Mkomazi National Park

Mkomazi National Park
Mkomazi National Park sträcker sig över 3 500 km2 stor yta och nationalparken ligger i norra Tanzania varifrån man i klart väder kan se Mount Kilimanjaro, Afrikas högsta bergstopp. I söder Pare- och Usambarabergen med sina dramatiska sluttningar, och i norr, Kenyas vidsträckta Tsavo National Park som gränsar mot Mkomazi, vilket gör området till en gemensam migrationsplats för elefant-, oryx- och zebrahjordar under regnperioden. Tillsammans med Tsavo skapar parken ett av de största och mest betydelsefulla skyddade ekosystemen i Afrika.

Mkomazi ligger vid den södra spetsen av Sahelzonen, vilket är en halvtorr gränszon mellan Sahara och de mer bördiga områdena i söder, med gröna nyikabuskar, uråldriga baobabträd och avskilda bergskullar som beklär marken. På andra ställen bortom havet av buskage hittar ni öppen savann och paraplyliknande acaciaträd som ger skugga åt djuren.

Djurliv
Mkomazi Natinal Park är inte är lika välbesökt som många andra parker i Tanzania så är djuren inte heller vana vid safarifordon och därmed lite mer skygga av sig. Mkomazi erbjuder ett rikt djurliv i parken lever bland annat elefant, lejon, leopard, gepard, giraff, grantgasell, mindre kudu, buffel, giraffantilop, zebra, vårtsvin, oryx, eland, silverryggad schakal, vildhund och vildkatt.

Mkomazi har också ett rikt fågelliv. Det uppskattas finnas mellan 450-500 fågelarter i området, vilket gör parken till en av de mest fågelrikaste regionerna i Östafrika. Parken är därför en perfekt plats för er som är fågelintresserade. Ni kan förvänta er att se duvor, näshornsfåglar, olika sorters vävare och pärlhönor, som alla finns närvarande i stora flockar. Har ni turen med er så kan ni till och med få se den sällsynta stridsörnen och den violetta skratthärfågeln. Reptiler ses också ofta här och de som är mest nämnbara är krokodiler, pytonormar, mindre- och blåhövdade agamaödlor. Mkomazi har också startat ett intensivt projekt med fokus på att rädda de utrotningshotade trubbnoshörningarna i regionen. Parken är perfekt för noshörningarna, med en torr och dammig miljö under större delen av året. Även vildhundar har blivit extra omhändertagna efter att även dem varit utrotningshotade

Historia
Trots att området inte tidigare hade något större värde p.g.a. sin isolerade placering i landet så bestämdes det ändå att regionen skulle bli en nationalpark 1951, utan det finansiella understödet som erhållts för de mer kända parkerna som Ngorongoro Consevation Area och Serengeti National Park. År 1989, när Tanzanias regering återigen tog parken i fokus bestämdes det att den skulle bli ett National Priority Project, efter att man sett dess sanna potential och betydelse. Idag är parken lättillgänglig för besökare, med bara en och en halv timmes bilfärd från Mambo View Point till en av parkens entréer, Kivingo.

Tillbaka