När ska man resa på safari?

Safarisäsonger
Vilka månader är egentligen de bästa att åka på safariresor i Kenya? När ser man flest djur i Tanzania? Hur varmt blir det i Uganda? När regnar det i Botswana? Hur undviker man de stora turistströmmarna i Sydafrika? Samma kontinent men olika länder med mer eller mindre skilda klimat och safarisäsonger.Safari i Kenya
Klimatet i Kenya varierar något beroende på läge och höjd, men eftersom det ligger vid ekvatorn är dagarna varma ungefär året om i de flesta delar av landet. I Mombasa och kustområden visar termometern sällan under 20 grader –  längre in i landet på hög höjd är det desto svalare. Till många safariresenärers förvåning är de tidiglagda morgonturerna ofta ganska kyliga. Åker du till höglandsparkerna är det bra att klä sig så att man inte fryser när man åker ut på morgonsafari. Vid resor till parker som ligger lägre, och således inte är fullt så kyliga, kan det räcka med en extra fleece till de tidiga och sena safariturerna. Månaderna juni-oktober och januari-februari är landets högsäsong, både när det gäller väder och safariturister. Det finns möjligheter till bra safariresor året om, men djurskådningen och således safariresorna överlag är bäst i Kenya under högsäsongen. Detta leder till att priserna på lodger går upp och man får vara ute i god tid med bokningarna. Januari och februari är heta, torra månader med mycket goda djurskådningsmöjligheter. November och december, brukar ge kortare regn. Från mitten av december följer den varma, torra säsongen. Den brukar i regel hålla på till mars, men att regnet försenas ytterligare är inte ovanligt. Under mars-maj, och i synnerhet sen-april, kommer de långa regnen och vattnar de uttorkade landskapen. Den största höjdpunkten på safariresor i Östafrika är för många den s.k. wildebeest migration. Detta rankas som en av de mest spektakulära naturupplevelser som existerar. Det är inte för intet vissa kallar det ”världens åttonde underverk”. En miljon gnuer, tillsammans med zebror och gaseller, förflyttar sig mellan Masai Mara i Kenya och Serengeti i Tanzania. Juni-oktober är den bästa tiden för att skåda detta i Masai Mara. 

Tanzania
Tanzania ligger beläget strax under ekvatorn och landets storlek gör att klimatet kan variera. I stora drag kan man säga att det i största delen av landet råder tropiskt klimat, med torr- och regnperiod. Safariresornas högsäsong infaller juni-september. Vädret är något svalare, men det är fortfarande torrt. Detta är starten på den långa torrsäsongen som pågår juni-oktober – regn är mycket ovanligt, även på kusten och öarna. Chansen att se många djur är hög, då trädens lövverk är glesa och djuren trängs kring de få vattenhål som finns. Temperaturerna varierar beroende på var man befinner sig, hur högt och vilken ort. Det är dock överlag klarblå himmel, soligt, varmt och skönt. Oktober-februari är vädret är mycket hett, speciellt under december, januari och februari. Under månaderna november och december kan det förekomma regn men dessa är mycket mindre och inte lika frekventa som under den stora regnperioden. Under januari-februari torkar det upp, som om naturen hämtar andan och förbereder sig inför den långa regnperioden. Safariresornas lågsäsong infaller med regnen – alltså under april och maj. De kraftiga skyfallen gör vägarna leriga och vissa delar av parkerna blir svåra att ta sig till, till och med via safarifordonen. Det regnar sällan hela dagar, eller alla dagar, men kraftiga störtskurar på eftermiddagar är inte ovanligt – i synnerhet vid kusten och på öarna. Luftfuktigheten är hög och temperaturerna rör sig runt 30-35 grader. Landskapet i parkerna är frodiga och gröna. Detta är även safarisäsongen för den som vill undvika de allra värsta turiststormarna. Vissa lodger och hotell kan dock hålla stängt. 
 

Uganda
Uganda ligger på den upphöjda sänka där västliga och östliga Great Rift Valley förgrenar sig. Det mesta av landet ligger på drygt 1000 meters höjd. Höjden över havet påverkar givetvis det tropiska ekvatorialklimatet. Temperaturerna i Uganda ligger högst generellt mellan 20 och 27 grader – som lägst 12-18 grader. Uganda är varmt och soligt året om, med medeltemperatur på 26 grader, men med regn- och torrperioder likt Kenya och Tanzania. Precis som i dessa länder är det lättast att se många djur i parkerna under torrsäsongen – då är safarisäsongen alltså som bäst. I Uganda infaller torrsäsongen juni-augusti och december-februari. Under dessa månader regnar det sällan, himlen är klar och solen strålar. En av de största djurattraktionerna i Uganda är vandringar för att se bergsgorillor ­– under högsäsong behöver dessa bokas långt i förväg. Gorilla-trekkingen görs oftast i regnskogar där det är svårt att undvika regn helt; gorillasafaris är således i regel något blötare än parksafaris. Övriga parker och lodger är annars sällan överfulla i Uganda – inte ens under torrsäsongen. De månader med mest nederbörd är april-maj och november. Detta påverkar även safarisäsongen – i vissa områden stänger parkerna helt och vissa vägar och vandringsleder är i mycket dåliga skick. Bokar man en gorillasafari under regnperioden går det inte att få pengarna tillbaka även om regnet skulle skapa problem av något slag – vandringarna går enligt schemat. Under denna säsong är parkerna gröna och djurskådningen inte lika god som under torrsäsongen. Dock går det fortfarande givetvis att se djur, och många av dem har nyfödda ungar. De flesta delar av Uganda får i regel 1000-2000 mm regn per år, men vissa regionala variationer förekommer givetvis. I de torraste delarna i norr kan det komma så lite som 100 mm årligen. Regnskogarna är givetvis blötare.

Botswana
Botswanas klimat är karakteristiskt för södra Afrika och safarisäsongernas topp nås under torrperioden. Högsäsongen råder maj-oktober då landskapet är torrt och dagarna klara och heta. Under de klassiska sommarmånaderna i Sverige – juni, juli, augusti – är dagarna varma, men kvällar och nätter kyliga. Detta är safarisäsongernas blomstringstid i landet. Djuren är lätta att se då torkan gör att de samlas vid de vattenkällor som finns tillgängliga. I synnerhet är september och oktober populära safarimånader: temperaturerna stiger ytterligare (de kan klättra upp till 40 grader!) och djurskådningen koncentreras i parkerna.Mellansäsongen pågår i regel under två månader: november och senare i april. November är vädermässigt en besvärlig månad att förutse – ibland fortsätter oktobers hetta helt sonika och ibland kommer de första regnen och kyler ner. Det är i regel färre turister men djurskådningen är alltjämt god. Under april (och även maj) är vädret i Botswana generellt härligt med blå himmel och grön, frodig natur. Nattemperaturerna börjar dock sjunka kraftigt, speciellt i Kalahariöknen som är mycket torr och varm. Områdena runt Okavangofloden är betydligt behagligare temperaturmässigt. Regnen brukar komma under vår svenska vinter: december-mars. Temperaturerna befinner sig runt 20 grader på morgonen och klättrar över de 30 under eftermiddagen. Dagarna kan skifta väldigt: alltifrån soliga och klara, till grådaskiga eller med kraftiga åskoväder framåt eftermiddagarna. Januari och februari är i regel blötast, men även stekande varma med omkring 32 grader som medeltemperatur. Under mars och april avtar regnen och även temperaturerna svalnar av något. Regnsäsongen gör, precis som i Östafrika, att vägarna i safariparkerna blir leriga och vissa helt otillgängliga. Under regnsäsongen stänger vissa vandringsleder. Turisterna är glesare, men lövverken och träden desto tätare. 

Sydafrika
Vädermässigt är Sydafrika trevligt att besöka så gott som året om. På grund av sitt absolut sydliga läge på den afrikanska kontinenten är årstiderna de omvända från våra i norr. Torrperioden, tillika vintertid, i Sydafrika infaller runt maj-september. Detta är även den bästa tiden för djurskådning i parkerna på grund av landskapet som torkar upp, vegetationen blir allt glesare och djuren letar sig till de vattenkällor som finns att hitta. Dagarna är i regel torra, varma och klara – på morgonen kan det dock vara något kyligt. Safarisäsongen sprudlar dock inte; detta är lågsäsong för turismen då parkerna sällan är överfulla. Högsäsongen för safariresor och turismen råder under december-januari då turistströmmarna är stora med skolloven – både semestersugna sydafrikaner och besökare från andra länder. Kulmen nås runt jul till mitten av januari, samt runt påsktid, vill man resa till Sydafrika under denna period är det viktigt att vara ute i god tid. Sommartiden, och regnperioden, äger rum oktober/november–mars, med regn och dimma. Detta förstör dock stör sällan en hel semester då det ofta rör sig om eftermiddagsduschar. Landskapet blir frodigare och djuren således svårare att se. December-februari (i synnerhet december) är det inte bara turiststinna månader ­– även temperaturerna stiger och det kan bli mycket varmt.De kallaste månaderna är i regel juni-augusti (alltså våra svenska sommarmånader). I norr och regioner på lägre höjd kan dock dagarna bli nästan olidligt heta. Längs Indiska Oceanens kust är klimatet tropiskt med tryckande värme och hög luftfuktighet. Våren (mitten av september-november) och hösten (april-maj) är överlag ideala månader att besöka landet – vädret är fint men man undviker samtidigt de största turistströmmarna. 

Tillbaka