Kapstaden

Kapstaden
Kapstaden, också känd som "The Mother City" är med sina 3,7 miljoner invånare den näst största staden i Sydafrika befolkningsmässigt, efter Johannesburg. År 2014 var Kapstaden den tionde mest befolkade staden i Afrika. Staden är placerad vid Table Bays kustlinje och är världskänd för sin vackra hamn där stora fraktfartyg har kastat ankar sedan mitten av 1600-talet. Kapstaden är också känd för landmärken som Table Mountain och Cape Point. 

Staden har många nämnbara stadsdelar. Atlantkusten i den västra delen av Kapstaden till exempel, har några av sydafrikas mest exklusiva bostadsområden med modern och lyxig arkitektur. I de norra förorterna bor det mest afrikaan-talande invånare, medan de södra delarna domineras av engelsk-talande. Cape Flats i den sydöstra delen av de centrala affärsdistrikten kallas ofta för "Apartheids avstjälpningsplats" då den blev hem till de människor som apartheid kallade för "icke-vita".

Kapstaden är en av världens mest mångkulturella städer, och reflekterar sin roll som en populär destination till invandrare och flyktingar. Staden utsågs 2014 till "World Design Capital" av International Council of Societies of Industrial Design (ICSID), då den genom färgstarka kontraster i sin design, mat och sociala arbeten har förbättrat stadens samhälle. Kapstaden blev samma år utsedd av både American New York Times och The British Daily Telegraph till världens bästa ställe att besöka.

Aktiviteter
Kapstaden är en drömdestination för utelivsentusiaster och skapar genom en kombination av berg, himmel och hav en massiv, naturlig lekplats.

Äventyrsturism är en blomstrande verksamhet i Kapstaden, och börjar alltmer bli en magnet för adrenalinsökande människor. Med allt från paragliding, fallskärmshoppning och klättring, till möjligheten att få simma med hajar och delfiner, gör staden till ett centrum för den äventyrslystna.

Om ni inte söker efter extrema aktiviteter, men ändå dras mot utomhuslivet, så finns det många lugnare alternativ i stadsområdet, bl.a vandringsleder, som ni kan vandra, springa eller cykla på - det kommer ge er chansen att se staden från en annan synvinkel.

Historia
Kapstaden var ursprungligen en betydande hållplats för hålländska fraktfartyg som seglade mot Östafrika, Indien och Östasien under 1600-talet. Den 6 april 1652 etablerade den holländska kolonisatören Jan van Riebeeck den första europeiska kolonin i Sydafrika. Staden växte till att bli Sydafrikas största ekonomiska och kulturella mittpunkt. Fram till guldrushen vid Witwaterrand och uppbyggnaden av Johannesburg, var Kapstaden den största staden i Sydafrika.

Tillbaka