Marsabit National Park

Norra Kenya
Norra Kenya är ett av Kenyas mindre djurtäta områden. I norra delen av Kenya strutsar, zebror och giraffer vanligt förekommande djur. Utöver dem finns också elefanter och lejon samt vildhundar i Namunyak Conservancy och Marsabit National Park men dessa är mer sällsynta. I Lake Turkana finns Afrikas största koloni med nilkrokodiler. I skogs- och bergsområdena finns mycket olika fågelarter, och från oktober till mars brukar bl.a. palearktiska fåglar vara på besök. I Norra Kenya är det inte ovanligt att det går flera månader, till och med år utan regn. Den starka solen strålar konstant mot det torra landskapet. Området består av klippiga sandtäckta delar och vulkanklimat. På bergen förekommer det stundvis frodig och grön skog.

Kultur
I Norra Kenya bor tolv olika stammar som alla har en väl fungerande livsstil, anpassad till det torra klimatet. De olika stammarna har olika sätt att livnära sig på. Turkanafolket håller till vid Lake Turkana och är fiskare, Buriji livnär sig på jordbruk och boskap medans Samburufolket är ett nomandfolk där kameler spelar en viktig roll. En gång om året anordnas Lake Turkana Festival och då samlas alla stammar för några dagar av sång, dans och fest. Festivalen hålls på den östra sjöstranden dit det går charterflyg från Desert Rose Lodge. Att besöka festivalen brukar uppskattas av både lokalbefolkningen och turister, man får chans att möta och ta del av folket och kulturen på ett äkta och autentiskt vis.

Marsabit National Park Safari
Mount Marsabit är en gammal sköldvulkan som ligger en kilometer ovanför Kaisut Desert. Berget är alltid grönt och får gott om regn från molnen som dagligen formar sig över det. Regnskogen och heden på dessa höjder är befolkade av bufflar, större kudu och mycket stora elefanter. Skogen är väldigt vild och tät, vilket gör det svårt att se större mängder djur. I Parken finns det över 400 olika fågelarter vilket gör fågelskådning till ett stort nöje. Runt kratersjön och Paradise Lake finns det dessutom mycket bra fågelskådningsplatser.

Namunyak Wildlife Conservation Trust
Till söder om Mathews Range - ett vilt och robust skogstäkt bergsområde, ligger Namunyak Wildlife Conservation Trust, som är ett 350 km2 stort reservat som sköts av det lokala samhället. Boendet här är ett utav de få som är lyxigare, 2008 byggdes det om och bytte namn till Sarara. Kenyas semi-ökenområden är inte kända för att garantera klassiska afrikanska djurlivsupptäckter, men de har två utstickande apsorter som är speciella för detta område; brazzas markatta, som brukar synas i utspridda delar av västra Kenya och den endemiska colobusapan, tillsammans med andra djur som elefanter, de något sällsynta klippspringarna, bergsrörbockar och leoparder. För fågelskådare finns det också många speciella fåglar, bl.a. rüppelgam, abessinsk solfågel, akaciaflugsnappare, stenvaktel och dvärgcistikola.

”Singing wells” är ett kulturellt fenomen som går att ta del av under Namunyaks torrperioder. När vattnet i brunnarna är väldigt lågt måste den lokala befolkningen samarbeta och forma en mänsklig kedja för att komma åt vattnet. Samtidigt som de gör detta sjunger de, vilket skapar en harmoni.

Mount Nyiru Safari
Mount Nyiru, eller Nyiru Range är en samling klippiga berg, delvis täckta med skog. Forsande floder flyter ner längs ravinerna och stora klippor sticker ut från flankerna och vid närheten av toppen finns ett av Kenyas mest avlägsna och lyxiga boende, Desert Rose Lodge. Många besökare färdas till stugorna med helikopter och det är också vanligt att flyga till en landningsbana på fältet vid foten av berget. Naturen på och runt omkring berget är mycket magnifik.

Mount Nyiru är känt för sina stora mängder kameler, och då främst enpucklade dromedarer. Man får rida kamelerna, men de flesta brukar gå sida vid sida med dem. Längden på safariturerna brukar variera mycket, man kan vara ute i allt från några timmar till några dagar. Ute på tur brukar även turisterna stöta på mycket annat lokalt djurliv, som t.ex. elefanter, zebror och gaseller.

Desert Rose är ett bra resmål för den som vill komma nära inpå Kenyas folk och kultur. De anställda på Desert Rose har god kontakt med lokalbefolkningen och de brukar låta turister att besöka festligheter, ritualer och ceremonier. Desert Rose är en vanlig utgångspunkt för flygsafari. De flesta väljer att åka till Lake Turkana, men man kan även besöka t.ex. Sibiloi National Park vid gränsen till Etiopien och South Island park.

Tillbaka