Safariresor i Afrika

Safariresor
Vi reder ut begreppet safariresor. En resa till Afrika ger oförglömliga upplevelser och minnen. Under safariresor kan man med egna ögon få skåda jakten mellan rovdjur och byte, känna marken vibrera från elefanthjorden som marscherar förbi och somna under ett högt myggnät till gräshoppors spelande – allting bort från civilisation och vettig mobiltäckning. Våra resor är så pass fiffiga att man kan ha det hur bekvämt eller hur äventyrligt som helst. När man åker på safari kan man välja att bo i lyxlodger eller lyxtält, enklare lodger/tält, resa i större eller mindre grupper, boka skräddarsydda resor. Afrika erbjuder det bästa av två världar: ”semesterliv” möter ”bushliv”, fina rum/tält möter skumpiga vägar, ordnad service och guidning möter savannens vilda djur och bekväma boenden möter (och ligger mitt i!) äkta, afrikansk vildmark.

Safariresor – en historisk överblick
Safariresor kan kanske upplevas som ett nytt och nutida påfund, med sina moderna faciliteter och arrangerade upplägg, men safariresor är faktiskt någonting som människan hållit på med de senaste århundranden – om än i skiftande former.

Tidiga safariresor & etymologi
Den tidigaste formen av safariresor sträcker sig tillbaka till människans tidiga historia, då safariresorna uteslutande rörde handel. Med de afrikanska och arabiska kulturerna så pass nära varandra färdades stora karavaner på handelsvägarna mellan städer. Under 1700-talet blomstrade safariresor med handel särskilt, tyvärr även med människor som såldes och användes som bytesvaror. Swahili är modersmål i Kenya, Tanzania och Uganda men talas även i andra delar av Öst- och Centralafrika. Swahilins ord safari, ”resa”, har sitt ursprung i arabiskans safar som betyder ”en resa”. Ordet safariresa på svenska är alltså en tautologi – det vill säga en upprepning av ord som egentligen betyder samma sak – ”resaresa”. I swahilin används safari allmänt när man ska resa, t.ex. åka bil från Nairobi till Masai Mara, eller ta färjan från Dar es-Salaam till Zanzibar. Ordet sägs ha spridits till engelskan mot 1800-talets senare del, genom den brittiska upptäcktsresande Richard Francis Burton.Under kolonialtiden kom européerna i stora grupper med vapen, och safari förbyttes från slavhandel till jaktresor. Safariresorna började nu mer påminna om dagens, med fokus på att upptäcka och utforska de exotiska landskapen, däggdjuren, reptilerna, fåglarna, växterna etc. Men med detta kom även ”den vita jägaren” – en term som används om de män, oftast med europeiskt ursprung, som åkte ner till den afrikanska kontinenten för att jaga, främst storvilt (The Big Five). Många anordnade även safariresor som gick ut på att resenärerna, oftast från de priviligierade klasserna, betalade för att komma till Afrika och jaga. Även försäljning av elfenben blev många av de vita jägarnas levebröd. En av de mer välkända av dessa jägare är William Cornwallis Harris, som år 1836 anlände till Kapstaden i Sydafrika. Harris var inte bara en skoningslös jägare; han dokumenterade även sina jakter så att alla skulle kunna läsa om hans modiga bravader i den afrikanska vildmarken. Harris ledde en årslång expedition med ett manskap genom Sydafrika för att utforska dessa (för gruppen) nya marker. De började tidigt på morgonen, vandrade under dagen och avslutade kvällen med historier runt elden. Harris sägs vara den som lagt grunden för safariresor såsom vi känner dem i dag (minus jaktbiten givetvis). Benämningen ”den vita jägaren” har förmodligen sitt ursprung från dessa safariresor. I efterhand, och än idag, används termen som ett sätt att belysa, kritisera ­och håna de västerländska kolonisatörerna. Det var med en oerhörd arrogans som de kom, tog över och kontrollerade dessa, för ”västerlänningarna”, outforskade delar av världen. Så småningom föddes en rörelse som kämpade för att rädda, bevara och skydda Afrikas naturområden och dess rika fauna från exploatering och skövling; rörelsen växte ironiskt nog fram ur kolonialtidens jaktresor.

Safariresor idag
Våra moderna safariresor idag är en bra bit från hur de sett under århundrandena som förflutit. Idag hanlar det främst att få se exotiska djur och uppleva den spännande vildmarken. Även jaktmomentet kan fortfarande vara viktigt, men då rör det sig om en annan sorts jakt: jakten på den perfekta bilden. Troféerna som jägarna stoltserade med, elfenben eller kanske ett av de stora kattdjuren, har förbytts till magnifika motiv på skärm. Dagens safariindustri genererar dessutom många jobb för lokalbefolkningen som ger möjlighet att försörja både närområdet och familj.Olika safariresor
Safariresor är kanske i mångas ögon en lyx få förunnat har råd med. Det är visserligen sant att de kostar en del, men även inom safariresor kan man röra sig mellan olika prisklasser. Budgetsafariresor är ofta av det spartanska slaget: man bor i regel i safaricamper, eller enklare gästhus, och får enklare mat. Under safariresornas lågsäsong (mars-maj) kan det vara möjligt hitta lodger som varken är fullbokade eller kostar mycket mer än camperna. I mellanskiktet på safariresor ingår det oftast boende på lodge, med bekväma rum och mat som serveras i restaurang. Dessa safariresor har förvisso inte lyxresornas flärd, men erbjuder fin personlig service och finare rum till den som önskar. Åker man under lågsäsongen kan det vara en idé att kolla upp specialpriser. Toppklassen bland safariresor erbjuder privata logder eller lyxiga tält, och kostar givetvis därefter. Dessa safariresor vill ge en genuin och intim safariupplevelse, utan att tumma en centimeter på komforten, med ständig uppassning. De kan innehålla privata game drives i privata parker, och även inkludera spabehandlingar, privata båtturer, privata middagar ute i vildmarken etc. ­– dessa hör till den absoluta toppen bland de lyxiga safariresorna. 
 

Planera safariresor
Vilka djur är med på din måste-se-lista? Finns det någon särskild tid på året du föredrar att resa? Vilken typ av safari vill du göra? Hur vill du bo? Finns det något land som lockar extra? Vilken standard vill du ha? Hur mycket pengar kan du tänka dig att lägga? Vill du åka i stor grupp, liten grupp eller ensam? Planerar du att få guidning eller köra själv i parken? Frågorna tar aldrig slut och man kan knappt lägga för mycket tid på att planera safariresor. Innan man bokar safariresor finns det mycket att tänka på och ta ställning till.

Boka safariresor
Planera din safariresa i god tid. I synnerhet är detta klokt vid de resor som äger rum i populära områden och i parker, och under högsäsong.

Bra att ha med sig på safariresor
Safarisresor kräver ingen splitterny och högklassig vildmarksutrustning då mycket redan är ordnat och tillrättalagt. Men det finns ändå saker som kan vara bra att tänka på att packa med sig:
* Kikare - Tacksamt när djuren är bit bort och/eller om du är väldigt fågelintresserad.
* Myggmedel/myggskydd - Alla myggor i Afrika bär inte på malaria eller denguefeber, men myggbett kan ju vara otrevliga ändå.
* Regnkläder och vattentäta skydd att ha över väska eller teknisk utrustning - Reser du över regnperioden (mars-maj i Östafrika) är det extra viktigt!
* Solglasögon, bra solskyddsfaktor och hatt/keps - Solen i de afrikanska safariländerna är stark.
* Kamera med mycket minne och bra zoom - Safariresor innehåller både natur och djur som de flesta safariresenärer vill ”föreviga”.
* Lite Toalettpapper - det kan vara bra att ha med sig för de eventuella resorna mellan olika parker.
* Lätta, sköna långärmade tröjor och byxor – i diskreta färger
* Rejäla och bra skor - Kan vara bra oavsett safarityp, men i synnerhet vid bushvandringssafaris.

Tillbaka