. Senare anammades termen av safariindustrin av marknadsföringsskäl. Man kan dock luras av ordet ”Big” och få för sig att det har med djurens storlek att göra. Många tror till exempel att giraffen ingår i ”Big Five”, med tanke på dess längd. Giraffen kan dock inte ha varit det svåraste djuret att upptäcka vid jakt … Ute på ”game drives” får man aldrig glömma bort att det är vilda djur man har att göra med. Om man får se alla, ett par, eller ens någon av ”Big Five” kan ingen veta (inte ens safariguiderna!) i förväg. På savannen finns det inga garantier. Det är dessutom viktigt ha i åtanke att noshörningspopulationerna drastiskt minskar över hela kontinenten som följd av tjuvjakt och att leoparder är som mest aktiva nattetid.Safari i Sydafrika ­– naturområden, parker och reservat
Som tidigare nämnt är Sydafrika ett enormt land som består av nio provinser: Västra Kapprovinsen, Östra Kapprovinsen, Norra Kapprovinsen, KwaZulu-Natal, Gauteng, Mpumalanga, Limpopo, Nordvästprovinsen och Fristatsprovinsen. Landet kan i övrigt skryta med ofantligt många vildmarksområden, safariparker- och reservat. 19 parker, däribland Krugerparken, är skyddade av det statliga organet South African National Parks (SANParks). Många parker och reservat drivs annars privat, av en familj eller dylikt.

Nordöstra Sydafrika – Safariresor med stort S
Något större än svenska Värmland till ytan är Kruger nationalpark Sydafrikas största och mest välbesökta park. Parken ligger i landets nordöstliga delar, i Mpumalanga-regionen, nära Mocambique. Krugerparken har på många sätt allt en safariturist kan önska sig. För det första är den lätt att nå från Johannesburg, Nelspruit (huvudort i Mpumalanga) eller flygplatsen Kruger Mpumalanga International Airport. För det andra är parken välutrustad och bekväm, med fina vägar och boenden. Parkens största behållning är alltjämt det rika djurlivet. ”Big Five” är rikligt representerade och således förhållandevis vanliga att få se – många hävdar till och med att Kruger är Afrikas nummer ett för just detta ändamål. Utöver ”Big Five” finns det givetvis en uppsjö av alla de andra klassiska, afrikanska vilda djuren. Parkens stora kattdjur strövar runt i hälsosamma antal, och i synnerhet hittar man mycket lejon i de södra delarna. Krugerparkens goda rykte och popularitet gör dock att den, likt Masai Mara i Kenya, kryllar av turister. Vildmarkskänslan kan även försvinna något då många vägar i parken är asfalterade. Men den som eftersöker ”game drives” i världsklass kan knappt välja en bättre afrikansk safaripark än Krugerparken. Parkerna i de nordöstliga regionerna är på många sätt navet i Sydafrikas hela ”safariapparat”. Krugerparken är den största turistmagneten, men alldeles nästgårds ligger landets äldsta privata reservat – Sabi Sands Game Reserve. Sabi Sands delar inte bara gräns med Kruger utan även djurliv då djuren kan ströva fritt mellan parkerna. Samtliga ur ”Big Five” återfinns även i Sabi Sands och reservatet har faktiskt en egen specialitet: leoparden. Få ställen i Afrika ger så goda chanser att få se den skygga, stora katten.

Krugerparken och Sabi Sands delar dock mer än gräns och djur ­– även turistströmmar. För den som vill hålla sig i detta område men samtidigt komma bort från turisterna är Nkomazi Game Reserve ett alternativ. Reservatet bara har en lodge med ett antal privata lyxtält. Dessutom är varje vy är en slående naturkuliss, vare sig det handlar om de mäktiga bergen, de frodiga dalarna, de dånande floderna eller de vidsträckta savannerna. Safarin i Nkomazi är inte bara fri från de stora turisthoperna, utan även malariamyggor. Även besökaren i Nkomazi Game Reserve kan hoppas att få se flera av  ”Big Five” under sin vistelse.

KwaZulu-Natal och ”drakarnas berg”
På Sydafrikas östkust, just söder om Swaziland och öster om Lesotho, ligger regionen KwaZulu-Natal. I denna region reser sig mäktiga Drakensberg ­– Sydafrikas (och Lesothos!) högsta bergskedja. Drakensberg spänner över 1000 km och det mäktiga, dramatiska landskapet är kronjuvelen av Sydafrikas natur och ett måste för hängivna ”hikare” och naturmänniskor. Området är främst känt för sin ypperliga fågelskådning, med över 300 olika fågelarter. Men det finns även en rad däggdjur, däribland olika typer av antiloper, bockar, chacmababian och den som har riktig tur kan få se en noshörning. Nationalparken uKhahlamba-Drakensberg Park, i de södra delarna av bergskedjan, bildar tillsammans med Sehlabathebe National Park i Lesotho Maloti-Drakensberg Park, som finns med på UNESCO:s världsarvslista.

Garden Route – från västra till östra Kapprovinsen
Befinner du dig i söder är det perfekt att kombinera safari med den vackra kuststräckan Garden Route, som med sina 30 mil sträcker sig från Västra till Östra Kapprovinsen. Längs Garden Route finns det fin safari att tillgå. Och oroa dig inte – ”Big Five” kan du se lite här och var även här i söder. En fyra timmar lång bilresa österut från Kapstaden, längs Garden Route och nära kuststaden Mossel Bay, hittar man Gondwana Game Reserve. Det 11 000 hektar stora reservatet sticker faktiskt ut i regionen då parkerna här ofta har stängsel. I Gondwana får djuren, däribland ”Big Five”, ströva helt fritt och reservatet är det första av detta slag i hela Västra Kapprovinsen. Från Västra Kapprovinsen till Östra, knappt två timmars bilfärd från kuststaden Port Elizabeth, hittar man Kariega Game Reserve. Reservatet är privatägt och hem till fantastisk natur. Djurlivet, ”Big Five” inkluderade, är mycket rikt och Kariega har även ett välbeställt fågelliv. Två floder ringlar sig genom landskapet och de praktfulla kullarna speglas i vattenytan. Och längtar man till havet ligger badorten Kenton-on-Sea blott cirka 15 km bort. Notera att safariresor till Östra Kapprovinsen är helt malariafria. I Sydafrika finns även en rad så kallade ”elefantparker”, för att särskilt bevara landets elefanter En av dem, Knysna Elephant Park, ligger i Västra Kapprovinsen och alldeles i hjärtat av Garden Route. Grundat år 1994, var Knysna först i landet med att ta hand om föräldralösa elefantungar och har sedan starten omhändertagit om 40 stycken. Elefanterna får ströva fritt inom ett kontrollerat område och som besökare erbjuds man något så unikt som att få möta de mäktiga djuren på nära håll. Inget stängsel eller hinder står mellan dig och det enorma däggdjuret.Sydafrikas naturupplevelser – ett uppdukat bord
Förutom djurskådning i parker och reservat finns det nästan ingen hejd på annat att uppleva i landet. Som med allting annat som har med safariresor, och reser överlag, att göra är det bästa att kolla upp i god tid vad man vill göra, var detta erbjuds samt vad det kostar.

Drakensberg är, som nämnt, ett ypperligt val för den som vandra och vara nära naturen. Längs kusterna finns det även möjlighet att ”hajka”. Hästridning är vanligt i landet, i olika varianter, som ett komplement till ”game drive” eller längre ridturer som varar i ett antal dagar. Elefantridning förekommer i Sydafrika men i begränsad omfattning.

Valskådningen i södra Sydafrika hör till Afrikas bästa och vattenbaserade aktiviteter finns det överlag gott om: dykning, snorkling, fiske, simma med delfiner och ­– för den riktigt modiga – hajdykning. Vill man surfa är de södra kustregionerna kring Kapstaden, Durban och Port Elizabeth att rekommendera. På det stora hela kan man säga att den som älskar äventyrsporter och utomhusaktiviteter har kommit rätt. Inget annat afrikanskt land kommer i närheten av Sydafrikas utbud: bergsklättring, skärmflygning, bungyjump, forsränning, gummiflottspaddling och så vidare.

Tillbaka