Saadani National Park

Saadani National Park
Saadani är ett litet naturreservat i den östra delen av Tanzania och är mer känd som det enda naturreservatet i Östafrika med en kustlinje mot Indiska Oceanen. Under senare år har man gått in med initiativet att involvera de lokala byborna i ett projekt för att skapa arbetstillfällen och ge parken extra skydd från tjuvjägare. Kusten är kantad med palmträd och mangroveskog, och inåt landet finner ni mest öppna slätter och akaciaskog. Saadani har ett begränsat djurliv, men är ändå väl värt ett besök.

Det är bäst att besöka Saadani under de torrare perioderna, juni-augusti och januari-februari. Då finns det störst möjlighet att få syn på t.ex. giraff och buffel, och det är även då det är som skönast med ett svalkande dopp. Vid Wamifloden finns det flodhästar och nilkrokodiler, och på stranden håller de gröna havssköldpaddorna till. I parken finns även elefanter, lejon, zebror och leoparder.

Historia 
Saadani var tidigare en betydelsefull hamnplats för slavhandeln i Östafrika. I dagsläget är Saadani en lite by med ca 800 invånare vars främsta levebröd är fiske, med räkor som specialitet. Vid andra kustliggande byar i området är kokosnötsodling en viktig del av inkomsten. Saadani Reserve bildades 1969 i ett samarbete med lokalbefolkningen, som kompensation för att de var tvungna att lämna området. I samband med att reservatet öppnades, bildades en park för djur som sedan dess har vuxit mer och mer. År 2005 uppfyllde parken kraven för att vara en nationalpark.

Tillbaka