Kruger National Park

Kruger National Park
Med nära två miljoner hektar av orörd natur, skapar Kruger National Park möjlighet till en fantastisk mångfald och spektakulär natur som smälter ihop med historiska och arkeologiska sevärdheter. Detta gör parken till en av Afrikas populäraste turistdestinationer. Den är den näst största nationalparken i Afrika, och den största i Sydafrika, med en yta på hela 18 989 km2. Kruger National Park gränsar mot Zimbabwe i norr och Mozambique i öst.

Parken bekläds av en scenisk skönhet och är en fristad för en mängd olika djur- och växtarter, bland annat till de kända Big Five och Little Five. Kruger National Park har blivit uppmärksammad som en destination i världsklass och toppar många naturentusiasters listor för platser att besöka. Reservatet är uppdelat i olika områden som förser besökare med varierade boendeformer, som lodger och camper. Det erbjuds också ett stort utbud av turalternativ i regionen, med en av världens bästa safariupplevelser. Varje år kommer det mer än en halv miljon besökare till Kruger National Park för att ta del av dess unika mångfald. 

Om du jämför safari i Kruger National Park med safari i Kenya och Tanzania, så ska det nämnas att Kruger inte har öppna ytor med savann, utan mer buskage. 

Historia
Kruger National Park grundades år 1898 av den dåvarande presidenten Paul Kruger, för att ge djuren i området en fristad från dåtidens obarmhärtiga jakt. Parken erhåller nu en stor mängd djurarter, bland annat elefant, lejon och leopard. Han etablerade först Sabie Game Reserve, sedan Shingwedzi, för att tillslut slå ihop dem 1926 till det som idag kallas för Kruger National Park. Parkens yta har sedan dess vuxit och blivit allt större.

För bara några år sedan valde man att ta ner staketen mellan angränsande reservat, så att djuren kunde få en chans att röra sig mer fritt på ett större område. Det skapade i sin tur den så kallade Great Limpopo Transfrontier Park på 35 000 km2, vilket ungefär motsvarar Danmarks totala yta. Detta har gett djuren en chans att återupprätta sina tidigare vandringsvägar.

Mycket har hänt med parken sedan den öppnades 1898, men trots detta är alla djur bevarade. Det har uppkommit många begränsningar för var man får vistas, och det är huvudsakligen för att skydda djuren.

Tillbaka