Rwenzori Mountains National Park

Rwenzori Mountains National Park
Rwenzoribergen, även kallade “Mountains of the Moon” – ligger på Ugandas västra sida mot Kongo-Kinshasas gräns. Mount Margherita är den högsta toppen på 5 109 m ö h och är en del av bergsmassivet Mount Stanley. De ekvatoriala snötopparna täck av snö året runt medan de lägre delarna av bergen är täckta av hedlandskap, bambu- och fjällnära skog. Enorma ljungträd och färgstarka mossor förgyller bergssluttningarna i kombination med sagolika lobelior.

Naturen i Rwenzori Mountain National Park
Parken skyddar de högsta delarna av den långa Rwenzoribergskedjan, som har en av världens mest sällsynta vegetationer. Rwenzori Mountains National Park är mer känd för sin distinkta flora än för sin fauna. På vägen till fjälltopparna möter du altituda vegetationszoner – den fjällnära skogen övergår från bambu till ljung, och fortsätter senare till områden med gigantiska former av korsört och lobelior, som du inte finner någon annanstans i världen.

Aktiviteter i Rwenzori Mountain National Park 
Bergsklättring och vandring i bergen är av världsklass. Det tar omkring 8 till 11 dagar för en erfaren bergsbestigare att nå Rwenzoribergens högsta fjälltopp – Margherita. Vill du testa på att vandra, men avvara allt för stora utmaningar, så erbjuds kortare och mindre avancerade turer till närliggande fjälltoppar.
För de som föredrar någonting mindre ansträngande, så erbjuder byn Bakonzo naturvandringar,  kulturella föreställningar, hembesök och boende med inhemsk mat från det lokala köket.

Djurliv i Rwenzori Mountain National Park
Rwenzoribergen är en skyddad plats för cirka 70 däggdjursarter och 217 fågelarter. En del av djuren är väldigt sällsynta och kan enbart ses här och i andra höglandskap runtom Albertine Rift. I parken lever e elefanter, chimpanser, rwenzoriska uttrar och leoparder. En del djur kan vara svåra att upptäcka i den täta skogen, men håller du ögonen öppna så kan du ha turen att se sällsynta reptiler så som den trehornade kameleonten.

Dagsprogram för Mt. Rwenzori

Dag 1: Mt Rwenzori
Ni börjar dagen i behagligt tempo på 1 450 meters höjd. Under sista kilometern av dagens vandring blir det en brantare bestigning. Ni avslutar dagen på 2 596 m höjd, en skillnad på 1 146 m från starten.
Övernattning: Sine Hut

Dag 2: Sine Hut - Kalalama Camp - Mutinda Camp
Från 2 596 m ö h till 3 925 m ö h. 
Vägledande temperatur: Dagtid cirka 20 till 25 grader. Under natten 10 grader. 
Ni äter en frukost innan dagens etapp börjar kl 08.30. Ganska tidigt under vandringen kommer ni till Bamboo-Mimulopsis, vilken är en brant stigning. Här är atmosfären fantastisk och regnskogen vacker, på 1,8 km vandring är stigning på cirka 550 meter. Väl uppe har ni nått fram till Kalalama Camp, här får ni möjligheten att vila och dricka en kopp te innan ni fortsätter mot Mutinda Camp. Vid Mutinda Camp finns det en liten flod med ett vattenfall, där kan ni tvätta er. För att nå utsiktspunkten vid Mutinda Camp (3 925 m ö h.), krävs en ytterligare ansträngning, en vandring på crika 2 timmar. Den här turen är frivillig, men uppe på toppen får man en fantastisk utsikt över berget, ner till Kasese och floden "Lake George".
Övernattning: Mutinda Camp

Dag 3: Mutinda Camp - Bugata Camp
Ni passerar Mutinda Valley innan det är dags för vandring upp mot Namusangi Valley som ligger på 3 840 meters höjd. Väl framme har ni en fantastisk utsikt över Mutinda Peaks. Namusangi Valley är en bred dal där vandringen går mycket upp och ner innan det fortsätter i stadig takt upp mot Bugata Camp. Campen har goda faciliteter, bra toaletter och badrum. Guiden har möjlighet att förbereda varmt vatten till dig om du önskar att tvätta dig.  
Övernattning: Bugata Camp

Dag 4: Bugata Camp - Butawu Camp
Från 3750 m ö h till 4 450 m ö h - övernattning vid 3 947 m ö h. 
Dagens etapp: 6,2 km
Dagens vandring börjar vid 08.30, ni kommer då att ta er upp för Bamwanjara passet. Uppe på bergspasset njuter ni av utsikten över de snötäckta topparna. Här finns det ett vindskydd för er där kan ni vila och njuta av stunden. Ni fortsätter sedan nedför berget i en ganska brant och eventuellt lerig sluttning. Här finns det en fin utsikt över Kachope Lakes och McConnell's Prong. När ni kommit ner är ni framme i Batawu Camp som är ert övernattningsläger.    
Övernattning: Butawu Camp

Dag 5: Butawu Camp - Margherita Camp
Från 3 974 m ö h till 4 485 m ö h. 
Dagens etapp: 4,2 km
Dagens vandring börjar med att ni korsar flera våta områden och floder som kommer ifrån Mt Baker och Freshfields Pass för att mynna ut i Butawu River. Ni klättrar uppför Mt Stanley och når så småningom Margherita Camp på 4485 meters höjd. Här övernattar ni innan det är dags för att nå toppen. 
Övernattning: Margherita Camp

Dag 6: Margherita Peak 5 109 m ö h
Från 4 485 m ö h till 5 109 m ö h 
Dagens etapp: 11,2km 
Det blir en mycket tidig morgon, kl 04.30 börjar ni klättringen uppför Stanley Glacier innan soluppgången. Om det är mycket snö kan klättringen vara ganska besvärlig. Men väl uppe på Glaciären blir vandringen något lättare. Slutligen ska ni ta er över till Margherita glaciären och det kan vara halt och ganska utmanande. Väl uppe på Margherita Peak är det bara att gratulera varandra, ni har nått ert mål! Under en klar dag är utsikten från toppen helt underbar. Vandringen neråt påbörjas och er övernattnings camp är Butawu Camp.
Övernattning: Butawu Camp

Dag 7: Butawu Camp - Bugata Camp
Från 3 947 m ö h. till 4 450 m ö h. till 4 062 mö h.
Dagens etapp: 6,2 km
Ni äter frukost ganska sent, runt 08.30 för att sedan fortsätta vandringen ner kl 09.00. Dagens vandring går både upp och ner, tills ni når Bugata Camp. 
Övernattning: Bugata Camp

Dag 8: Bugata Camp - Samalira Camp
Vandringen neråt fortsätter, ni börjar dagen på 4 062 meters höjd och avslutar dagen på 3 170 meter över havet.
Övernattning: Samalira Camp

Tillbaka