Meru National Park

Meru National Park
Meru National Park öppnades år 1966 och är en av fyra angränsande parker på Mount Kenyas regniga, östra sida. Regnigast är det i Merus nordvästra delar som ligger på ca 1 000 m.ö.h. Meru är en av de minst besökta av Kenyas större parker. Parken är lugn och det är sällan turister stöter på varandra under sina safariturer. Det 870 km2 stora området är orört och har ett vackert och rikt naturliv. Att få se mängder med djur tillsammans med ”The Big Five” blir allt vanligare och safariupplevelsen har blivit minst lika bra som på de mer populära parkerna under de senaste åren.

Parken ligger ungefär 350 km från Nairobi och det finns landningsbanor nära Meru Mulika Lodge och Elsa Kopje. Meru Mulika Lodge och Elsa Kopje är båda uppskattade lodger, och extra attraktiva pga. dess närhet till flyget. Elsa Kopje ligger på Muhwango Hill med god utsikt över parken. Leopard Rock Lodge är också ett mycket attraktivt alternativ, beläget på gränsen mellan Meru National Park och Bisanadi National Reserve. 

Djur och Natur
Under maj och november är det som svårare att se djur i Meru för då infaller områdets regnigaste perioder, vilket innebär att Merus höga och tjocka savanngräs blir ännu frodigare. Under de torra perioderna betas gräset av mer flitigt, vilket gör att man ser bättre och längre. Vid vattendragen är det spännande djungel-likt klimat. Breda baobabträd och udda palmer är utplacerade på olika platser längs horisonten. En av Merus landskaps stora höjdpunkter är dess bäckar och floder. Bl.a. floden Rojewero som är en uppskattad attraktion med god utsikt och möjlighet att se flodhästar, krokodiler, fiskar och fåglar.

Chansen att få se diverse rovdjur är stora och gör vildmarksupplevelsen till något extra. Däggdjuren frodas i Meru, mycket tack vare den stora mängden vatten. Som besökare kommer ni få chansen att se bl.a. lejon, geparder, giraffer, zebror, gaseller och elefanter. I vattnet hittar du framförallt krokodiler och flodhästar. I Meru National Park brukar man även stöta på bufflar, som är lejonens huvudföda.

Meru National Park är också en bra plats för fågelskådning med mängder av olika fågelarter, bl.a. den afrikanska fiskugglan som endast kan ses efter skymning, den eftertraktade afrikanska simrallen som är en eftertraktad art som sällan syns på land, tillsammans med kungsfiskare och jättekungsfiskare.

Meru Rhino Sanctuary
Meru Rhino Sanctuary är en av de viktigaste delarna i Meru. Dess säkra noshörningsområde ligger i västra delen av parken och täcker ungefär 80 km2. Noshörningarna hålls under uppsikt dygnet runt och är skyddade av staket. De ca 40 vita noshörningarna trivs förhållandevis bättre än de ca 20 svarta som har besvär med tsetseflugor.

Det mesta av Merus landskap är platt, men det finns också stora områden med klippiga åsar och kopjes, bl.a. de mycket uppskattade Mughwango Hill, Mulika, Mururi och Bwatherong som är exempel på träsk som erbjuder fantastisk safari. Adamson´s Falls är också en plats som brukar rekommenderas att besöka, med dess vackra vattenfall och floder.

Historia
Meru har länge varit hem åt traditionella herdar tillsammans med deras boran-boskap, getter och kameler. För längesen flyttade även människor från de nordöstra delarna av Mount Kenya till Meru. Söder och väster om parkens gränser finns det också farmer som ägs av Merus invånare. Lejonet Elsa, från boken och filmen ”Born Free”, bodde i parken och är nu även begravd där. Elsa är begravd i reservatets södra del som många turister brukar besöka.

Området har stundvis haft stora problem med tjuvjakt och läget har ibland blivit så pass allvarligt att parken t.o.m. tvingades att stänga ner mellan 1980 och sent 90-tal. Med hjälp från bland annat EU, återgick sedan området successivt till det bättre. Det gjordes nya vägar, ny arbetskraft tillförskaffades och det byggdes ett säkrat noshörningsområde för både vita och svarta noshörningar.

Tillbaka