Lake Nakuru National Park

Lake Nakuru National Park
Lake Nakuru National Park ligger i Kenyas centrala delar, ungefär 14 mil nordväst om Nairobi. Ekosystemet innefattar Lake Nakuru och dess kringvarande skogar och buskiga slätter. Lake Nakuru National Park är en fristad för en bred naturlig mångfald, med massor av växt- och djurarter.

Naturlivet i Lake Nakuru National Park
Parken är mest känt för sina stora flamingoflockar som häckar vid Lake Nakuru. Det kommer dagligen mängder med fåglar för att dela på Lake Nakurus rika algväxtlighet. Det kan variera kraftigt på mängd fåglar i sjön, allt från några tusen till hundratusentals. Lake Nakuru är ett måste för er som är fågelskådare som är på safari i Kenya.

Nationalparken är ett speciellt naturområde avsett för att bevara utrotningshotade arter som rothschild-giraff och svart och vit noshörning. Djuren rör sig på en relativt liten yta, vilket gör att chansen att få se dem ganska goda.

Andra djur som är vanliga i parken är lejon, leopard, zebra och pytonormar som inte sällan ses hänga i träden eller kräla över vägen. Generellt är vädret väldigt härligt här, men avsaknad av den extrema hetta som förekommer i både Amboseli och Tsavo. Då parken är placerad vid det Östafrikanska höglandet blir temperaturen något lägre, speciellt under maj till augusti. November till mars är oftast de varmaste månaderna. Det regnar preliminärt under mars, april och maj, men kan stundvis förekomma i november och december.

Lake Nakuru National Park - Historia
Parken startade som ett område för fågelskådning och jaktsport av flyttfåglar under 50-talet, men har sedan dess expanderat och blivit en inhägnad plats för att skydda populationer av utrotningshotade djurarter.

Lake Nakuru
Lake Nakuru är en av Rift Valleys sodasjöar, dvs. en grund sjö där avdunstningen från vattenytan är större än avrinningen. Därmed koncentreras salter, inklusive natriumkarbonat (salt) i vattnet. Sjön ligger 1 754 m.ö.h, söder om Nakuru bland Kenyas sprickdalar och skyddas av Lake Nakuru National Park.

Sjöns rika algmängd brukade locka till sig stora flamingoflockar, som likt ett rosa täcke beklädde sjön. Andra djur flockar sig också runt sjön, som vårtsvin, babianer, leoparder och svart- och vit noshörning.

Vattennivån sänktes drastiskt under 90-talet, men har under senare tid börjat återhämta sig. 2013 ökade vattennivån till oroande nivåer, vilket bidrog till att alla flamingos migrerade till Lake Bogoria på jakt efter mat. Sedan dess har sjön haft problem med översvämningar, vilket påverkat djurlivet i parken.

Tillbaka