Kampala

Kampala
Kampala är Ugandas huvudstad med cirka 1,5 miljoner invånare, vilket gör staden till landets största. Namnet “Kampala” kommer från namnet på den afrikanska antilopen, impala, som tidigare vandrade i skogsområdet där Kampala idag är beläget. Idag är Kampala ut en modern afrikansk storstad, med stadsdelar som sträcker sig långt bortom de ”sju kullar” som staden till en början byggdes runt. Kampala erbjuder en härlig puls och innan du upptäcker resten av landet måste du först uppleva Kampalas svårslagna atmosfär. Huvudstaden ligger nära Lake Victorias vackra stränder - världens näst största sötvattensjö och källan till floden Nilen.

Aktiviteter
Kampala är även känt som en av de ”grönaste” städerna i Afrika, med parker, trädgårdar och golfbanor i stadens centrum. Men det är möjligt att det ryktet inte håller i sig så mycket längre, då Kampala är en av Afrikas snabbaste växande städer. Kampala är känd för sin låga kriminalitet. Stadens centrum upplevs också som väldigt rent, nattklubbarna och barerna är roliga, och det finns mängder med restauranger att besöka. Skulle du ha tid över, kan du även besöka Kasubi Tombs, Uganda Museum, eller följa Kabakas Trail.

Kampalas historia
Ursprungligen hade området där Kampala idag är placerat, blivit utnämnd till en av Mutesa I’s, dåtidens kung av Buganda, mest omtyckta jaktmarker. Området bestod av kullar och våtlandskap. Och blev en idealisk plats för många vilda djur, speciellt vissa antiloparter, och impalan, vilket senare gav staden dess namn. Staden växte, och ersatte så småningom Entebbe som huvudstad. Och många gamla byggnader stod kvar, trots skadorna från kriget mellan Uganda och Tanzania (1978-1979), bl.a. Kasubi Tombs (från 1881), Lubiripalatset, Bugandas parlament och Bugandas domstol. Efter kriget gavs staden en chans att återhämta sig, med nya uppbyggnader som inkluderade hotel, banker, varuhus, läroanstalter, sjukhus och nya militära byggnader och infrastruktur.   

Tillbaka