Queen Elizabeth National Park

Queen Elizabeth National Park
Queen Elizabeth National Park är utan tvekan en av Ugandas mest populära safariparker. När ni åker på Safari i Queen Elizabeth National Park får ni uppleva Afrikas vildmark på riktigt. Allt från vidsträckt savann och täta skogar, till enastående sjöar och fertila våtmarker. Detta gör parken till en idealisk plats för safari. Parkens magnifika natur inkluderar enorma kratrar som dramatiskt blivit förvandlade till gröna åsar i skuggan av Rwenzoribergen, en panoramisk vy av Kazingakanalen, där flodhästar, bufflar och elefanter vandrar fram vid strandkanten, och de ändlösa Ishasha-slätterna, vars fikonträd ger skugga åt lejonen.

Djurliv i Queen Elizabeth National Park
I parken finns över 5 000 flodhästar, 2 500 elefanter och drygt 1 0000 bufflar som dagligen spatserar området. Att få höra elefanternas ekande läte sprida sig genom Queen Elisabeths kraterfyllda dalar är verkligen en magisk upplevelse. Närheten till djuren gör er safari i Uganda oförglömlig.

Primater
Tio olika sorters primater njuter av parkens breda miljövariation, med chimpansen som den svårslagna turistfavoriten. Gröna markattor och colobus är lätta att upptäcka i träden, tillsammans med de sluga babianerna – de kända mat-tjuvarna.

Fåglar
Queen Elizabeth National Park är den park i Östafrika som har störst utbud av fågelarter, med en lista på över 600 arter. Majoriteten av fåglarna här betraktas som välkända  östafrikanska fåglar och ett besök här är ett måste för fågelskådare.

Stora kattdjur
Parkens mest avhållsamma invånare är kattdjuren: lejon, leopard, sibetkatt och serval. Lejonen hittar man utspritt i hela parken, med södra Ishasha som favoritställe, där de om dagarna söker skydd från solen. Leoparder är nattaktiva och ses ofta ensamma. De mindre kattdjuren är också mestadels aktiva på natten och bäst sedda på nattsafari.

Historia
Regionen har inte bara ett enastående djurliv, utan också en fascinerande kulturell historia. Uppbyggnaden av parken har hjälpt att skapa en säker framtid för dess ekosystem, vilket i sin tur gynnat kringvarande samhällen.  Området som nu är ockuperat av Queen Elizabeth National Park var tidigare en plats där folk från Basongora hade sina åkermarker. När de brittiska utforkarna Stanley och Lugard hade turer i området under slutet av 1800-talet, rapporterades det om en kraftig minskning av invånare p.g.a. plundring, boskapspest och smittkoppor. Basongoras sociala ekonomi kunde inte återhämta sig från dessa incidenter och med undantag från sjönära byar, så blev området nästan helt avbefolkat. De få som valde att stanna kvar blev tvungna att försörja sig på fiske, vilket bidrog till en ökning av befolkningsmängden och en återhämtning av naturen, vilket i sin tur spelade en viktig roll i beslutandet om parkens uppbyggnad. År 1906 förklarades hela området upp till norra spetsen av Lake George som ett Game Reserve, i ett preventivt syfte mot vad administrationen trodde var en spridning av okontrollerad jakt och ett ökat tryck från bomulls- och veteplantager.

År 1912, var hela Lake George och Ishasha-området begränsat, så hela jordbruk, tillsammans med många fiskesamhällen blev tvungna att flytta till områden som var opåverkade av restriktionerna, vilket ledde till ännu en stor avbefolkning. Nationalparksförordningen godkändes den 31 maj 1952, och parken som då hette Kazinga National Park blev senare samma år legaliserat grundad efter mycket engagemang från dåtidens stora parkförvaltare, Bruce Kinloch, och guvernören, Andrew Cohen.

Tillbaka