Safari Masai Mara & Mombasa - Viktoria & Jakob

Reseberättelse - Viktoria & Jakob

Det var en kall decemberdag i Sverige den morgonen vi skulle resa till Kenya tillsammans med Jakobs familj, längtan efter värme och sol kunde inte bli större. Vi gick upp tidigt, både av nervös förväntan, men också för att placera den sista packningen på sin rätta plats i resväskan, sådär perfekt fyrkantigt hopvikt och genomtänkt. Ett ombyte till bekväma kläder och ett toabesök senare, sen var vi äntligen på väg till Kenya. Vi såg verkligen fram emot vår safariresa i Kenya. 

Jag har aldrig varit särskilt förtjust i att flyga, men Jakob underlättade flygturen så gott som han kunde med Toto´s ”Africa” i lurarna. Jag såg savannen framför mig och minns min förvåning när vi landade i storstaden Nairobi, en av Afrikas största städer. I Nairobi fick vi uppleva en afrikansk storstad, vi besökte lokala marknader, försäljarna var mycket engagerade. Våra dagar i Nairobi gav oss en skön start på vår resa i Kenya. 

Därefter lämnade vi Nairobi och begav oss ut mot landsbygden i västra Kenya med eget fordon och guide. Vår resa gick genom det storslagna Rift Valley, en dal som uppkommit genom att kontinentplattor under många år har dragit sig från varandra. Rift valley är ett måste för den som mil efter mil vill uppleva storslagen natur. Jag minns att vi betraktade utsikten i tystnad eller i försök att fånga det på foto. ”Jag är liten och naturen är stor”, det är en speciell känsla att få känna sig så liten, på ett bra sätt, olikt andra situationer eller områden i livet.

När vi tagit oss ner för den slingrande vägen nådde vi de vidsträckta afrikanska slätterna. Här och där passerade vi byar som vuxit fram längs vägen. Det fanns knappt några gator, bara den stora vägen som gick genom samhället. Små lerhus, med diverse reklam målat på fanns intill vägen. Kvinnorna satt vid husen och sålde nyskördade frukter och grönsaker. Meloner, ananas, banan, passionsfrukt och mango. Om vi saktade ner eller stannade bilen, kom de fram med stora fruktkorgar. Vi tackade inte nej. Vilken smak och vilket pris! Frukterna i Sverige, smakade nästan vatten i jämförelse.   

 

En bit framöver skymtades en zebra. Jag hade aldrig sett en Zebra, inte ens på zoo. Efterhand byttes zebror och gaseller ut mot skolbarn på väg hem från skolan eller getter som betade fritt. Vi fick se fattigdom, uppfinningsrikedom till följd av den. Jag fick betrakta mitt eget liv med nya ögon. Ännu en by passerades. Trots att trafiken skiljer sig från den i Sverige, var det rogivande att åka genom det kenyanska landskapet. Naturen började återigen ändra form. De öppna slätterna ersattes av böljande kullar, gräsmarkerna av grönskande buskar, teodlingar. Te är inte bara gott, utan också otroligt vackert. Under ett par dagar fick vi uppleva den kenyanska landsbygden, vi fick dricka riktigt kenyanskt vis med varm mjölk och riklig mängd socker, chai. Vi besökte lokalbefolkningen i deras hem något som gav minnen för livet!

Det blev dags för safari i Masai Mara. Lyckan var total. Jag fick se jordens skönhet från sin bästa sida: lejon, giraffer, akacieträd, savann och vackra solnedgångar. Jag vågar påstå att jag kom så nära ”eufori” jag kunde komma, livet kändes lätt. Tänk att få uppleva detta tillsammans med Jakob, helt fantastiskt. Vi bodde på en fin lodge med naturen precis utanför fönstret. Bra service, god mat, sköna sängar och vacker träarkitektur som smälte in i naturen.

Vår safari i Masai Mara kommer jag inte att glömma! Vi firade nyår tillsammans med massajer! Ja, hur ska jag beskriva dem? De är glada, har färgglada tyger virade runt sig och ofta med ett skärp i midjan. De lever i hyddor och dansar på ett särskilt speciellt sätt. Vi fick också lära oss att de inte hälsar i hand utan att den yngre av de två som hälsar ska sträcka fram sitt huvud medan den äldre lägger sin hand på huvudet. Barnen var enklast, det var jag som skulle klappa på huvudet, men det var svåra avvägningar vad gäller ålder emellanåt. Är det nu jag ska sträcka fram huvudet eller klappa den andra på huvudet? Många roliga situationer efterföljde detta. Vid tolvslaget fick vi vara med och dansa. Jag hade aldrig sett något liknande innan. Mycket glädje och hopp i dubbel bemärkelse.

”Efter en lång dag med hårt slappande är det skönt att koppla av”. Pumbas visdom beskriver bra våra sista dagar i Kenya, en vecka vid ett strandhotell i Mombasa. All inklusive. En bra avslutning på en treveckorsresa med många intryck. Vi fick tillfälle att vila upp oss, äta gott, beskåda palmernas dans och reflektera över resan som varit. Bad i Indiska oceanen varvades med ett dopp i polen och en stor stark mangojuice. Vid stranden köpte vi vackert färgade tyger, en karvad trägiraff samt en livsbejakande kamelridning, som de äkta turister vi är.  

Jag är övertygad om att en människas upplevelse inte är den andres lik. Mitt Afrika är annorlunda Jakobs Afrika. Där Jakob såg minnen, såg jag något för första gången. Resan blev möjlig tack vare Markus på Topp Afrika som hjälpte oss att ordna resan efter våra önskemål. Tack för det! I detta nu planeras en resa tillbaka till Afrika, mitt Afrika. Där får Jakob och jag  minnas och bygga minnen tillsammans.

Tillbaka