Okavangodeltat

Okavangodeltat
Okavangodeltat ligger i Kalahari Basin och är världens största inlandsdelta som förr rann ut i den, sedan tusentals år tillbaka, uttorkade Makgadikgadisjön. Inlandsdeltat rinner numera ut i Kalahariöknen. Med dess konstanta vattentillförsel ihop med mer uttorkade delar ligger området till grund för god vegetation och rikt djurliv. Platsen anses vara en av världens mest eftertraktade vildmarksdestinationer. I Okavangodeltat finns många olika camper och lodger. Ni bör välja boende utefter när på året ni reser och vilken typ av upplevelse ni är ute efter. Moremi Game Reserve skyddar en del av deltat och däromkring finns en del privata reservat. Något som är mycket signifikativt och utmärkande för safari i deltat är möjligheten att upptäcka vildmarken i traditionella kanoter. Okavangodeltats orörda vildmark och goda ekosystem gör att grönska och djur finns året om, alltså är området mycket sevärt oavsett vid vilket tillfälle ni åker. Det går också att få syn på ”The Big Five” i deltat.

Deltat utgörs utav tre olika områden. The Panhandle sträcker sig ner från deltats norra delar. Floderna går djupt och brett, och träsken är översvämmade året runt. Området domineras av papyrus- och dadelpalmer. Deltat kan gå från att täcka 15000 km2 under den torra perioden till 22 000 km2 under regnperioden. Vid deltat växer också vass, akaciaträd, mokolwane palmer, sykomor, korvträd, regnträd och afrikansk mangosteen. Åt sydöst finns det delar som är torrt land, bl.a Chiefs Island, Moremi Tounge och Matsebi Ridge. Dessa områden täcks av mopaneskog, akaciaskog och bush. Många däggdjur rör sig här under vinterns torra månader.

Djur och Natur
Det mesta utav deltats regn faller mellan december och mars. December till februari är också de varmaste månaderna, då brukar temperaturen ligga runt 40 grader mitt på dagen. Resten av året brukar det vara torrt och något svalare. Det är som mest djur i deltat under de kallare och torrare delarna av året. I Okavangodeltat finns mängder av djur som lever där året om och en hel del som är mer säsongsberoende. I deltat lever otaliga däggdjursarter, stora som små. Alla Afrikas större kattdjur lever i området och en utav Afrikas största flockar med vildhundar lever här. Stora flockar med elefanter och bufflar stannar i parken året om. Det tros finnas ca 60 000 Lechwe-antiloper i området vilket gör dem till den största populationen däggdjur i Okavango. I Okavangodeltat kan man hitta nästan alla av södra Afrikas mer kända betes- och rovdjur, åtminstone nån gång under året.

Tidigare var noshörningar utdöda i området på grund av intensiv tjuvjakt, men år 2001 blev de på nytt introducerade till området och har rört sig fritt och utökat sin population sen dess. Över olika 400 olika fågelarter har observerats vid deltat. Det beräknas finnas runt 70 fiskarter i deltat, däribland jättetigerfisk, tilapia och olika typer av malar.

Historia
Okavangodeltat är en World Heritage Site. Väldigt få människor bor i Okavangodeltat, men de finns en hel del som bor precis utanför i byar och mindre städer.

 

Tillbaka