Mt. Elgon National Park

Mt. Elgon National Park
Mt. Elgon har en av världens största vulkaniska baser med en yta på 4 000km2. Lokaliserad vid Ugandas gräns mot Kenya är Mt. Elgon också en av Östafrikas äldsta och mest isolerade vulkaniska berg. Dess vidsträckta form har en diameter på 80km och sträcker sig högre än 3 000m över de kringvarande slätterna. Bergets kyliga fjäll erbjuder, trots de varma områderna nedanför, en fristad för många alpina djur- och växtarter.

Djurliv
Parken har ett varierat utbus av djur- och växter, bl.a. sten- och trädhyrax, elefanter, bufflar, ellipsvattenbock, oribi, buskbock, skogssvin, busksvin, leoparder och servalkatter. Dock är dessa djur ovanliga att få syn på. Mer vanligt sedda är colobus, babianer, svartkindade vitnäsor, gröna markattor, dykarantiloper och trädekorrar.

Fågelliv
Berget är perfekt för fågelsafari och hem åt 300 fågelarter, med 40 ovanliga arter inkluderade. Nämnvärda arter är bl.a. höglandsfrankolin, mustaschdvärgbarbett, svartskuldrad glada och tekezésolfågel. Mt. Elgon är en av de få ställena i Uganda där man kan se den utrotningshotade lammgamen, svävande över landsskapen.

Aktiviteter
En av de mest välbesökta platserna i nationalparken är en serie av fyra grottor: Kitum, Makingeni, Chepnyalil och Ngwarisha, av vilka alla är möjliga att utforska. Kitum sträcker sig horisontellt 200m in i bergets hjärta och är den största av de fyra grottorna. Grottorna är kända för att vara samlingsplatser för elefenter. Varje natt vågar sig mängder av elefanter ner i grottorna för att komma åt de stora saltansamlingarna. Detta fenomen har gett elefanterna namnet ”underground elephants”. Detta ger dig en förstklassig safari i Uganda och en upplevelse du sent ska glömma.

Skulle du vilja klättra upp för Mt. Elgon så kommer du mötas av en magnifik och stilren vildmark. Men med avsaknad av det vanliga målet att nå bergets topp, så är den verkliga upplevelsen att få stiga ned i vulkanens väldiga krater. 

Kulturella möten i Mt. Elgon National Park
Ta reda på varifrån ditt kaffe kommer från! På speciella fält på bergets sidor odlar man  Arabiskt kaffe, också kallat Sipi eller Bugisu. Jordbrukarna här ryktas producera ett av det finaste kaffet i Kenya och Uganda.
Drömmer du om att gå på safari i Uganda, så är kaffesafari en säregen upplevelse som inte erbjuds på så många andra ställen i landet.  En guidad tur genom kaffeplantagen ger dig kunskap om hur man planterar, plockar, maler, förvarar och tvättar kaffet. Du kommer också få insikt i hur de lokala byborna lever, genom möten med byborna och deltagande i traditionella tillställningar. Lär dig mer om Afrikansk matkultur genom förberedelser, tillagning och smakprovning av lokala rätter. Ett besök på marknaden där kvinnorna visar upp sina hantverk är också att rekommendera. 

Tillbaka