Så planerar ni er safariresa

Så planerar ni er safariresa i Afrika
Är det äntligen dags för att resa till Afrika på safari? När man planerar en safariresa är det ibland svårt att veta var man ska börja. Vi kommer nu att gå i genom några grundläggande frågor som är bra att tänka igenom när man planerar sin Afrikaresa.

Vilket land ska man resa till i Afrika?
Det beror helt och hållet på vad det är ni vill uppleva i Afrika. De bästa alternativen när det kommer till safari är antingen Östafrika eller de södra delarna av Afrika. Länderna kan variera mycket i både klimat, djurliv och vilka upplevelser som erbjuds. Följande länder är kända för att erbjuda bra safari. Kenya, Tanzania, Uganda, Sydafrika, Botswana och Namibia, alla dessa safaridestinationer är unika, vilket gör att vi lätt kan anpassa er safariresa efter era önskemål. Våra program varierar i antalet dagar, det handlar bara om att hitta ett upplägg som passar er. Se våra safariresor här!

När ska man åka?
När ni ska planera er safari i Afrika så är det alltid klokt att göra lite efterforskning kring när det är bäst att resa, beroende på vilken upplevelse ni vill ha. Exempelvis vill ni inte börja er semester under en regnperiod eller med att upptäcka att de migrerande hjordarna ni kom för att se inte längre är kvar, utan har vandrat till nya betesmarker.

Rent generellt så är det varm och soligt i Afrika under större delen av året, men det kan fortfarande vara en märkbar skillnad på var man befinner sig i för område och vid vilken tidpunkt. Det viktigaste att komma ihåg när ni ska planera er safariresa är när regn- och torrperioderna infaller. Kontakta gärna oss om ni har några frågor eller funderingar!

Södra Afrika
Torrperioden och vintern i södra Afrika infaller mellan maj och oktober och anses vara den bästa tidpunkten att åka på safari, speciellt under de varmare, torrare månaderna i slutet på säsongen. Törstiga djur samlas vid vattenhål och träd och buskar är ofta sparsamt bevuxna, vilket gör det lättare att spana efter djur. Regnperioden och sommaren i södra Afrika infaller mellan december och mars – en varm och ofta fuktig period med korta och intensiva regnskurar. Landskapet i de södra delarna av Afrika är under den här perioden vackert gröna, samtidigt som många av djuren föder sina ungar under denna period, vilket också medför att rovdjur har tillgång till lättare byten.

Östafrika
I Östafrika är säsongerna lite mer komplexa och den bästa tidpunkten att resa beror helt på vad ni har planerat för safariupplevelse. Kenya erbjuder fantastik safari året runt, även om man bör undvika den stora regnperioden som infinner sig April – Maj, då regnet kan skapa problem. Mellan juni – oktober finns det möjlighet till att få uppleva migrationen i Masai Mara. Även Tanzania erbjuder fantastisk safari året runt, för att få den fulla upplevelsen av den stora migrationen i Serengeti bör man titta närmare på var migrationen förväntas att befinna sig vid den tidpunkt man önskar att resa. Det krävs att vara på rätt plats vid rätt tidpunkt för att möta migrationen, då parken är väldigt stor. Har ni funderingar, så svarar vi gärna på era frågor!

Gorilla-trekking i Uganda är en året-runt-aktivitet, men om ni är på vandring i en regnskog, så skulle ni med all säkerhet uppskatta att åka under de torrare och svalare perioderna mellan januari och februari eller mellan juni och september.

Fundera på vilket typ av boende ni önskar under er resa
Afrika erbjuder allt från exklusiva hotell, lodger och camper ute i vildmarken. När ni planerar er safariresa är det bra att veta vilken typ av boende ni önskar under er resa i Afrika. Vi anpassar er resa i Afrika efter era önskemål.

Vilka djur får man se när man åker på safari?
Oavsett var ni åker på safari, så går det aldrig att veta vilka djur som ni kommer att få se och det är också tjusningen med att åka safari. Förväntan och spänning! Vildmarken är inte en djurpark där djuren ställs upp och exploateras för beskådarna, utan är en fristad där djuren kan röra sig fritt i sitt naturliga tillstånd och själva välja var de vill vara. Era guider gör sitt bästa för att hitta djuren och har bra koll på var djuren brukar hålla till, vilket gör att chansen för att få se djuren ökar. De har också kontakt med andra guider i området och blir ofta uppdaterade om var djuren befinner sig. De mest kända parkerna för sitt rika djurliv är i huvudsak Masai Mara, Serengeti, Kruger och Okavangodeltat. En del livsmiljöer gynnar också vissa arter och gör att deras koncentration blir tätare. Åker ni till Chobe National Park i Botswana eller Amboseli i Kenya, så är chansen stor att få se stora flockar av elefanter. I Sydafrika och Kruger National Park kan djuren uppfattas som lite mer människovana och inte alls lika skygga, vilket ger stället en säregen charm. Att planera vilka djur man ska se under en safari är väldigt svårt, men om man verkligen vill se ett specifikt djur, så rekommenderas det att hitta en plats där koncentrationen av djuret är som störst.

Vad kostar det att åka på safari?
Priset på en safariresa varier beroende på längd, säsong, hur många man är som reser och vilken typ av boende man har under resan. Priserna ligger som högst under högsäsongen under jul och nyår, då folk ofta vill slippa den nordiska kylan. Oavsett pris på er resa, så strävar vi alltid efter att er resa ska skapa många bra minnen med en så bekväm miljö som möjligt. Vi anpassar alla våra program efter önskemål, det går nästan alltid att göra ändringar för att komma ner i pris.  

Tillbaka