Mahale Mountains National Park

Mahale Mountains National Park
Mahale Mountains National Park ligger i den västra delen av Tanzania vid Tanganyikasjöns östra strand. I samma del av landet ligger även Katavi National Park. Dessa parker ligger långt bortom de klassiska safariparkerna i Tanzania och är därför sällan inkluderade under safariresor i Tanzania. Att parkerna ligger svåråtkomligt gör att de är dyra att besöka men naturen och djurlivet är unikt för Tanzania. Mahale räknas till ett av de bästa områdena i världen för schimpanssafari. 

Längs sjöns strandkant reser sig flera bergstoppar, klädda av tropisk växtlighet den högsta toppen ligger på 2 462 m ö h. Delar av parken är täckt av mionboskog och på högre höjd växer bambuskog. I Mahale Mountains lever otaliga fjärligsarter som trivs i skogsmiljön. Parken är inte bara vacker, parken har också Tanzanias tätaste population utav primater så som, savannbabian, blå markatta, rödsvansad markatta, röda guerezor, markatta och schimpanser. Men även större däggdjur återfinns i området så som annat lejon, hästantilop, giraff, vildhund och elefant.

Parken sträcker sig över dygt 1600 kvadratmeter av Mahale bergen och i bergen lever cirka 1000 schimpanser. Shimpanserna lever i olika familjegrupper och har levt i parken sedan 1965. Shimpanserna i området är avslappnade kring människor, vilket gör det lätt att spåra dem och att observera dem på nära håll. För schimpansernas hälsa behöver besökare ha på sig munskydd, vilket delas ut inför vandringen. 

Tillbaka