Molepolole

Molepolole
I Utkanten av Kalahari, i södra Botswana, ligger Botswanas tredje största stad, Molepolole. Staden har ca 70 000 invånare och är en av Afrikas största traditionella samhällen. Pga. av dess närhet till Kalahariöknen är det halvöken-klimat i och utanför staden. Molepolole fungerar som en inkörsport till Kalahariöknen.

Aktiviteter
Det finns många olika utbildningsinstitut i Molepolole med allt från grundskola till eftergymnasiala studier. En utav landets största sjukhus, Scottish Livingstone Hospital, ligger i staden. Nära sjukhuset ligger även Scottish Livingstone Church som byggdes på 20-talet. Bland sevärdheter i staden finns hällmålningar i Manyanabyn och Kgosi Sechele I Museum. Man kan även besöka gruvorna där folk som är anställda av Botswanas största gruvföretag, Debswana Diamond Company, håller till.

Historia
Stadens namn kommer från Molepolole River och är huvudsakligen hem till Bakwena Tribe. År 1937 blev Bakwanastammen tvungna att flytta till Molepolole från deras tidigare hem, Ntsweng. Ntsweng är en historisk plats, täckt med spår av ockupation, som man kan besöka. En del utav Bakwanafolket bygger fortfarande stenmurar runt sina hem, som är en flera hundra år gammal tradition.

Tillbaka