Rubondo Island National Park

Rubondo Island National Park
Rubondo Island National Park är ett reservat för utrotningshotade djur. Trots att parken är Afrikas största ö-park, är det få turister som besöker Rubondo. Utöver en mängd intressanta arter ligger The Grassy Masa Hills på ön med sin 1 486 m.ö.h. är det öns högsta punkt.

Man tar sig till Rubondo safariflyg från Tanzanias fastland, vilket ger en vacker utsikt över Lake Victoria.

Djur och Natur Rubondo Island National Park
Rubondo är hem till många större däggdjur och bland turister brukar vilda schimpanser vara det största intresset. Tyvärr kan det vara svårt att få syn på många utav djuren, även de större. Bl.a. elefanter och giraffer brukar vara svåra att hitta, däremot brukar det inte dröja länga innan man ser krokodiler och flodhästar. Ön är känd för dess breda utbud av orkidéarter som tros vara anledningen till öns mängder med vackra fjärilar.

Fågelliv
För fågelskådare uppmanas besök mellan december och februari. Med över 300 fågelarter och landets bästa utkiksplatser rekommenderas ön starkt för fågelskådning. Rubondo är hem till ett antal sällsynta fågelarter, men även fåglar som är signifikativa för hela Afrika. Marken är vulkanisk och ön saknar floder. Området består utav vintergrön och semi-vintergrön skog med enstaka öppna betesmarker. Den östra stranden består av klippor och sandstränder och den västra stranden utgörs främst av papyrusträsk och dadelpalmer.

Historia
Förr bestod Rubondos befolkning främst av fiskare, men 1965 förflyttades invånarna för att göra plats för Rubondo Game Reserve. Reservatet har fokuserat på hotade arter och varit en viktig del i räddningen av bl.a. grå papegoja och schimpanser. Tråkigt nog har öns noshörningar dött ut till följd av tjuvjakt.

Tillbaka