Ruaha National Park

Ruaha National Park
Ruaha National Park är den största nationalparken i Tanzania och täcker en yta på ungefär 20 000 km2 och ligger rakt väster om Mikumiparken. Parken är lokaliserad i de centrala delarna av landet, ungefär 130 kilometer från från Iringa. Parken är en del av ett omfattande ekosystem, vilket inkluderar Rungwu Game Reserve, Usangu Game Reserve, och många andra skyddade områden. Namnet härstammar från Ruahafloden som flyter längs med parkens sydöstra gränser och utgör ett centrum för parkens safari. Ruaha National Park utgörs av halvtorra områden och regnskog, med de korta regnperioderna mellan november och februari, de längre mellan mars och april, och för att sedan gå över till torrperiod mellan juni och oktober.

Parken är ett av Tanzanias fågelparadis med över 571 fågelarter, och några av dem är kända flyttfåglar från andra platser i världen. Ruaha sägs ha en mer koncentrerad population av elefanter än någon annan nationalpark i Östafrika. Det är också en plats där kudu, sabelantilop och hästantilop ofta skymtas bland Miombos skogslandskap. Parken är också en fristad för de utrotningshotade vildhundarna. Andra djur som ni har möjlighet att se inkluderar lejon, leoparder, geparder, giraffer, zebror, impala, öronhundar och schakaler. Borsett från de större däggdjuren finns det också mängder av reptiler och amfibier som t.ex. krokodiler, ormar, varaner och grodor. Parken ger er en autentisk känsla, då det inte är många som känner till den, och för er som åker på safari i Tanzania, så är Ruaha en upplevelse utöver det vanliga.

Historia
Ruaha har ingen lång och ofattande historia som många av de andra parkerna i Tanzania. Man tror att de tidigare bosättarna avskräcktes från området på grund av det torra klimatet och den höga koncentrationen av tsetse-flugor. Olika konservationsinsatser har under de senaste åren fått nivån av tsetse-flugor att minska, vilket har gjort att ett besök här idag är mycket behagligare än för några år sen. Den första som föreslog att det stora landområdet skulle bli ett naturreservat var George Rushby (en av traktens mest kända rangers) år 1949. Två år senare blev alla som var bosatta inom det skyddade området tvungna att flytta därifrån, för att senare år 1964 lyftas fram till en fullt utformad nationalpark. År 2008 blev Usangu Wildlife Management Area en del av parken, vilket skapade den 20 000 km2 stora parken som vi idag känner till som Ruaha National Park.

Tillbaka