Jul- och nyårsafari i Afrika

Fly från mörkret och kylan – Boka jul- och nyårsresan
När köttbullarna just smälts, släkten farit hem och raketerna ringt klart i öronen är kanske inte nästa jul- och nyårsfirande det första man vill börja tänka på. Men hur låter det med julafton på Masai Maras vidder och att fira in det nya året på det tropiska öparadiset Zanzibars bländvita stränder? Samtidigt som den kalla, mörka årstiden tar oss i ett hårdare grepp, öppnar Afrika upp sina armar i ett ljust, varmt välkomnande. Så ta chansen att byta ut snö mot sand, mössen i Askungen mot elefanter på savannen och den svenska julmaten mot det sydafrikanska köket.

Boka i tid
Flighterna bokas och fylls på snabbt under julloven med soltörstande nordbor. Flygpriserna ökar markant och detsamma gäller för lodger och camper i nationalparkerna runt om i safariländerna. Tänk på att planera och boka i god tid för att slippa den ”festliga” rushen – det går fortfarande att hitta fina dealar till kommande jullov, som ligger många månader bort.

Högtidshöjdpunkter på safariresor

Tanzania
”Rudolf med röda mulen”, i all ära men åker du till Tanzanias populäraste park Serengeti kan du sjunga sånger om ett annat djur med hovar. December och januari är nämligen utmärkta månader att se The Great Wildebeest Migration i parken. Efter de korta regnen (i regel i början av november) anländer de enorma hjordarna med gnuer (och zebror, antiloper etc.) till Serengetis färska, näringsrika gräsmarker under sen-november och tidig december. Här stannar hjordarna till mars-maj då de börjar röra sig norrut, mot Kenya, igen.

Både Tanzania, och Kenya för den delen, ligger alldeles för nära ekvatorn för att de ska ha årstider som vinter och sommar. Det är istället i princip varmt året om, med regn- och torrperioder. December kan drabbas av den kortare regnperioden men det är sällan någonting som påverkar en hel semester. I januari blir det i Tanzanias norra delar och på kusterna i regel torrare igen. Temperaturerna brukar ligga på strax över 30 grader på eftermiddagarna, med kyligare morgnar ­– i synnerhet i parkerna i norr och på högre höjd.

Passa även på att kombinera safariresor till Serengeti, eller någon av landets många andra parker för den delen, med sol och bad på ön och semesterparadiset Zanzibar. Stränderna sträcker sig kritvita längs Indiska Oceanen, människorna är vänliga och kulturlivet rikt. Zanzibar är dessutom perfekt under våra vintermånader för den som längtar efter sol och värme, med temperaturer på strax över 30 grader. Den höga luftfuktigheten kan dock vara tämligen påfrestande för den som inte är van vid klimatet.

Kenya

Jul och ”vinter” i Kenyas flagskeppspark Masai Mara garanterar dig en speciell högtid. Luften är frisk. De korta regnen i november brukar vara över i mitten av december och vid jultid är Masai Mara ett grönt, frodigt savannparadis.

Det är även en perfekt tidpunkt för den som vill se nyfödda djurungar stappla och vackla på ovana ben, eller de otaliga flyttfåglar som kommer till parken. Masai Maras djurliv är rikt året om och vid denna tidpunkt på året ger den frodiga naturen dem ett grönt, lummigt hem. December i Masai Mara ger varma dagar, runt 25-30 grader, med spridda regn på eftermiddagarna. Morgnarna är kyliga så lämna för all del inte alla varma tröjor hemma. 

I övrigt är Kenya, liksom Tanzania, varmt året om. Vid denna tid på året, på de högre höjderna, skiftar temperaturerna mellan strax över 20 grader till 27 grader. På de lägre belägna platserna ligger temperaturerna mer konsekvent runt 30 gradersstrecket. Även safariresor till Kenya kan kombineras med sol och bad – antingen till landets egna orter, som Mombasa, med kust till Indiska Oceanen eller till Zanzibar, som hör till Tanzania.

Sydafrika
Vinter-och juletid för oss innebär sommar för Sydafrika på det södra halvklotet. För femte (!) året i rad har Kapstaden, landets näststörsta storstadsområde, kammat hem titeln Världens bästa stad. Med omgivande berg, hav och stränder och vingårdar nära är Kapstaden sannerligen en riktig pärla på Afrikas absoluta sydkust. Staden är dessutom som allra vackrast och ljusast i december. Hur låter det med omkring elva soltimmar om dagen, i jämförelse med Stockholms två? December är startskottet för sommaren i landet och ger soliga, varma och torra dagar med lite nederbörd och temperaturer på omkring 25 grader.

Det fina med Sydafrika är just kombinationerna av urbana, moderna städer, sol, bad och hav och safariresor i utmärkta parker. Krugerparken är landets – och en av hela kontinentens – kändaste safariparker och ger suverän safari och djurskådning – med alltifrån ”Big Five” till över 500 fågelarter. Safariresor till Sydafrika har även den positiva sidan att många parker ligger i helt malariafria områden, vilket särskilt uppskattas bland barnfamiljer.

Jul- och nyårsfiranden
I både Kenya och Tanzania kan du välja att välja att fira in det nya året i lugnare bushmiljö i safariparker, dansandes på stränder eller med fyrverkerier i de större städerna. Även i Sydafrika är möjligheterna frikostiga. Kapstaden bjuder inte bara på vackra omgivningar och naturupplevelser, utan även nyårsfiranden som får fötterna att värka. Staden sjuder av fester och festivaler för att välkomna det nya året. De pampiga fyrverkerierna kan avnjutas från toppen av Table Mountain med en oförglömlig, färgsprakande vy över ”världens bästa stad”. 

”God jul och gott nytt år”

I Tanzania och Kenya, där swahili är officiellt språk, önskar man god jul med orden ”Heri ya Krismasi!” För att hälsa gott nytt år säger man ”Heri ya mwaka mpya!”

I Sydafrika, med elva officiella språk, kan det vara knepigare att bestämma sig för helghälsning. På afrikaans, som talas av många i Kapstaden, kan du imponera med att säga ”Geseënde Kersfees en 'n voorspoedige Nuwe jaar!” (Välsignad jul och ett lyckosamt nytt år!). 

Tillbaka