Safari i Sydafrika

Safari i Sydafrika
Sydafrika är tillsammans med Kenya och Tanzania några av de länder som erbjuder bäst safari. Sydafrika är inte ett lika utpräglat safariland, men faktum är att Sydafrikas djurliv också är rikt och varierat. Kenya och Tanzania är visserligen mer artrika, men lejon, giraffer, zebror leoparder och många andra klassiska strövar omkring även på de sydafrikanska savannerna.

Safaridestinationer
Sydafrika har, med några undantag, få stora parker. Istället finns här många små reservat. Flera av dem är privata och till skillnad från parkerna i Tanzania och Kenya är det ofta stängsel runt dem.

Kruger nationalpark är Sydafrikas mest kända safariområde. Med en yta som Wales är parken Sydafrikas överlägset största. Landskapet domineras av savanner. Parken är artrik: zebror, krokodiler, hyenor, afrikanska vildhundar, geparder och babianer trivs alla i parken. Kruger nationalpark huserar även ”the big five” – elefant, noshörning, buffel, lejon och leopard – och du har därmed möjlighet att uppfylla de flesta safariresenärers dröm.

Nkomazi viltreservat ligger strax söder om Kruger nationalpark. Nkomazi är ett privatägt reservat som endast släpper in en utvald mängd människor. Det är ett vackert reservat med stora chanser att upptäcka elefant, lejon, noshörning, giraff, gepard och många fler.

Gondwana viltreservat är ett av de största privata reservaten. Med de majestätiska bergen Langeberg och Outeniqua Mountain är landskapet mäktigt. I Gondwana återfinns inte bara ”the big five” utan även djur som giraff, flodhäst, gepard och zebra.

Thanda viltreservat, som ligger beläget i östra Sydafrika, är också ett av de många privata reservaten. Samtliga fem medlemmar av ”the big five” finns representerade i reservatet. Därtill trivs även geparden, hyenan, vårtsvinet och den afrikanska vildhunden i det vackra landskapet.

Kariega viltreservat kan också erbjuda ”the big five”. Därtill trivs flodhästar, hyenor, giraffer, gnuer, zebror och olika typer av antiloper i reservatet. Landskapet är både varierat och vackert, med öppna savanner och skogkantade floder. Den klassiskt sydafrikanska terrängen påträffas också i reservatet, till exempel buskskogen som går under namnet fynbos och de vidöppna landsbygdsområdena som kallas veld.

Bästa tiden att åka
Sydafrika är ett så pass stort land att det inte går att säga när det generellt är bäst att åka. Det beror helt enkelt på vilken park eller vilket reservat du vill besöka. Många resenärer väljer att resa under vinterhalvåret då det är sommar i Sydafrika.

Djurskådning
Syftet med en safari är givetvis att se de vilda djuren på nära håll. Detta kan göras på lite olika sätt, beroende på vilken park eller vilket reservat du befinner dig i. Game drive är det överlägset vanligaste sättet att spana på djuren. Det innebär att djurskådningen görs från en bil. Bilens chaufför kör långsamt genom terrängen och spanar samtidigt efter djur, eller spår av djur. Tidigt på morgonen, samt mot kvällen när solen börjar gå ner, är solen inte lika stark. Då är djuren som mest aktiva. Därför inträffar djurskådningsturerna ofta på morgonen och kvällen. Night drives, det vill säga djurskådningsturer under dygnets mörka timmar, arrangeras i vissa parker och reservat, till exempel på Kruger nationalpark och Kariega viltreservat. Glöm inte ta med dig varmare kläder om du vill uppleva Sydafrikas nattliga djurliv: det kan bli ganska kallt på nätterna.
 

Vill du stå öga mot öga med de vilda djuren? I så fall bör du åka till en park eller ett reservat som erbjuder safari till fots. Kruger nationalpark, Kariega viltreservat och Nkomazi viltreservat är exempel på safariområden där denna möjlighet finns. Tillsammans med beväpnade vakter kan du och andra modiga resenärer se djuren på riktigt nära håll. Ta med dig bekväma skor – och givetvis kamera och kikare. I Kariega viltreservat finns ytterligare spännande sätt att beskåda djuren. Här erbjuds allt från ridning och mountainbiking till kanotpaddling och flodturer.

Packningstips
Kameran är givetvis ett måste när du reser på safari i Sydafrika. Ta även med dig en kikare så att du kan spana efter djur. Myggmedel bör också packas ned. Även om alla safariområden inte är malariaområden, är det jobbigt med kliande myggbett. Tänk också på att safariturer ofta sker tidigt och sent under dagen. Då kan det vara lite kyligt och därför är det bra att ha med sig en varm tröja. Mediciner mot exempelvis huvudvärk, sömnproblem och matproblem kan också vara bra att packa ner, liksom solkräm, plåster och alcogel.

Tillbaka