Serengeti National Park

Serengeti
Serengeti anses vara ett av Afrikas bästa safariområden, parken sträcker sig över enorma områden och erbjuder fantastisk safari. Tillsammans med Selous och Tarangire är det Tanzanias mest besökta parker. Med ca två miljoner gnuer, en halv miljon zebror, hundratusentals gaseller, tiotusentals koantiloper, eland, impalor och antiloper, och dessutom ett stort utbud av rovdjur är det ingen tvekan om att Serengeti är en mycket spännande och händelserik plats. Många utav Serengetis gnuer och zebror deltar i ”The Great Migration”, en av Afrikas mest oförglömliga skådespel och ni har möjlighet att se detta från många platser i parken.

Serengeti National Park är ca 15 000 km2 stort och täckt med gräsmarker, klippor och kopjes, och är tillsammans med de närliggande naturområdena en del av ett stort ekosystem.

Södra Serengeti
Södra delen av parken är mestadels platt, vilket ger er goda chanser att se djur. Mellan november och april är det fullt med gnuer, detta gör att det kan upplevas en aning tomt under andra perioder. Seronera är ett område som vanligtvis används som bas för att iaktta migrationen från november till juni. Under de månaderna finns det inte en lugn stund. Migrationen är inte bara något som gläder växtätare, som finner bättre bete och vatten, utan det är även en höjdpunkt för rovdjuren som får årets festmåltid. Mellan maj och juli tar djuren sig igenom Western Corridor, ett smalare område med en flod på varje sida som är kantad med strandskog.

Norra Serengeti
Norra Serengeti har liknande vegetation som resterande delar av parken och även där finns det varierande djurliv. Eftersom det ligger långt ifrån parkens huvudingång åt söder får inte de norra delarna lika mycket besökare som de förtjänar. Norra Serengeti är alltså en perfekt plats för en personlig upplevelse utan närvarandet av andra turister. Mellan augusti och oktober tar migrationen sig över Mara River. Mellan Mara River och den Kenyanska gränsen ligger ett vackert och vilt område vid namn, Lamai Medge. Det är det enda området i parken som tillåter terrängkörning.

Loliondo Reserve
Under oktober och november passerar även migrationen Loliondo Reserve, väster om Serengeti National Park, som är ett område ägt av masaifolket. Loliondo Reserve erbjuder exklusiv natur och promenader ackompanjerade av masaiguider.

Historia
Britter kom till Serengeti i början av 1900-talet och jagade lejon vilket gjorde att lejonen blev sällsynta i området. År 1929 blev ungefär 2 000 km2 av Serengetis nuvarande område till viltreservat. Först på 50-talet blev det en nationalpark och i slutet av 50-talet utökades området. 1981 blev området inkluderat i Unescos världsarvslista. Serengeti är Tanzanias äldsta och mest populära park. I hundratals år hade massajer bott i området innan europeiska utforskare kom till platsen 1982. 

Tillbaka