Safariguider

Safariguider
Det må vara djuren och vildmarksupplevelsen som lockar, men en safariresa blir inte detsamma utan safariguiderna. Safariguidernas kunnande, engagemang och närvaro kan vara helt avgörande för hur safariresan blir. Våra safariguider leds av engelsktalande guider. Det finns vissa olika typer av safariguider, men gemensamt för samtliga är att de vill ge safariresenärerna en så bra safariupplevelse som möjligt och oförglömliga minnen.

Safariguider i Kenya, Tanzania & Uganda
​Vid våra safariresor i Kenya Tanzania & Uganda är det våra safariguider som ansvarar då för allt det praktiska under hela safariresan: hämtning vid flygplats, transfer mellan parker, se till att boendet är redo, att maten serveras som den ska samt hantering av eventuella problem. Er guide kör och sköter guidningen under djurskådningen. Detta innebär att samma safarifordon används för turerna till och från parkerna, som inuti dem. Vanligt, speciellt i Östafrika, är minibuss-safaris i annat falla används Toyota Land Cruisers. Safariguiderna oerhört bevandrade inom området och dess fauna. I Kenya är legitimerade via organisationen KPSGA (Kenya Professional Safari Guides Association) – I Tanzania via motsvarande TTGA (Tanzania Tour Guiding Association). Vid safariresor där safariguiden ansvarar för hela upplägget kan en lokalguide i vissa fall ”ta över” och sköta guidningen. Detta kan till exempel ske vid vandringar eller under nattsafaris som kräver ett annat fordon, bättre anpassat för mörkerkörning, än safarifordonet som annars används under safariresan.

Guider på plats
Du och ditt resesällskap kanske anländer till parken via safariflyg. Väl på lodgen eller campen finns det safariguider som bor och möter upp gruppen på plats. För djurskådningsaktiviteten ute i parken kan då exempelvis en fyrhjulsdriven Land Cruiser och en lokal safariguide, som också är chaufför, följer med. Dessa safariguider är mycket kunniga, både inom områdets terräng och djurliv, och de känner omgivningen som sin egen ficka. Många lodger/camper har dessutom vildmarksexperter som besitter ovärderlig kunskap. Det kan även erbjudas guidade vandringar och besök i lokala orter tillsammans med expertguiderna. Ofta är det deras egna byar och lokalsamhällen man får möjlighet att besöka – ett sådant exempel är masaivandringar och besök i masaibyar utanför Masai Mara i Kenya. Stora camper eller lodger kräver mer underhåll och besökarna har då även annan personal till sitt förfogande under vistelsen, till exempel kock/ar och eller lodgeassisent/er. På luxuösa boenden är det inte ovanligt med personliga butlers och hushållerskor.

Trackers/spårare
Kanske har du sett bilder på eller själv varit med om att en till person följer med i safarifordonet? Han sitter då ofta allra längst fram på fordonet, i ett helt öppet säte. Detta är en tracker, spårare, som med skarp blick upptäcker och följer djurens spår. Spårare används i många privata nationalparker i Sydafrika, och även till viss del i Botswana.

Specialistguider
Specialistguiderna finns där för exempelvis dagsutflykter eller mer specifika reseönskemål och reseupplevelser. Detta kan vara hajker, fågelskådning eller turer till särskilda områden. Dessa guider behöver dock bokas i förväg då de är mycket efterfrågade. Även safarilodger/camper har möjlighet att tillgodose resenärer med specialintressen och särskilda önskemål. Många ställen har en ”fågelexpert” eller en ”big cat-specialist”. Meddela även detta i tid, gärna redan vid bokningen, så att stället kan förbereda sig. 

Transferguider
Det finns även guider som enbart står för transfern, till exempel från flygplatsen till en park, och vice versa. Även dessa är mycket kunniga inom området, dess vägar och vilda djurliv. Ju längre bort från civilisation man kommer, desto större chans att se djur längs vägen. Transferguiden ser till att du inte missar några!

Parkvakter
Nationalparkerna har parkvakter som vaktar vid parkentréerna och finns där för allmänt parkskydd. Parkvakterna bekämpar även tjuvjakt, håller koll på att att turisterna sköter sig. Som turist ser man dem oftast bara vid parkentréer, men på ställen där safari till fots är tillåtet kan parkvakter följa med under vandringen. Parkvakterna är även närvarande på camper, mobila som fasta. Det är inte heller ovanligt att parkvakter agerar eskort vid exempelvis kvällsmåltider som kräver en promenad att nå, om än en inte särskilt lång sådan. Afrikanska safarilodger och safaricamper ligger (icke att förglömmas!) mitt i vildmarken och helt plötsligt kan ett lejon eller en flodhäst ströva in på området. 

 

  

Tillbaka