Makgadikgadi Pans National Park

Makgadikgadi Pans National Park
Makgadikgadi Pans National Park sträcker sig över ett 12 000 km2 stort område och är en del av Kalahari Basin. Området är framförallt känt för att vara ett utav världens största saltöknar. De två största salttäckta platserna heter Sowa Pan och Ntwetwe. Under större delar av åren är området torrt och utan vatten. Då är det ont om djur i området och parken upplevs öde då den främst består utav platt och oändlig saltöken.

Kubu Island
Kubu Island är en utav Makgadikgadis mest populära platser. Kubu Island är ett klippigt område vid Sowa Pan’s sydvästra strand. Ön är cirka en kilometer lång och halvmåneformad, dess sluttningar utgörs av fossila stränder bestående av runda stenar, vilket visar den tidigare vattennivån på sjön som Sowa Pan var innan den blev till saltöken. På Kubu Island får ni se gamla baobabträd som tillsammans med saltöknen bildar en otrolig miljö. Kubu Island ger en kuslig och avlägsen känsla, vilket bidrar till dess skönhet. På ön har hittats flera arkeologiska fynd, bland annat delar av vapen som forskare menar kan dateras till stenåldern. Man har också hittat delar från en stenmur som tyder på att ön kanske var en del av Zimbabwes stora imperium.

Nata Sanctuary
Nata Sanctuary öppnades 1993 och är Botswanas första naturskyddsområde skött av den lokala befolkningen. Det sköts av fyra olika samhällen - Nata, Manxotae, Sepako och Maphosa. Nata Sanctuary är förebild när det kommer till att skydda naturen och ge det lokala samhället en extra inkomst. Alla intäkter delas av de fyra samhällena. Nata Sancturay består av 250 kvkm saltöken och grässlätter och erbjuder trevliga boendemöjligheter. Under högsäsong när det regnat är det vanligt att det är mycket djur. Framförallt fåglar, tusentals flamingos, ankor, pelikaner och gäss samlas i området.  

Nxai Pan National Park
Nxai Pan National Park är 2100 km2 stor och utgörs främst av saltöken. Kgama Pan, Nxai Pan och Kudiakam Pan är tre exempel på stora forntida saltsjöar i området som sedan blivit till saltöken. Det brukar röra sig en hel del djur i parken under dess högsäsong, men detta beror mycket på om det regnat. Förutsatt att det regnat brukar december till april vara den bästa tiden att besöka parken. De djur som brukar synas är bland annat gnu, zebra springbock, giraff, koantilop, impala, gepard, lejon, hyena, vildhund, öronhund och med lite tur buffel och elefant. Parken ligger 50km från Nata-Maun Road och är lätta att ta sig till.

Baines Baobabs
Baines Baobabs ligger 30km från Nxai Pan National Park är en uppskattad sevärdhet. Sju stora och krokiga baobabträd står på en udde, omringad av den vita stora Kudiakam Pan. Konstnären och upptäckaren Thomas Baines, som platsen även är döpt efter, målade detta vackra sceneri på 1860-talet och det har knappt förändrats sen dess.

Djur och natur
Förutsatt mycket regn under längre perioder förvandlas Makgadikgadi Pans torra, öde landskap till en grönskande plats full av liv. Under och efter regnperioder kan, Sowa Pan och Ntwetwe Pan översvämmas och locka till sig mängder av gnuer och zebror till des grässlätter. Den stora sevärdheten är dock de tiotusentals och ibland hundratusentals flamingos som kan söka sig till platsen. Regnvattnet väcker de säsongsbundna floderna Nata, Tutume, Mosetse och Semowan till liv. Djurlivet i området är fullkomligt beroende av regnet. Delar av året är Makgadikgadi Pans National Park öde, men regnar det mycket söker sig betesdjur till parken, vilket också leder till att även rovdjuren söker sig till parken. Oavsett när ni besöker Makgadikgadi Pans väntar härliga upplevelser, men mängden djur varierar beroende på när ni besöker parken.

Historia
Det har bott människor i området sedan urminnes tider och än idag lever ett antal samhällen vid saltsjöarnas stränder. Arkeologiska fynd har hittats i området som man tror är lämningar från stenåldern. På 1800-talet krossade Afrikas mest kända upptäckare, Dr. David Livingstone, saltöknen med endast ett gigantiskt baobabträd som navigering. Trädet kallas Chapmans Tree och tros vara 3000-4000 år gammalt. Att se detta träd idag påminner om en era då Afrika var outforskat. Forskning pekar på att Makgadikgadi är en relik av vad som har varit en av Afrikas största inlandsjöar någonsin.

Tillbaka