Samburu National Reserve

Samburu National Reserve
Samburu National Reserve är ett av de mest intressanta reservaten i norra Kenya. Till söder om floden, Ewaso Nyiro ligger Buffalo Springs National Reserve och längre ner vid floden åt öster ligger Shaba National Reserve som är mindre känt. Majoriteten av landskapet i området är buskigt och delar av året är det mycket torrt i parken. Vid flodkanten växer akacie, palm och fikon-träd. Ewaso Nyiro är ca 50-100m bred på de flesta ställena vilket gör att nästan bara stora djur kan ta sig över. Bortom floden är landskapet täckt med steniga åsar, den största åsen heter Koitogor och har nästan formen av en kniv.

Norr om Koitogor ligger berget Ol Olokwe vackert i horisonten. De tre parkerna har ett varierat djurliv, tack vare floden Ewaso Nyiro som flyter igenom hela området. Samburu är ett spännande och intressant reservat inte minst för dig som vill se djur som du inte finner i de södra parkerna i Kenya, däribland nätgiraff, gravyzebra och giraffantilop. Parkens många rovdjur som lejon, leoparder är också en stor anledning till dess popularitet. Även elefanter rör sig i området och brukar vara relativt lätta att få syn på. Det har funnits noshörningar i parkerna men pga tjuvjakt har de dött ut. I Samburu finns ovanligt goda chanser att se Leoparder på nära håll. Floden Ewaso Nyiro är känd för att vara hem åt många krokodiler. Samburu National Reserve har ett brett utbud av fågelarter däribland blåskinnad somalisk struts, afrikansk pygméfalk, gampärlhöna och stridsörn. 

Historia 
Samburufolkets traditionella hemland ligger norr om Laikipia, 800 m.ö.h. med varmt och torrt klimat. Den stora anledningen till att folket flyttade var floden Ewaso Nyiro som sedan länge varit en pålitlig vattenkälla åt deras boskapsdjur. Samburu-folket är nära besläktade med Masaier och talar även samma språk, Maa. Även deras vivsstil, klädstil osv påminner också mycket om Masaierna. Samburu har traditionellt sysslat med boskap och än idag lever många i Samburu enligt gamla traditioner. 

Lejonhonan Kamunyak bodde i Samburu National Reserve och blev känd via filmen Heart Of A Lioness (2005) som följer henne när hon adopterade 6 antilopkalvar och tog hand om dem som om de vore hennes egna lejonungar. Hon har tyvärr inte setts till sedan 2004 trots mycket letande.

Tillbaka