Selous Game Reserve

Selous Game Reserve
Ett utav Afrikas största reservat på över 50 000 km2, går under namnet Selous Game Reserve. Området är ett av Tanzanias tre ”World Heritage Sites” och är främst täckt av grässlätter, berg och skog.

Genom Selous Game Reserve rinner Tanzanias största flod, Rufiji, som tillsammans med sina sjöar, kanaler och sankmarker utgör ett fantastiskt ekosystem. Selous är indelat i två delar, norra Selous och södra Selous. Norra Selous är mycket mindre än södra och endast till för fotografering och safari. Södra Selous är huvudsakligen till för jakt.

I Selous kan du välja mellan bilsafari, båtsafari och safari till fots. Det finns olika fördelar med alla tre. Bilturer är ett säkert kort eftersom att man färdas fort och har mycket valmöjlighet i Selous stora område. Båtturer tar dig väldigt nära djuren, speciellt de som håller till vid vattnet. Vandringssafari ger möjlighet att komma nära naturen skapar unika upplevelser.

Många av boenden är placerade i reservatet eller precis utanför. Ofta bor man i små mysiga camper. På grund av reservatets storlek kan det gå hela dagar i utan att du stöter på en enda människa. Detta ger turisten en mer autentisk och personlig upplevelse vilket är ett stort plus med reservatet. Det går safariflyg till Selous varje dag från Dar es Salaam och Ruaha.

Djur och Natur i Selous
I Selous finns ca 120 000–150 000 bufflar, 100 000 gnuer, 40 000 flodhästar, 35 000 zebror, 25 000 impalor och 4 000 lejon, ihop med mängder av andra både större och mindre djur. Med dessa siffror känns påståendet att Selous är Afrikas största överlevande vildmark ganska trovärdigt. Det finns även över 450 fågelarter i Selous. Reservatet arbetar också flitigt med att rädda utrotningshotade djur som sabelantilop, pukuantilop och vildhund. Förr fanns det även enorma mängder elefanter i området men pga. tjuvjakt har tyvärr antalet minskat rejält.

Området är mycket stort och innehåller därför varierande natur, det består dock främst av gräsmark, akaciasavann, våtmarker och stora miomboskogar.

Historia
Selous är döpt efter en känd engelsk jägare som var verksam i området mellan 1871 och 1917. Hans namn var Frederick Courtney Selous, och han dog 1917 och ligger nu begravd vid stranden till Beho Beho River. Hans kunskap om bushen var till stor nytta för att besegra de tyska gerillasoldaterna som höll till i Tanzania på 1900-talet. Många år efter Selous död, 1940, fick engelsmännen liv i reservatet som då också fick sin fulla storlek.

Tillbaka