Katavi National Park

Katavi National Park
Parken ligger långt västerut i Tanzania där också Mahale Mountains National Park ligger. Dessa parker ligger avlägset och är komplicerade att nå vilket är anledningen till att de vanliga safariresorna i Tanzania inte inkluderar besök i dessa parker. Parkerna är orörda, unika. För den som redan upplevt safari i Tanzania tidigare och som är beredd att betala för att ha en hel nationalpark för sig själv är Katavi National Park ett bra alternativ. Katavi National Park räknas av somliga som en utav de bästa parkerna i Afrika. Men parken är svåråtkomlig vilket innebär att det är dyrt att ta sig dit gör att få turister väljer att besöka Katavi. I parken finns endast ett fåtal små permanenta safaricamper som delar parkens 4,500 kvadratmeter vildmark. Väl ute på safari är man nästan ensam i vildmarken utan några andra turister i närheten.

Naturen i Katavi
Katavi är Tanzanias tredje största nationalpark och den som väljer att åka på safari i Katavi blir inte besviken. Områdena Chada och Katasunga täcks av knähögt gräs och utgör den större delen utav parken som annars täcks av snårig skog. Parken ligger norr om the Rukwa Rift, som är en förlängning av the Western Rift Walley. Katavi’s skogspartier domineras av brachystegia, som återfinns i de tropiska delarna av Afrika.

Djurlivet i Katavi
Safarin är som bäst i Katavi när klimatet är tort, på fälten vandrar tusentals av zebror, topi antilop, Impala. Koantilop giraffer och ellipsvattenbock finns det också gott om. I parken finns också en stor mängd elefanter och en del större hjordar av bufflar. Parken är också känd för sina lejonflockar, det är vanligt att få se hyenor och i områdena som täcks av snår och skog rör sig leoparder. I parken lever också vildhundar med dessa är svåra att få en skymt av. Under torrperioden är floderna Katuma och Kapapa det ända vattnet som finns på flera mil. Katuma och Kapapa lever hundratals flodhästar och stora krokodiler.  I parken finns det även en mångfald av olika fågelarter och i parkens skogspartier gömmer sig parkens rovfåglar.

Resa till Katavi National Park
Katavi National Park är fortfarande orörd tack vara sin svåråtkomlighet. För att ta sig till Katavi behöver man flyga med mindre safariflygplan och det tar mellan fyra till fem timmar till Katavi från Dar es Salaam eller Arusha. Flygen till Katavi går två gånger i veckan. Endast några hundra resenärer besöker Katavi National Park per år. Katavi Nationl Park och Mahale Mountains National Park är en av Tanzanias dyraste destinationer. 

Tillbaka