Safari med barn

Safari med barn
Att åka på safari i Afrika tillsammans med sina barn är svårslaget. Samtidigt är det viktigt att försöka ta hänsyn till att man reser med barn i den mån det går, för att hela familjen ska få så bra upplevelser som möjligt! Att åka på safari med barn har visat sig vara en fantastisk upplevelse för familjer. Det finns inget så magisk som att se sina barns reaktioner när de ser en giraff eller elefant för första gången i sina liv. Här följer några tips som är bra att tänka på när ni reser till Afrika med era barn.

Välj en barnvänlig destination
När ni åker på safari med barn, välj då boenden som är lämpliga för barn. Det är alltid bra att kolla upp så att lodgen ni ska bo på är barnvänlig med arrangemang och aktiviteter som kan passa för de små. Exempelvis lekrum, pool och barnvaktsfaciliteter. Många lodger är familjevänliga, men inte alla. Skulle ni undra något om destinationen så svarar vi gärna på era frågor. Vi har familjevänliga resor till Kenya, Tanzania, Sydafrika och Uganda, men kom ihåg att vi skräddarsyr era resor efter era önskemål!

Kontrollera de medicinska rekommendationerna för er destination
Kontakta er närmsta vaccinationsklinik / vårdcentral och rådfråga dem gällande vaccinering för er och barnen. Gör detta i god tid innan planerad avresa. Om ni är oroliga över malaria, och inte vill att era barn ska ta malariaprofylax, så finns det ett flertal malariafria destinationer som ni kan överväga att besöka, som bland annat Gondwana Game Reserve i Sydafrika. Sydafrika är det bästa valet när det kommer till malariafria områden i Afrika. Ju mer norrut ni kommer, desto större är risken för malaria. Även Namibia och Botswana är risken för malaria väldigt liten – men något högre under regnperioden. Om man rör sig i malariaområden är det bra att skydda sig lite extra mot mygg, det är alltid bra att smörja in armar med myggmedel och ta på er långärmade kläder under kvällarna – då myggen är som mest aktiva vid skymning.

Undvik för långa bilfärder
Att åka på safari innebär ofta långa bilfärder, vi rekommenderar att i största mån försöka att undvika de safariprogram med längst körstäckor, då barn lätt blir rastlösa. Se också till att göra frekventa stopp för att stäcka på er och kanske ta lite mellanmål. Ofta har ni en privat chaufför som kan stanna efter era önskemål och de hjälper er gärna att göra resan så bekväm som möjligt. Packa gärna med något som kan underhålla barnen under bilfärden.

Tänk på klimatet
I Afrika lyser solen mycket intensivt och kräver att man noggrant smörjer in sig med solkräm – till barn rekommenderas solkräm med en solskyddsfaktor på minst 50. Att både äta och dricka ordentligt under er vistelse i Afrika är också av stor betydelse. Då klimatet är mycket varmare än i Norden, så gäller det också att vara extra noggrann med vätska och näring. Barn är extra känsliga mot värme och glömmer lätt att dricka, vilket kan ge dem huvudvärk och yrsel. Så håll ett extra öga på dem och se till att de dricker kontinuerligt.

Ta med djur- och fågelböcker
När ni är ute på safari är det alltid roligt att ha en bok där man kan checka av djuren och kanske läsa lite mer om dem. Det blir också lättare för er att komma ihåg vad ni såg för djur under er safariupplevelse.

Tillbaka