Kenyas bästa safariresor

Kenyas bästa safari
Vid ord som ”safariresa” är Kenya det första landet som många tänker på. Sedan årtionden tillbaka har landet fascinerat och fängslat nyfikna upptäckare och äventyrslystna resenärer världen över ­– och gör det än idag. I Kenya kan man ena dagen titta upp mot höga snöbeklädda bergstoppar, för att nästa blicka ut över en ändlös savann och avsluta resan på en bländvit sandstrand vid Indiska Oceanen. Bevittna The Great Migration i Masai Mara, hör trumpetande elefanter i Amboseli, se den fredade noshörningen i Lake Nakuru eller lyssna till ett lejons rytande i Samburu-natten. Allt detta, och mycket mer, finns i Kenya­ – landet där safariresor, enligt många, föddes.

Fem anledningar att välja Kenya som safariland: 
1: Safariresor i Kenya är ett säkert kort då landet är ”gamla i gamet”. Kenya har, sedan 1960-talet, har varit det främsta och mest populära safariresmålet och detta med god anledning: vackra, skiftande landskap med alltifrån savann och slättland, till öken, skog, berg, dalar, floder och magnifik kust mot Indiska Oceanen. Till detta även Afrikas alla vilda exotiska djur och ett spännande, rikt kulturliv.
2: Landet lockar stora turistströmmar årligen. Detta bidrar i sin tur till att priserna kan hållas nere – vilket gör Kenya till ett perfekt safaridestination.
3: The Great Migration finns, precis som i Serengeti i Tanzania, att se i Masai Mara i Kenya. Under juni-oktober utspelar sig det häpnadsväckande naturskådepelet i Kenyas mest välkända nationalreservat. Detta är en syn som få förunnade får bevittna.
4: Kenya har en utvecklad turismnäring som erbjuder bekväma hotell och lodger samt smidiga transporter och transfers med inrikesflyg mellan parker och städer.
5: Kombinera safariresan med sol- och badsemester i till exempel kuststaden Mombasa. Landet är faktiskt pionjärer inom just denna resekombination.

Kenyas djur- och naturliv
Kenyas biologiska mångfald är ofantligt rik och landet tar hotet mot denna på fullaste allvar. Den statliga organisationen Kenya Wildlife Services (KWS) grundades år 1990 för att bevara och värna om landets vildmarksområden. Detta har mynnat ut i ett femtiotal nationalparker- och reserverat. Till detta finns även privatägda och lokala naturskyddsområden, ofta avgränsande till parkerna. Utöver skyddet de utgör för djur och natur, gynnar dessa områden även lokalbefolkningen på platsen. Få ställen i Afrika erbjuder lika goda chanser att få se de så kallade ”Big Five” (lejon, leopard, noshörning, afrikansk buffel och afrikansk elefant). Utöver dessa är Kenya hem till Afrikas mest klassiska vilda djur och även lokala arter – till exempel Grevy’s zebra och nätgiraffen, som bara kan ses i landets norra delar.

Kenyas bästa safariparker- och reservat
KWS värnar, för närvarande, över 22 safariparker 28 naturreservat. Nedan följer närmare beskrivningar över några av de vanligaste och mest populära för safariresor.

Masai Mara nationalreservat ­– den bästa djurskådningen
Masai Mara, belägen knappt 30 mil från huvudstaden Nairobi, är Kenyas ­– och kanske hela Afrikas – populäraste och mest välbesökta nationalpark. Och detta med rätta då varje game drive (djurskådningstur) är en enastående upplevelse. Faktum är att få afrikanska parker erbjuder den kvantitet och bredd bland sina djur som Masai Mara, och i få parker finns det lika stor chans att se ”The Big 5”. Masai Mara sägs även ha den största koncentrationen lejon på hela jorden. Med sitt sydliga läge i landet är Masai Mara nära granne med Serengeti i norra Tanzania. Detta gör att dessa parker är de enda platserna på jorden där de enorma hjordarna, som följd av The Great Migration, finns att skåda. 1,5 miljoner gnuer (även zebror, antiloper, gaseller etc.) förflyttar sig mellan länderna och parkerna på jakt efter betesmarker och vatten. Hjordarna kommer i regel till Masai Mara i juni och beger sig tillbaka till Serengeti i oktober.

Tsavo – de oslipade diamanterna
I landets södra delar ligger även Kenyas största nationalpark – och till och med en av världens största parker – på nästan 22 000 km². Med ungefär tio mil mellan sig och kuststaden Mombasa är Tsavo ett bra alternativ för den som på ett smidigt sätt vill kombinera safariresa med sol- och badsemester. Tsavo är indelad i två parker: Tsavo West och Tsavo East. Tsavo West är den mer välbesökta av de två delarna. Här är landskapet vulkaniskt, dramatiskt med lavaflöden och svarta stenformationer, blandat med tät skog och gräsbeklädda vidder. Parkens djurliv, och inte minst fågelliv, är rikt. Förutom de vilda djuren är en av Tsavo Wests höjdpunkter Mzima Springs som utgör en oas med sina fyra naturliga källor. Många flodhästar lurar under och precis ovanför vattenytan. Generellt är källorna bra platser för att få se andra djur som vallfärdar dit för att släcka törsten. Chaimukratern är en annan av parkens attraktioner och kan upptäckas till fots. Tsavo East, på sina dryga 13 000 km², är ungefär nio gånger så stor som Masai Mara, och perfekt för den som önskar komma bort från de största turisthoperna. Den enorma ytan gör att man ibland kan komma tillbaka från en safaritur utan att ha sett röken av ett annat safarifordon. Safarin sker nästan helt uteslutande i parkens södra delar. Bland Tsavo Easts rariteter hör Mudanda Rock, Yatta Plateau (världens längsta lavaflöde!) och Lugard Falls. I djurväg erbjuder Tsavo East det mesta, men parken är förmodligen mest känd för sina ”röda elefanter”. Den röda färgen får de av den vulkaniska jorden, så karaktäristisk för Tsavo, som de rullar och badar sig i. 

Amboseli nationalpark – den ikoniska vyn 
Man kan inte tala om de sydliga parkerna utan att nämna Amboseli. Har du sett den klassiska bilden på strövande elefanter med Kilimanjaros snöklädda topp i bakgrunden? Den är med allra största sannolikhet tagen i här, Amboseli nationalpark. Belägen så pass nära den tanzaniska gränsen att Kilimanjaro tornar upp sig i bakgrunden, är Amboseli, med sitt förbluffande landskap, ett av jordens mest fotograferade vildmarksområden. Näst Masai Mara är Amboseli även Kenyas populäraste nationalpark och lockar till sig många besökare, som kanske i synnerhet kommer för det ikoniska landskapet. Förutom Kilimanjaro som kuliss är de enorma elefanthjordarna en annan av parkens största behållningar. Amboseli uppskattas vara hem till cirka 1600 elefanter som är uppdelade i drygt 50 familjer. Så chanser till nära möten med de enorma djuren är relativt goda. När det kommer till rovdjur är utbudet inte i närheten av det som dukas upp i Masai Mara, men det finns både lejon och lopard i parken.

Lake Nakuru nationalpark – noshörningarnas fristad
Ofta kallat ”fågelskådarnas paradis” är Lake Nakuru nationalpark en av kontinentens vackraste och mest pittoreska platser. Belägen ungefär mitt i landet, är parken relativt liten och fungerar som en dagsturspark för många safariturister. Parkens stora höjdpunkt sodasjö Lake Nakuru drar inte bara till sig turister från hela världen, utan även enorma mängder fåglar och i synnerhet ståtliga pärlvita pelikaner och rosa flamingos. Parkens sagolika landskap – slående grönska, sprakande vattenfall och majestätiska klippor – är lika spännande och vackra att beskåda året om. Trots att fåglarna är parkens största magneter finns Afrikas många katt- och andra däggdjur, reptiler etc. att se. Parkens mest kända däggdjur är förmodligen noshörningen. Lake Nakuru är nämligen är ett så kallat sanctuary (fristad) för noshörningar, med ett stängsel som ska hålla tjuvjägare borta. År 2015 hade parken omkring 70 vita noshörningar (trubbnoshörning) och 25 svarta noshörningar (spetsnoshörning). I synnerhet den sistnämnda klassas som akut hotad idag.

Mount Kenya nationalpark – för den riktige äventyrliga
Mount Kenya, på sina 5199 meter över havet, är Kenyas högsta berg och Afrikas näst högsta. Berget har faktiskt namngivit hela landet. Två av de tre högsta topparna ligger på över 5000 meters höjd och den tredje, Point Lenana, på strax under 5000. Den sistnämnda är den högsta toppen som är möjlig att bestiga utan att behöva ägna sig åt teknisk klättring. Mount Kenya, som finns med på UNESCOs världsarvslista, ståtar med förbluffande landskap och vildmark – skog, glaciärtoppar, sjöar och mineralkällor. I djurväg kan man se apor, antiloper, elefanter, bufflar, hyenor, leoparder och lejon. De flesta djuren lever och rör sig på Mount Kenyas nedre sluttningar, där både vegetationen och klimatet är gynnsammare.

Samburu nationalreservat – en gömd skatt
Döpt efter ursprungsbefolkningen samburu, och beläget norr om Mount Kenya, återfinns Samburu nationalreservat. Samburu-reservatet är ett av tre kenyanska reservat vars djurliv finner sin oas vid bankerna till Ewaso Ng'iro-floden som ringlar sig genom det kruttorra landskapet. I dessa områden i landet blir det ofta extremt torrt och hett – från september och framåt kan temperaturerna leta sig över 40 grader. Samburu-reservatet kan upplevas litet jämfört med andra jätteparker. Den hör kanske inte heller till landets allra vanligaste safariresmål, men faktum är att den är hem till de flesta av Afrikas mest klassiska djur, såsom elefant, buffel, lejon, gepard och leopard. I Samburu-reservatet kan man även mer lokala arter, såsom grevyzebra, nätgiraff och somalistruts. I floden finns både krokodiler och flodhästar.

Kenyas bästa safariaktiviteter
Djurskådning via safarifordon i all ära, men Kenya är ett land där man uppleva så mycket mer. Den som vill ge sig på en rejäl utmaning kan dra på sig sina bästa vandringskängor och bege sig uppför någon av Mount Kenyas toppar. Andra vandringsmöjligheter finns bland annat i bergen i norra Matthews range eller i Laikipia-regionen, där ett av landets många naturskyddsområden finns, som sträcker sig från Samburu-regionen i öst till Great Rift Valley i väst. Häst- och kamelsafari erbjuds på vissa ställen och mäktiga Masai Mara kan beundras från ovan i en luftballong. För den som även vill få inblick i Kenyas rika kulturliv finns det möjlighet att möta och vandra med exempelvis massajerna eller samburu-folket. Den som väljer Kenya som safariland alltså kan räkna med safariresor och djurskådning i världsklass, prisvärda logier, natursköna områden och oförglömliga minnen och upplevelser. Många menar att Kenya är landet där safarin föddes och kanske är det just därför safariresor hit är så speciella.

Tillbaka