Masai Mara National Reserve

Masai Mara
Maasai Mara är Kenyas mest kända naturreservat. Parken är främst känt för sina kattdjur och området är som mest besökt under ”The Great Migration”.  Alla djuren i ”The Big Five” lever i Masai Mara området, med noshörningen som den mest sällsynta. Mellan juli och oktober når The Great Migration Masai Mara. Mängder av gnuer vandrar från torra fält i Tanzania för att söka efter vatten och färskt gräs. Men The Great Migration är inte bara till för växtätare, utan ger också rovdjuren en festmåltid.

Två större floder, Mara- och Talek River rinner genom reservatet och utgör gränserna för Masai Maras tre delar. Det är möjligt att färdas mellan alla delar, dock är antalet broar över floderna begränsade. De tre olika delarna heter Mara Triangle, Musiara Sector och Sekenani Sector. Masai Mara är en del av Serengeti-Mara Eco-System som sträcker sig mellan Mau Escarpment ovanför Kenyas Rift Valley, till Ngorogorokratern i Tanzania. I Masai Mara vallar traditionellt klädda massajer om sina boskap på ett vis som knappt förändrats sedan de kom dit för 350 år sedan. Besök till Maasai Mara bör planeras noggrant, speciellt om man ska dit under högsäsongen, samtidigt som migrationen. För turister som är ute efter de klassiska panoramabilderna med djur så långt ögat når, är detta rätt plats att besöka.

Utmärkande för Masai Mara är att det anordnas luftballongsturer i området. På en luftballongstur fokuserar man inte huvudsakligen på djuren, utan mer på utsikten och naturen i sin helhet. Turerna brukar genomföras vid gryningen och det får plats runt 12 personer i ballongens korg. De är ungefär en timme långa och de ideala rutterna går längs Mara- eller Talek River.

Djur och natur i Masai Mara
Majoriteten av Masai Maras område består av låga gräsfält, vilket gör att djuren är väldigt lätta att upptäcka bland den utstickande miljön. Masai Maras mest eftertraktade och uppskattade landmärken och destinationer är bl.a. Oloololo eller Siria-Oloololo Escarpment åt väster, som utgör en gräns för reservatet, och Ngama Hills och de bakomliggande Lojta Hills i öster. Inuti reservatet ligger också Rhino Ridge, Paradise Plain, Musiara Marsh och Leopard Gorge. Det finns ungefär 400 lejon i Maras olika delar och att få syn på dem är inte ovanligt. Även leoparder och geparder har blivit fler på senare tid. Med lite tur finns också möjligheten att se fläckig hyena, schakal och öronhundar. Masai Maras mest sällsynta rovdjur är vildhunden som förr varit hotad av utrotning i regionen. Varje år ökar antalet vildhundar i Masai Mara och det blir allt vanligare att få syn på dem. I Masai Mara finns det en mängd olika växtätare, där fokuset ligger på gnuerna och zebrorna under migrationen. Flodhästar är lätta att få syn på året om, men tenderar att hålla sig undan The Great Migration. De håller gärna till vid flod- och sandbankar, speciellt under tidiga mornar när de frukostätande turisterna precis stigit upp.

Masai Mara är hem till runt 450 olika fågelarter vilket gör området till en bra destination för fågelskådare. Allt från pärlhöns och strutsar, till stora mängder rovfåglar befinner sig i området. En stor attraktion för besökare är de stora hornkorparna, som med sina röda ansikten är en av Maras mer utstickande fågelarter.

Historia och kultur
Innan den moderna befolkningen, som har anlänt till Mara under de senaste hundra åren, är det mest troligt att Mara var bebott av jägare/samlare i tusentals år. Det finns spår (bl.a. gamla redskap) från folk norrifrån som lär ha anlänt för ca 2 000 år sedan. Massajerna blev först etablerade i regionen under 1700-talet då de tagit sig från södra Sudan under föregående århundrade. Runt 1850 utbröt inbördeskrig mellan Masai-samhällena och drabbades senare av boskapspest, vilket dödade majoriteten av deras boskap, tillsammans med mängder av vilda betesdjur. Detta medförde att området i stort sett verkade övergivet när europeiska jägare och utforskare kom till platsen innan första världskriget. Mara blev då nästan enbart en jaktzon under de kommande 50 åren. Masai-folket jagar i huvudsak inte förutom när de enligt tradition ska döda ett lejon som mandomstest. Massajerna har länge levt i harmoni med naturen och rört sig runt i större delar av området. På senare tid har de dock anpassat sig mer och mer till turismen och många livnär sig nu på att vara safari- och lägerchefer. 

Området som idag kallas Mara Triangeln, blev 1948 utnämnt som reservat, för att senare expandera i storlek.

Tillbaka