Mapungubwe National Park

Mapungubwe National Park
Parken liggen på gränsen mellan Sydafrika, Botswana och Zimbabwe. Det kan vara så att ni har tänkt att besöka Mapungubwe National Park för att upptäcka dess fascinerande historia, men när ni väl är där så kommer ni uppleva så mycket mer än bara det. Ni kommer mötas av en fantastisk scenisk känsla vid den majestätiska Limpopo River, de magiska sandstenskullarna som glöder i solen och för att inte glömma de gigantiska baobabträden som enligt legenden blev planterade upp och ner av Gud. Många människor pratar om att Mapungubwes utstrålning skiljer sig från andra parker och avger en distinkt spirituell känsla. Mapungubwe erbjuder fantastisk safari i Sydafrika med en unik biologisk mångfald. Här hittar ni både lejon, elefanter, noshörningar, leoparder och vildhundar som migrerar fritt fram och tillbaka mellan de tre landsgränserna.

Historia
Området har en lång och invecklad historia. Arkeologiska studier visar att de forntida invånarna höll på med byteshandel mellan Arabien, Indien och Kina, där guld och elfenben var de största exportvarorna. Allt eftersom det afrikanska kungadömet blev mer hierarkiskt, flyttade de dåvarande ledarna till bostäder högre upp bland kullarna för att härska över det arbetande folket nedanför. Mapungubwe Hill var en av världens rikaste arkeologiska platser, där man har hittat allt ifrån figurer gjorda av bladguld och pärlhalsband, till skärvor från kinesisk keramik.

Den tidigare premiärministern av Sydafrika, General Jan Smuts, gjorde området till nationalpark under 30-talet, efter att ha blivit charmerad av områdets naturliga skönhet. Han bosatte sig i parken, byggde ett eget hem och fick en vision om att bygga en massiv park som skulle sträcka sig bortom landsgränserna. Smuts vision blev verklighet några år senare, vilket gjorde parken till en av södra Afrikas planerade gränsöverskridande områden och en plats som senare också skulle bli världsarvslistad.

Tillbaka