Ngorongorokratern

Ngorongorokratern 
Ngorongoro Conservation Area är ett stort naturområde som upprättats för att skydda Tanzanias djurliv och bevara områdets artlikedom. Ngorongoro Conservation Area sträcker sig mellan de södra delarna av Serengeti och Ngorongoro Highlands, som utgör flera utdöda vulkaner på den västra sidan utav Great Rift Valley. Ngorongorokratern är utan tvekan en av de mest populära parkerna i Afrika och många menar att man under en safari i Tanzania måste inkludera en safaridag i Ngorongorokratern. Ngorongorokratern uppkom när en stor vulkan exploderade och kollapsade, vilket man tror skedde för två till tre miljoner år sedan. Kratern klassas enligt UNESCO som den största intakta vulkankratern i världen. Kratern är 16-19 km i diameter med väggar upp till 600 meter höga. Det är inte bara kratern som gör området unikt och fascinerande, på ingen annan plats i Afrika lever så mycket vilda djur förhållande till ytan som i Ngorongorokratern. 

Safari i Ngorongorokratern
Kratern har på många sätt format sitt eget ekosystem. Förutom det fantastiska landskapet, är en av de största attraktionerna i detta område växtligheten. I sydvästra hörnet finns Lerai skogen, som i huvudsak består utav Gulbarkad akacia. Norr om skogen ligger en grunda Magadisjön som också är en sodasjö och i öster ligger Gorigor Swamp och Ngoitokitok Springs där otaliga flodhästar lever. Den norra delen utav kratern består av öppna gräsfält. Under en safari i Tanzania är verkligen Ngorongorokratern en park värd att besöka. I parken är man garanterad spännande safari härliga uppleveler. Ute på gräsfälten betar stora hjordar av zebror och gnuer. På de stora fälten rör sig också antiloper, bufflar och många andra däggdjursarter. Ngorongorokratern är också känd för att vara den park i Afrika som har den största populationen av svart noshörning. Ngorongorokratern är optimal för många växtätare vilket leder till att det också blir en optimal plats för rovdjuren, det är få platser i Afrika där de olika rovdjuren lever så tätt inpå varandra. Lejonen följer betesdjuren, leoparderna gömmer sig i parkens skogspartier. Även prickiga hyenor och geparder lever i parken. En av de stora anledningarna till att Ngorongorokratern har blivit en av de mest populära parkerna under en safari i Tanzania är djurtätheten och mångfalden. Naturen och djurlivet är fantastiskt, det innebär också att det är en park med många turister till skillnad från flera andra parker i Tanzania. 

Empakaaikratern
Bara 90 minuters bilresa från Ngorongorokratern ligger Empakaaikratern som är mycket mindre. En djup sodasjö täcker ungefär hälften av kratern. Beroende på årstid så finns det tusentals flamingos vid det grunda vattnet i sjön. Empakaaikratern är ett spännande alternativ för dig som söker en safari i Tanzania bortom landets klassiska turiststråk. Safaribilen parkeras vid de yttre kanterna av kratern, sedan börjar vandringen ner för kraterkanten. Vandringen sker tillsammans med beväpnad vakt. Det tar drygt 45 minuter att gå ner till kraterns botten. Vandringen längs med Emakaaikratern går genom skogsklädda bergssluttningar. Längs med vandringen får man en fantastik utsikt mot Ol Doinyo Lengai. Om vädret är klart är det även möjligt att se Kilimanjaro och Lake Natron. Om man väljer att bo två nätter i Ngorongoro området så är en dagsutflykt till Empakaaikratern en spännande utflykt och ett besök till kratern gör din safari i Tanzania unik. 

Olduvai Gorge
Området kring Ngorongoro är inte bara känt på grund av kratern och det rika djurlivet. Forskare menar att människan har sitt ursprung från detta område. Tack vare att fossiler bevarats i vulkanisk sten har man kunnat göra unika upptäckter. Flera av fossilerna som har hittats har forskare daterat till att vara 3,6 miljoner år gamla. Olduvai är en 30 mil lång ravin som är en del utav Great Rift Valley. Området blir därför är en utav de viktigaste förhistoriska platserna i världen och har varit avgörande för att förstå människans utveckling. På museet finns kopior på några hominid fossiler. Bland annat Laetolis fotspår som är de äldsta fotavtrycken som någonsin hittats. Museet har också äkta fossiler av utdöda djur som tidigare levde i området. Ett besök på Olduvai Gorge kan vara ett intressant inslag under er safari i Tanzania.

Tillbaka