Nairobi

Nairobi
Nairobi är Kenyas huvudstad med drygt 3 miljoner invånare. För safariresenären är Nairobi sällan huvuddestinationen utan snarare ett kort stopp innan resan fortsätter. Nairobi är känt för dess kaosartade trafik, vilket i kombination med att vara tätbefolkat gör att staden aldrig sover. I staden finns det goda shoppingmöjligheter, bl.a. stora köpcenter och marknader. Nairobi har även en del sevärdheter och turistattraktioner och Nairobi Nationalpark ligger precis utanför stadsgränsen. Nairobis största flygplats heter Jomo Kenyatta International (JKIA) och Nairobis näst största flygplats heter Wilson airport. De flesta safari-flygen avgår från Wilson och Wilson ligger närmre centrum.

För dig som besöker Nairobi är det bra att vara medveten om att det vanligt förekommande med trafikstockningar. Trots satsningar på större vägar för att ta bort trafikpressen har politiker ännu inte lyckats lösa trafikproblemen. 

Karen & Langata
Sydväst om staden ligger två stadsdelarna Karen och Langata, som är vanliga resmål för turister. Där finns flera trevliga och bekväma hotell och gästhus i lantlig stil. I området finns också spännande aktiviteter, bl.a. ett elefantbarnhem som drivs av David Sheldrick Wildlife Trust, där ni kan se djuren från mycket nära håll. Även Giraffe Centre, som drivs av African Fund for Endangered Wildlife är mycket populärt. På Giraffe Centre kan ni stöta på rothschild-giraffer i dess huvudhöjd bland trädtopparna. Det finns också diverse hantverksbutiker och ett Karen Blixen Museum.

Central Business District
I Nairobis centrala delar ligger det mesta inom det så kallade Central Business District (CBD). På taket till Kenyatta International Conference Central kan man se staden ur 360 graders vinkel. Ett besök på Kenya National Museum, ger inblick i landets historia, Kenyansk kultur samt lära sig om landets natur och djurliv. En bit norr om CBD ligger Gigiri, som har nära till stadens bästa shoppingcenter, kända restauranger och trevliga attraktioner, bl.a. Village Market och Karura Forest.

För er som stannar i Nairobi över dagen eller längre, så brukar det åtminstone ta en halvdag för att ta del av de större attraktioner som staden har att erbjuda. Några av kända platser i staden är: Kenyatta Avenue med alla dess affärer och palmträd, den första presidentens mausoleum, parlamentsbyggnaden, Kenyatta International Conference Centres tak, järnvägsmuseet och det nationella museet.

Nairobis Historia
Nairobi växte fram då genom att vara en arbetsplats och tillfälligt hem åt britter och indier som jobbade med järnvägen. Platsen kallades förr ”Nakusontelon”, som betyder ”början på all skönhet”, och blev senare känt som Nairobi, som härstammar från masaifolkets namn för ”platsen med kallt vatten”. Nairobi fick fotfäste och blev sedan huvudstad för British East Africa 1907. Staden expanderade kraftigt och öppnade ett flertal hotell, bl.a. Stanley Hotel som numera heter Sarova Stanley. Under mellankrigstiden var staden huvudstad för ”Happy Valley Set” och efter andra världskriget flyttade många nybyggare från landsbygden in i staden. Vid 80 och 90-tal blev klyftorna mellan fattiga och rika i staden tydligare och kriminaliteten ökade. Sedan slutet av 90-talet har en ny modernisering tagit fart och Nairobi växer för varje år. 

Tillbaka