Mgahinga Gorilla National Park

Mgahinga Gorilla National Park
Namnet kommer från ”gahinga”, vilket är det lokala ordet för de vulkaniska stenar som beklär vulkanernas baser. Mgahinga Gorilla National Park är Ugandas minsta nationalpark och är lokaliserad högt upp bland molnen, på en altitud mellan 2 227m ö h och 4 127 m ö h. Precis som namnet hänvisar till, så är parken skapad för att ge de utrotningshotade bergsgorillorna som lever i den täta skogen, en fristad. Skulle du vara sugen på att se dessa magnifika djur i sin naturliga miljö, så är Mgahinga ett av de få ställena i världen där du kan få gå på en oförglömlig gorillasafari. Parken är utan tvekan en av Ugandas ledande turistdestinationer, tack vare de sällsynta pimaterna.

Men parken är inte bara betydelsefull för djur och växter, utan spelar också en viktig kulturell roll för de infödda Batwa-pygméerna. Stammen av samlare och jägare var skogens ”första folk”, och är beroende av skogen, då den förser dem med skydd, mediciner och mat. Deras urålderliga kunskap om dess hemligheter förblir ojämförliga.
Nu för tiden kan du som besökare få en guidad tur genom skogen och bli introducerad till deras fantastiska levnadsstil, med en alldeles egen Batwa-guide.

Naturen i Mgahinga Gorilla National Park
Mgahingas mest slående kännetecken är dess tre konformade, utdöda vulkaner, som är en del av Virunga Range, längs med Ugandas, Kongo-Kinshasas och Rwandas gränser. Parken utgör en del av den mycket större Virunga Conservation Area, vilket inkluderar intilliggande parker i Uganda. Vulkanernas sluttningar erbjuder en biologiskt skiftande miljö med ett stort utbud ekosystem, och ger en slående bakgrund till det vackra landskapet.

Historia
Den brittiska administrationen förklarade området som ett naturreservat år 1930, och blev utnämnt till nationalpark 1991.

Tillbaka