Murchison Falls National Park

Murchison Falls National Park
Murchison Falls National Park ligger vid Ugandas nordvästra del, cirka 300km från huvudstaden Kampala, där Bunyoros branta sluttning tonas ut i en vidsträckt och palmbeklädd savann. Parken är Ugandas största och äldst bevarade naturskyddsområde med över 100 däggdjursarter och nära 500 fågelarter. Murchison Falls är en spännande park att besöka under safari i Uganda.

Naturen i Murchison Falls National Park
Murchison Falls är ett vattenfall mellan Kyogasjön och Lake Albert och är en del av Vita Nilen i Uganda. Vattnet faller 7 meter och tumlar vidare i en väldig fart. Det mäktiga vattenfallet suger ut det sista av flodens kraft och förvandlar den till en vidsträckt och fridfull ström som tystlåtet flyter vidare till Lake Albert. Den här delen av floden förser Uganda med ett av naturlivets mest spektakulära skådespel. Många djur söker sig till flodbankarna så som elefanter, giraffer och bufflar medan flodhästar, nilkrokodiler och vattenfåglar har flodbankerna som sitt hem. Det går bra att åka på safari i Murchison Fall National Park året runt. Vädret är tropiskt och varmt då området ligger nära ekvatorn så skiftar inte temperaturen märkbart, utan stannar på en stadig nivå året runt. 

Djurlivet i Murchison Falls National Park
I parken lever en mångfald av djur, bl.a. flodhästar, antiloper, giraffer, koantilop och ugandakob. Murchison Falls National Park är också en av de bästa platserna i Afrika att få en skymt av träskonäbben, vilket är en sällsynt pelikanfågel. I parken är det möjligt att åka på båtsafari, en spännande och unik upplevelse. I Murchison Falls har det observerats över 50 olika arter av rovfåglar. I parken kan du också få se fyra av “Big Five”, med noshörningen som enda undantag. Det finns ett stort bestånd av lejon med lite tur är det möjligt att se dem jaga. Buffel och elefant är relativt vanliga att se medan hyenor är mer sällsynta. Ett besök i Murchison Falls kan göra er safari i Uganda oförglömlig. 

Murchison Falls National Park Historia
Mellan åren 1907 och 1912, blev alla invånare i området på omkring 13000km2 tvungna att evakuera p.g.a. en spridning av sovsjuka från tse-tse flugor. Detta bredde väg för grundandet av Bunyoro Game Reserve år 1910, vilket är området söder om Nilen. År 1928 vidgades gränserna in till Gulu District norr om floden, och det resulterade i att det skyddade området blev känt som Bunyoro-Gulu Game Reserve. Då folket redan hade blivit evakuerade var det möjligt att etablera skyddsområdet utan att behöva förflytta några människor. År 1952 grundades National Parks Act of Uganda av den brittiska ledningen. Efter fyrtio år av minskad jakt i Bunyoro-Gulu Game Reserve ökade djurantalet till ett sånt bestånd att reservatet blev tvunget att expandera, vilket senare blev Murchison Falls National Park, en av de två första nationalparkerna tillsammans med Queen Elizabeth National Park. Fram till mitten av 60-talet var Murchison Falls nummer ett på listan över safari-destinationer i Östafrika, med över 60000 besökare varje år. 
 

Tillbaka